Ali Sami Yen için yeni ihale

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), satış için verilen 416,5 milyon liralık teklifi ''iyi, ama yetersiz'' bularak iptal ettiği Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasının bu kez gelir paylaşımı yöntemiyle satışı amacıyla ihale açtı.

Yayınlanma: 07.05.2010 - 09:22
Abone Ol google-news

Arsanın gelir paylaşımı yöntemine göre satışı için açılan ihalede ilk teklifler 24 Mayıs'ta alınacak. Değerlendirme sonucunda uygun görülecek istekliler, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci oturuma davet edilecek.

TOKİ'nin duyurusuna göre, İstanbul-Şişli Dikilitaş Mahallesi'nde, Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu 58 pafta, 1199 ada, 384 numaralı arsanın satışı karşılığı gelir paylaşımı işi, açık ihale usulü ile yapılacak. Yerli ve yabancı inşaat firmaları ile bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşları ile yapacakları ortak girişimlere açık olacak ihalenin, uluslararası bir bir ihale niteliğinde olmadığı belirtildi.

İhale için başvuracak istekliler, ihale şartnamesini 2 bin lira karşılığı idareden temin edebilecek. Teklif dosyaları, 24 Mayıs günü saat 15.30'a kadar ihale komisyonu başkanlığına iletilecek.

Teklifler aynı saatte, istekliler huzurunda açılacak. Değerlendirme sonucunda uygun görülecek istekliler, 28 Mayıs günü saat 15.00'te yapılacak ikinci oturuma davet edilecek. Herhangi bir şartlı teklif kabul edilmeyecek.

Teklif verecek firmalarda, son 15 yıl içinde kamu veya özel sektörde gerçekleştirdiği, idarece kusursuz kabul edilen benzeri işlerle ilgili deneyimini gösteren belgeler istenecek. İş deneyimi olarak istekliler, tek bir sözleşme kapsamında bitirdikleri en az 160 bin metrekare komple bina hastane, ticaret merkezi, turistik tesisler, kültür eğlence ve dinlenme tesisleri ve benzeri inşaatı deneyim belgesi, iş bitirme, iş yönetme ve iş denetleme ile belgelendirecekler. Ayrıca, bu işi yürütecek gerekli mali kapasiteye sahip olduğunu veya bunu sağlayabileceğini ve tüm gereksinimlerini karşılayabileceklerini açıkça gösteren mali durum belgesi verecekler.

İsteklilerin vereceği banka referans mektuplarının kullanılabilir nakit kredi toplamı 18 milyon liradan, kullanılmamış teminat mektubu kredilerinin 18 milyon liradan, toplam cironun son 3 yıllık ortalamasının da 16 milyon liradan az olmaması gerekiyor.

İsteklilerden ayrıca, satış geliri üzerinden teklif edilen bedelin yüzde 4'ü tutarında geçici teminat alınacak.

TOKİ'nin Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasının satışı amacıyla 16 Nisan'da düzenlediği açık artırmada da en yüksek teklifi 416 milyon 500 bin lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu vermişti. İhaleye, 3 firma şartname almasına karşın, Nurol-Aşçıoğlu OGG ile Özyazıcı İnşaat ihaleye katılmıştı. İstanbul-Şişli'de bulunan 34 bin 640,43 metrekare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı olan Ali Sami Yen arazisinin 10 dönümden fazlasının yeşil alan olarak değerlendirilmesi öngörülüyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, satış ihalesinin iptal edilmesiyle ilgili yaptığı yaptığı değerlendirmede, arsa için verilen 416,5 milyon liralık teklifi, ''iyi ama yetersiz'' bulduklarını belirtirken, ''Aslında arsa için oldukça iyi teklif verildi. Ama bizim Seyrantepe için masrafımız öngörülenin üzerine çıktı. Açığı kapatmak, daha fazla gelir sağlamak için hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm. Katılan firmalara teşekkür ediyorum'' demişti.

Hasılat paylaşımı yönteminde daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını, bekledikleri rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edileceğini kaydeden Bayraktar, hasılat paylaşımı yönteminde yatırımcı açısından bir takım avantajlar olduğuna, özellikle devletin ortaklığının devam etmesi nedeniyle imar ve ruhsatla ilgili sorunların daha kolay çözülebildiğine işaret etmişti.
TOKİ, söz konusu arsayı, yurtdışında da yatırımcıların ilgisine sunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon