AKP’ye ‘MHP ile uyarı'
Cumhur İttifakı’nda oylarını yükselten taraf MHP olurken AKP önemli oranda oy kaybı yaşadı. MHP 2014’te 173 olan belediye sayısını 227’e çıkardı.
Yerel seçimlerde seçmenden AKP’ye uyarı “MHP ile geldi.” MHP’nin özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde oylarını, 24 Haziran seçimlerine oranla yüzde 50 civarında artırması, “AKP seçmenindeki çözülmenin MHP’ye kaydığını” gösterirken, 2014’te 173 belediyeye sahip olan MHP, son rakamlara göre, toplam 227 belediye başkanlığını kazandı. Böylece fazladan 54 başkanlık elde etti. İttifak kapsamında olmayan 51 ilin genel meclisi oylarında da yüzde 18.73’lük oran yakalayan MHP, 24 Haziran seçimlerine kıyasla oylarını yaklaşık yüzde 50 oranında artırdı. Bu durum MHP’yi “Cumhur’un kazananan partisi” yaptı.
MHP, AKP’nin kurulduğu günden bu yana AKP’nin hâkimiyetinde olan Çankırı ile Karaman, Osmaniye, Bartın, Karabük, Erzincan, Bayburt, Amasya ile 2014 seçimlerinde kıl payı AKP’ye kaptırdığı Kütahya ile Kastamonu’da seçimden galip çıktı. Bu tablo MHP’nin 1990’lı yıllardaki kalesi illeri yeniden gündeme getirirken, 2014’te 173 belediyeye sahip olan MHP, bu seçimlerde toplam 227 belediye başkanlığını kazandı. Böylece fazladan 54 başkanlık elde etti. Parti, ittifak olmayan 51 ilin genel meclisi oylarında da yüzde 18.73’lük oranı yakaladı. Bu durum MHP’de “memnuniyet” yarattı ancak AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı açısından bakıldığında yerel seçimlerin her iki parti için de en belirleyici faktörü “ekonomi” oldu. Özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde kendisini “muhafazakâr ve milliyetçi” olarak tanımlayan ve bugüne kadar tercihini AKP’den yana kullanan seçmen, bu seçimlerde AKP’yi “MHP üzerinden uyardı.”
Adana’da ‘yanlış tercih’
MHP’nin yerel seçimler öncesi aday açıkladığı ilk büyükşehir belediyesi Adana’ydı. Mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü aday gösteren MHP’ye, Sözlü’nün adaylığı ile ilgili ilk eleştiri de AKP’den gelmişti. Ancak MHP, Sözlü’nün adaylığında ısrarını sürdürdü. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yüzde 10 oy fark ile kaybeden MHP’de, bu oy farkı iki şekilde değerlendiriliyor. Bunlardan ilki “HDP’nin 24 Haziran’da Adana’daki yüzde 13.51’lik oyu.” MHP, “HDP’nin oylarının CHP’ye kaydığını” ileri sürerken, partide Adana özelinde masaya yatırılan bir diğer faktör ise “Sözlü’nün adaylığı.” Sözlü’nün belediye başkanlığı dönemindeki icraatlarının “Adana’da kabul görmediği” de belirtiliyor.
Mersin’e itiraz edildi
MHP, kazanma beklentisinin olduğu Mersin, Iğdır, Kars ve Kırklareli’nde ise sonuca itiraz etti. Iğdır’da kaybeden MHP’nin, “burada boş yerlere seçmen kaydırılması” nedeniyle itirazda bulunduğu öğrenilirken, MHP’nin Kırklareli adayı Derya Bulut ise seçimi yalnızca 274 oyla kaybetti. Bunun üzerine MHP, sonuca itiraz ederek, oyların tekrar sayılmasını istedi.
‘Kontrol Cumhur’da’
MHP’de, Cumhur İttifakı’nın il genel meclisinde toplam yüzde 60’lık bir oy aldığı vurgulanarak bu rakam “başarı” olarak nitelendiriliyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana gibi büyükşehirlerin CHP ve Millet İttifakı’nda olmasından ise “Cumhur İttifakı’nın endişe duymadığı” ileri sürülüyor. MHP kurmayları, “Milletimiz teminat olarak belediye başkanlığını muhalefete vermiş ama kontrolü de Cumhur İttifakı’nda tutmuş” değerlendirmesinde bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama