AKP: Milli Piyango'nun 'Milli'sini kaldıralım

KİT Komisyonu’nun AKP’li üyeleri; Milli Piyango İdaresi’ni yerden yere vurdu... Kurumun geleceği için çok ilginç öneriler sundu...

Yayınlanma: 07.04.2016 - 10:44
Abone Ol google-news

 

TBMM KİT Komisyonu’nunda Milli Piyango İdaresi’nin görüşmelerinde AKP’li vekiller kurumu yerden yere vurdu. AKP’li vekiller kurumun kapatılmasından, bilet ve kuponların üzerine “kumarın bağımlılık yaptığı” uyarısının yazılmasına ve belli bir gelir seviyesinin altına bu oyunların oynatılmamasına kadar pek çok ilginç öneri sundu. 

TBMM KİT Komisyonu’nunda Milli Piyango İdaresi’nin 2013 ve 2014 yıllarına ait hesapları görüşüldü. AKP’li komisyon üyeleri görüşmeler sırasında söz alarak Milli Piyango İdaresi’nin yasal olarak kumar oynattığı eleştirileri yaptı. Söz alan AKP’li komisyon üyeleri, kumarla mücadelenin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Milli Piyango yapınca şans oyunu, yasal olmayınca kumar oluyor. Milli Piyango’nun yaptığına yasal olduğu için talih oyunu ya da şans oyunu denmesi bunun kumar olmadığı anlamına gelmez. Ailelerin duygularını istismar ediyor. İnşallah böyle bir kurum temelli kaldırılır” diye konuştu.

Söz alan bazı AKP’li milletvekilleri ise Milli Piyango İdaresi’nin başındaki milli ifadesinin bu kuruma yakışmadığını belirterek, “Milli eğitim ya da milli savunmanın başına yakışıyor ancak Milli Piyango’ya yakışmıyor. Gelenek ve örflerimize uymayan bir kurumun başında milli ifadesi yer almamalı” diyerek idarenin isminin değişmesi gerektiğini ifade etti. Söz alan başka bir AKP’li vekil ise KİT’lerin sosyal ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırılması ve Milli Piyango İdaresi’nin bu kapsamda kapatılmasını talep etti. AKP’li başka bir milletvekili, “Bu kurumu sırf tarihsel bir süreçten geldiği için yaşatmamız gerekmiyor. Milli Piyango kapatılmalı ve yasa dışı kumarla mücadeleye yoğunlaşılmalı” diye konuştu.

‘Para çıkan insanlara hayrı olmuyor’

Milli Piyango İdaresi’nin şans oyunlarını oynayan bazı kişilerin ailelerine ayırmaları gerektiği parayı bu oyunlara harcadığına işaret eden iktidar milletvekilleri, “Belli gelir grubunun altına bu oyunların oynatılmaması lazım. Ailelerine para götürmeyen kişiler evinin rızkını harcıyor” dedi. Bazı AKP’li vekiller ise Milli Piyango aracılığıyla para çıkan insanların hayatlarının olumsuz yönde değiştiğine işaret ederek, “Para çıkan insanlara çok hayrı olmuyor. Aile içinde huzursuzlukların çıkmasına neden oluyor. Bununla ilgili eğitim çalışmaları yapılmalı” görüşünü dile getirdi. Bazı AKP’li vekiller de sigara paketlerinin üzerinde yer alan “Sağlığa zararlıdır” yazıları gibi piyango biletleri ve loto kuponlarının üzerine bağımlılık yaptığı ve bunun bir kumar olduğunun yazıyla vurgulanması gerektiğine işaret etti.

Yasa dışı kumar tartışması

Komisyonda internet üzerinden yasa dışı kumar oynatan sitelerle mücadele konusunda tartışma çıktı. Muhalefet, Milli Piyango İdaresi ile TİB’in söz konusu sitelerle yeterli düzeyde mücadele edemediği eleştirisi yaptı. Muhalefet, Milli Piyango İdaresi’nin 2009’da 93, 2010’da 119, 2011’de 110, 2012’de 88, 2013’te 29, 2014’te 923, 2015’te 1224 sitenin erişimin engellenmesi için TİB’e bildirim yapıldığını; ancak TİB’in 2009’da 19, 2010’da 12, 2011’de 20, 2012’de 23, 2013’te 21, 2014’te 109, 2015’te 265 sitenin kapatıldığına dikkat çekti. Bu kapsamda 2009-2015 döneminde Milli Piyango İdaresi’nin toplam 2 bin 163 yasa dışı kumar oynatan siteyi TİB’e bildirdiği, TİB’in de 469’unu kapattığı eleştirisine TİB İnternet Daire Başkanı Ahmet Kılıç yanıt verdi. Kılıç, TİB’in bu konuda gelen ihbarları titizlikle değerlendirdiğini ve yapılan incelemenin ardından yasa dışı kumar içerikli olduğunun tespit edilmesi durumunda erişimin engellendiğini kaydetti. Kılıç, bazı bildirimlerin mükerrer, bazı bildirimlerin ise bildirim tarihinden sonra aktif olmadığı için erişimin engellenemediğine dikkat çekti. CHP’li üye Atilla Sertel, TİB’in bir yılda 105 bin internet sitesinin erişimini engellerken, yasa dışı kumar oynatan sitelerle yeteri kadar mücadele etmediğini ifade etti. AKP’li vekillerin kurumun kapatılmasına kadar varan önerilerine karşın Milli Piyango İdaresinin 2013 ve 2014 yılı hesapları AKP’li vekillerin oylarıyla ibra edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler