AKP'nin 3+2+1 formülü

AKP yönetimi koalisyon kuracağı muhalefet partisine en fazla 3 icracı bakanlık, 2 Başbakan Yardımcılığı ve TBMM Başkanlığı’nı vermeyi yeterli görüyor.

AKP'nin 3+2+1 formülü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.06.2015 - 22:58

AKP; MHP ya da CHP ile olası koalisyonda en fazla 3 icracı bakanlık, 2 başbakan yardımcılığı ve TBMM Başkanlığı’nı vermek istiyor. ‘Dönüşümlü başbakanlık’ asla düşünülmezken, TBMM Başkanlığı için böyle bir formüle sıcak bakılıyor. Ancak erken seçim olasılığı nedeniyle Meclis Başkanlığı’nın ilk önce muhalefet partisine verilebileceği konuşuluyor. Burada ise AKP’nin de sıcak yaklaşabileceği bir ismin olması koşulu öne sürülüyor. Muhalefet partisine fazla icracı bakanlık yerine 2 Başbakan Yardımcılığı verilmesi, parti açısından da kabul edilebilir bulunuyor. Koalisyon protokolünde ise çözüm süreci, başkanlık, Cumhurbaşkanı’nın konumu, 4 eski bakanın durumuyla ilgili özel ifadeler yerine iki parti açısından da kabul edilebilecek ‘genel ilkeler’ çerçevesinde kalınması isteniyor.

TBMM’de salı günü yapılacak milletvekili yemin töreninin ardından hükümetin kurulmasıyla ilgili çalışmalar da başlayacak.

 

Erdoğan: Seçim sonrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Hükümet kurma görevini Meclis Başkanı seçiminden önce vermek gibi düşüncem yok” dedi. Davutoğlu görevi almasının ardından oy oranına göre sırayla önce CHP lideri Kılıçdaroğlu, ardından MHP lideri Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Demirtaş’tan randevu isteyerek ilk turu gerçekleştirecek. Davutoğlu’nun görüşme takvimini 15 günde tamamlamayı planladığı belirtiliyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa bu sürede bir hükümet kurulamaması durumunda Davutoğlu’nun görevi Erdoğan’a iade etmesi bekleniyor.

 

Alt düzey temaslar

AKP’de MHP ile koalisyon hükümeti kurulabileceği yönünde ağırlıklı bir görüş olmasına karşın CHP ile koalisyon da azımsanmayacak ölçüde dillendiriliyor. Her iki partiyle de alt düzeyde görüşmeler sürüyor. Bu görüşmelerde hangi bakanlıkların hangi partide olacağına ilişkin pazarlıkların bile yapıldığı ileri sürülürken, her iki partiyle yapılacak olası koalisyonun artı ve eksileri masaya yatırılıyor.

AKP’de, MHP ya da CHP ile yapılacak olası bir koalisyon hükümetinde koalisyon protokolünden bakanlıkların paylaşımına kadar en son hangi noktaya kadar adım atılabileceği de değerlendiriliyor. Olası bir koalisyonda partilerin oy dağılımına göre bakanlık paylaşımı yapması gerektiğini düşünen AKP yönetimi, koalisyon kurulacak partiye en fazla 3 icracı bakanlık, 2 başbakan yardımcılığı ve TBMM Başkanlığı’nın verilebileceğini belirtiyor. Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile ekonomi yönetimini ortağına bırakmak istemeyen AKP, fazla icracı bakanlık yerine ortağına 2 başbakan yardımcılığı verilmesini yeterli görüyor.

 

Dönüşümlü TBMM Başkanlığı

“Dönüşümlü Başbakanlık” formülüne sıcak bakmayan AKP, bunun yerine TBMM Başkanlığı için böyle bir sistemin uygulanabileceğini düşünüyor. TBMM Başkanlığı seçimi bir yasama döneminde 2 kez yapılıyor. Aslında ilk dönemde partiden bir ismin başkan seçilmesini isteyen AKP, olası erken seçim senaryolarına göre hükümette yer alacak muhalefet partisinin ısrarına göre başkanlığın verilebileceği değerlendirmesi yapılıyor. Ancak muhalefet partisinin tek başına belirleyici olmasını da istemeyen AKP, isim üzerinde iki partinin de uzlaşmasını istiyor.

 

Protokolde 'genel ilke'

AKP, bir hükümetin kurulması durumunda koalisyon protokolünün sıkıntılı konulara girmek yerine iki partinin de üzerinde uzlaşabileceği “genel ilkeler” üzerinde şekillendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu çerçevede Erdoğan’ın konumu, 4 eski bakanın soruşturulması, çözüm süreci, yeni anayasa ve başkanlık gibi konulara girilmesi yerine kuvvetler ayrılığına vurgu yapılması, yolsuzluklarla mücadeleye işaret edilerek genel ifadelere yer verilmesiyle sıkıntının aşılabileceğine işaret ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon