Aleksis'in katili serbest kaldı

Yunanistan'da 15 yaşındaki Aleksis Grigoropoulos’u öldüren eski polis memuru Epaminondas Korkoneas serbest kaldı. 13 senedir cezaevinde olan Korkoneas'ın serbest bırakılması tepkilere neden olurken ülkede adalete olan güvenin sarsıldığı yorumları yapılıyor.

Yayınlanma: 31.07.2019 - 14:54
Abone Ol google-news

2008 yılının Aralık ayında, Atina’nın merkezinde, hiçbir sebep olmaksızın, hizmet silahı ile 15 yaşındaki ortaokul öğrencisi Aleksis Grigoropoulos’u katleden eski çevik kuvvet memuru dün itibariyle Yunanistan’da hapishaneden salıverildi.
Eski polis memuru Epaminondas Korkoneas, Yunanistan’da Syriza döneminde yürürlüğe giren yeni Ceza Kanunu’ndan faydalanıp özgürlüğüne kavuştu. Lamia’da görülen davada mahkeme Korkoneas’ın görevi başında kanunlara uyduğu çıkarımına ulaştı. Böylelikle toplamda 13 yıl hapishanede kalan eski çevik kuvvet mensubunun derhal salıverilmesi seçeneği gündeme geldi. Domoko Hapishanesi de son gelişmeleri dikkate alıp Korkoneas’ı serbest bıraktı.

ÜLKE GENELİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Duvar'dan Nikolaos Stelya 2008’de Yunanistan’da sosyal bunalıma ve patlamaya neden olan cinayetin sorumlusunun serbest kalması ülke genelinde infiale neden oldu. Yunanistan Polisi yeni gelişme nedeniyle ülke genelinde özel güvenlik önlemleri alıyor.

Polis özellikle anarşist grupların önümüzdeki dönemde asayiş kuvvetlerine karşı saldırı dalgası başlatma olasılığı üzerinde duruyor.

DAVA YÜKSEK MAHKEMEYE TAŞINIYOR

Aleksis’in avukatları ise davayı ülkenin en yüksek mahkemesi olan Arios Pagos’a taşımak için kolları sıvadı. Avukatlar Korkoneas’ın tekrardan hapse girmesi için yoğun mesai sarf edecek.

HÜKÜMETİN TAVRI

Son gelişme karşısında iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi ana muhalefet partisi Syriza’yı suçladı. Yeni Demokrasi’nin temsilcilerine göre Syriza döneminde değiştirilen Ceza Kanunu Aleksis’in katilinin serbest kalmasının önünü açtı.

Yunanistan’daki kıdemli hukukçular bu iddiaya karşı çıkıyor. Onlara göre Syriza’nın yeni Ceza Yasası’nı çıkarmasa bile eski yasa ile Korkoneas serbest kalacaktı. Syriza gibi tüm partilerin esas hatası bu gibi yeni durumları göz önünde bulundurmamış olmaları.

TOPLUMSAL İNFİAL

Aleksis davasındaki son gelişmeler toplumun geniş kesimlerinin ve özellikle Sol cenahın yoğun tepkisini çekti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) bu karar ile halkın adalete olan güvenin sarsıldığı mesajını veriyor. Sol gruplar ise ülke genelinde gösteri ve eylem dalgası başlatıyor.

ALEKSİS’İN ÖĞRETMENİNİN MESAJI

Son gelişme ile ilgili bir tepki de Aleksis’in eğitim gördüğü ortaokulun müdüründen geldi. Yorgos Thalassis ilgili açıklamasında “Çocuklar sizlerin daha güzel günler yaşamasını diliyorum, ancak ne yazık ki bu güzel günlerin gelmesi gecikecek, halihazırda hükümet Atina’nın merkezinde halkın arasına karışmak üzere 1500 yeni Korkoneas’ı silahlandırıyor, bu nedenle daha iyi günlerin gelmesi için mücadele etmek durumundayız”.

YUNANİSTAN’I SARSAN CİNAYET

2008 Aralık ayında Aleksis’in bir polis kurşunu ile hayatını kaybetmesi Yunanistan’ın modern tarihinde toplumsal muhalefet ve tepki dalgasının tavana vurduğu yeni bir mücadele dönemini başlattı.

Genç öğrencinin katilinden sonra sokaklara dökülen öfkeli halk günlerce güvenlik güçleri ile çatıştı ve tepkisini dile getirdi.

Modern Yunanistan araştırmacıları açısından 2008 Aralık ayı Yunanistan’da sosyoekonomik krizin başlangıç noktası olarak ele alınıyor.

Aleksis’in katlinden kısa bir süre zarfı sonrasında Yunanistan’dan büyük ekonomik krizin içerisine sürüklendi.

Aleksis’in cinayeti Yunanistan gibi yurt dışında da özellikle Türkiye ve Kıbrıs’ta da yoğun tepkilere neden olmuş, hak savunucuları devlet şiddetine karşı her iki ülkede de sesini yükseltmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler