AKP cinsel istismarda ısrarlı

AKP, kadın örgütleri ve muhalefetin tepkilerine karşın “cinsel istismar” önerisini geri çekmeye yanaşmadı.

Yayınlanma: 21.11.2016 - 20:33
Abone Ol google-news

Başbakan Binali Yıldırım’ın “muhalefetle görüşün” talimatı üzerine AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP ve MHP grup başkanvekillerini arayarak “Bir öneriniz olacak mı” diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Bu yanlışa ortak olmayacağız, geri çekin” yanıtı verirken, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Evet var, siz önce önerinizi çekin, sonra konuşalım” karşılığını verdi. Türkiye’yi ayağa kaldıran “cinsel istismar” önergesiyle ilgili, görüşlerini almak için Başbakan Binali Yıldırım, partisinin kadın ve önerge sahibi milletvekilleriyle yaklaşık 4 saatlik toplantı yaptı.

Kadın milletvekilleri, önergeyle ilgili hem kamuoyundaki hem de önergenin içeriğiyle ilgili kaygılarını dile getirdi. Toplantıda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise düzenlemenin gerekli oluğunu, bunun tecavüzcüleri kapsamadığını, mağdur ailelerin mağduriyetini gidermek için yapıldığını savundu. Ayrıca toplantıda muhalefetin de önerileri dikkate alınarak, önergede bazı değişiklikler yapılabileceği dile getirildi.

CHP’li Gök, AKP’nin “Tecavüz et, küçük kızla evlen kurtul” anlayışıyla hareket ettiğini belirterek “İktidarın elinde bu önerge bir bombaya dönüşmüştür. Bu bombadan nasıl kurtulacaklarını düşünüyorlar. Önerge ellerinde patladı. Şimdi kıvranıyorlar. ‘Muhalefetle görüşme yapın, yok onları ikna edin’. Biz bu konuda ikna olmayız. Belki de birilerine ödemek zorunda oldukları diyet borcu yüzünden bunu getirdiklerini düşünüyoruz. CHP böyle bir yanlışa ortak olmaz” dedi. Elitaş, CHP’ye “ Önermelerini getirsinler, aksi halde yarın bizim getirdiğimiz önergenin doğru olduğu kanaatindeyiz, hâlâ da onun doğru olduğunda ısrarlıyız. Aksi halde yarın (bugün) son oylamasını yaptıktan sonra kanunlaşmasını sağlamış olacağız” çağrısı yaptı. Elitaş, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğine ilişkin açıklamasına ise “Ana muhalefet partisinin hakkıdır ama bu bir af düzenlemesi değildir. Cezanın ertelenmesi söz konusudur” yanıtı verdi.

Hukukçular: Yasa cesaret verecek

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi ile İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Galata’daki baro binasında bir araya gelerek, ‘çocuklara tecavüz meşrulaştırılamaz’ dediler. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde protesto eylemi yapan kadın hukukçular da tasarının görüşülmeden geri çekilmesini istediler. İstanbul Barosu’nun çocuk ve kadından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan, “Böyle bir yasa cinsel istismara maruz kalan çocuktaki travmayı evlilikle daha da artıracak. Cinsel istismar suçlarını işlemeyi cesaretlendirecek” dedi.

Çağlayan’da protesto

Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler, “Ne sosyal devlet ne de hukuk devletine uymayan bu tasarı hangi akılla Meclis’te görüşülüyor? Meclis’in büyük bir ayıbı olarak görüyorum” derken İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Hale Akgün ise “Bu durumun düzeltilmesi için siyasi parti gözetmeksizin herkesi dayanışmaya çağırıyorum” diye konuştu. Kadın hukukçular ise, Çağlayan’daki adliye önünde önergeyi protesto etti. Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Süreyya Turan, “Kamuoyunu etkilemek amacıyla, önergenin tecavüzleri değil, rızaya dayalı ilişkileri kapsadığını ifade etmek samimiyetsizliktir” dedi.

Hedef 1 milyon imza

Change.org’da, önergenin geri çekilmesi istemiyle 17 Kasım’da başlatılan kampanyaya dün akşam saatlerine dek 807 bin 370 bin kişi destek verdi. Önergenin son oylaması bugün yapılacak. Kampanyanın hedefi ise bugün itibarıyla 1 milyon imza. Malatya Barosu Kadın Hakları, Çocuk Hakları ve İnsan Hakları Komisyonları adına ortak açıklamayı okuyan avukat Esra Genç de “Çocuk tecavüzlerine evlilik kılıfı adı altında meşruluk kazandırmaya çalışan bu öneriyi haklı çıkaracak hiçbir hukuksal ve toplumsal dinamik, gerekçe olamaz. Unutmayalım ki 18 yaşın altında her birey çocuktur” dedi. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı avukat Mahmut Çiftçi ise, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında “Bu kanun önerisine şiddetle karşı çıkıyoruz. Çocukları korumak hepimizin sorumluluğu. Aile ve çevre tarafından bu evliliğe sürüklenen çocukların iradesinden zaten bahsedilemez” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler