Alevilerden ‘nefret yazısına’ tepki

Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu, İzmir Gaziemir’de Alevi yurttaşın evinin duvarının işaretlenerek nefret yazısı yazılmasını kınayarak faillerin bir an önce bulunmasını istedi.

Yayınlanma: 02.12.2019 - 02:00
Alevilerden ‘nefret yazısına’ tepki
Abone Ol google-news

Tokat, Çorum, Amasya, Merzifon, Samsun, Ünye, Fatsa, Ordu ve Trabzon ve ilçelerinden 49 Alevi sivil toplum örgütünden oluşan Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu adına açıklama yapan Tokat Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Muharrem Erkan, Alevilerin ev işaretlemelerinin arkasında yatan nedenlerin bulunup, ortadan kaldırılmasını istedi. “Alevi evleri niçin işaretleniyor, bunun arkasında yatan sebepler nelerdir? Geçen yıllarda Alevi evlerinin işaretleyenler bulunup, gerekli cezalar verilmiş midir?” diye soran Erkan bir an önce bu ayrımcı, ötekileştirici olaya son verilmesini istedi. 

Geçmişte olduğu gibi yaşanan olayı “Çocuk işi, sarhoş işi” diye nitelemenin olayı hafife almak olduğunu, bu yaklaşımla gerçek faillerin bulunamayacağının altını çizen Erkan sorumluları göreve davet etti. Erkan, “Aleviler bu ülkenin asli unsurudur. Cumhuriyetin kuruluşunda da Anadolu da, yaşayan tüm canlarla beraber bedel ödeyerek bu Cumhuriyet kurulmuştur. Kendini bilmez birkaç kişinin demesiyle de bir yerlere gitmesi mümkün değildir.  Ülkemizde inanç, ırk üzerinde oy devşirme uğruna insanların kutsallarına yönelik geçmişte atılan adımlar bugün bu ve buna benzer olayları doğurmuştur. Bir daha görülmüştür ki laik devlet yapısı önemliliğini korumaktadır” dedi. 

Erkan, inceleme yapmaya gelen polislerin evi işaretlenen mağdur yurttaşa, “Alevi derneklerini aradınız mı, kimseye haber vermeyin” yönündeki sözlerine de tepki göstererek “Güvenlik güçlerinin görevini ifa etme yerine örtbas etmeye yönelik adımları ortada durmaktadır” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler