'Allah bizimle beraber' diyen Davutoğlu'na Demirtaş'tan yanıt

Grup toplantısında "Allah bizimle beraberdir" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Demirtaş'tan yanıt geldi. Demirtaş "Allah sizin belanızı vermiş, sizin haberiniz yok."dedi.

Yayınlanma: 23.02.2016 - 13:25
Abone Ol google-news

<video:486115>

HDP'nin Meclis Grup toplantısına, PKK tarafından kaçırılan asker ve polislerin aileleri de katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'da, Sur'da, Gar'da, Sultanahmet'te patlayan bombaların aynı siyasi anlayışın sonucu olduğunu belirterek, "AKP bunun siyasi sorumlusudur; Erdoğan ve Davutoğlu ekibidir." dedi.

"SURİYE'DE KAYBEDEN TEK SİZ OLDUNUZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Meclis Grup toplantısında söylediği "Allah bizden yana." sözlerini aktaran Demirtaş, "Allah bizden yana diyor ya; Allah sizin belanızı vermiş ya. İçine düştüğünüzün farkında değilsiniz. Suriye'de kaybeden tek siz oldunuz. Kaybeden bir tek Davutoğlu'nun kalın kitapları." ifadelerini kullandı.

"KIŞIN RUS UÇAĞINI DÜŞÜRDÜĞÜNÜZDE YAZ OLACAĞINI BİLMİYOR MUYDUNUZ?"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Turizm Eylem Planı ve başkent önlemlerini eleştiren Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti:

"Turizm meselesinde neden tedbir alıyorsunuz, açıklamıyor. Çöktü mü turizm, niye çöktü anlatmıyor bunları. Kışın Rus uçağını düşürdüğünüzde yaz olacağını bilmiyor muydunuz? Hadi sen bilmiyordun etrafında bir akıllı danışmanın yok mu? Kıştan sonra bahar, yaz gelir. Turizm çöktü yaptıklarının maliyetini halka çıkarıyorlar. Halkın cebinden alıp faturasını dağıtacaklar. En büyük talihsizliğimiz böyle bir ülke böyle bir iktidar tarafından yönetiliyor. Yoksa Türkiye tek başına turizmle ayakta kalabilecek bir ülkedir. Gözünü Suriye'ye dikersen eldeki de gidecek. Ankara'nın 7 TOMA'sını 70'e çıkarmışlar. Utanç verici. Öyle IŞİD'e teröre karşı tedbir değil toplumsal olaylara müdahale konusunda tedbir aldık diyor. Devletimiz tehdit altında. Halk birey umurunda değil. Devlet dediğimiz ne? Ölen halk yoksul emekçi ama devlet tehdit altında olur. Siz ölün evlatlarınız ölsün ama devlet onlardan daha kıymetlidir bu söylenen."

"ANADİLİM KİMLİĞİMDİR"

Grup toplantısında konuşan Selahattin Demirtaş, sözlerine "Anadilim kimliğimdir." ifadeleriyle başladı. 21 Şubat Dünya Anadil Günü olduğunu ifade eden Demirtaş, Türkiye'de Kürtçe'nin korkutan diller arasında olduğuna dikkat çekti. Meclis'te Kürtçe konuşulduğunda bunun (x) ile ifade edildiğini hatırlatan Demirtaş, Türkçe'nin de tehdit altında olduğunu kaydetti.

"500 GENÇ DAĞA ÇIKTI"

Güneydoğu'daki operasyonlara değinen Demirtaş, yapılanlarla neyi çözmeyi hedeflediklerini merak ettiğini söyledi. "Ey Davutoğlu, sana sesleniyorum; kalın kalın kitap yazmışsın ya, belki analizin vardır." diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Gençler Sur'a baktığında 'ne güzel çözmüşler' mi diyecekler; yoksa 'dağın yolunu' mu tutacaklar; neyi başarmış olacaksınız? Sadece Silopi'de 27 gün sokağa çıkma yasağının ardından 500 genç dağa çıktı. Silopi'de bir tek genç, HDP'ye katılmadı; çünkü umudu Parlamento'da görmedi.

"ŞİDDET ŞİDDETİ BESLEDİ"

Cizre'de, Diyarbakır'da, İstanbul'da, İzmir'de kaç kişi katılacak bilmiyoruz. Sayıları bilmiyoruz ama binler, onbirlerle ifade edilmeye başlandı. Savaşa Ankara'dan emir verenler, başımıza çok çok daha büyük işler açıyorsunuz; ama farkında değilsiniz. Çok dah ağır devlet terörü uygulayanlar oldu. 1 milyon kişi işkenceden geçirildi. Ey Davutoğlu, devletin kudretini göstereceğiz diyorsun ya zaten Kürtler başka bir şey görmedi ki. Faşizan anlayıştan başka bir şey görmedi. Şiddet şiddeti besledi, kan kanı büyüttü, öfke öfkeyi, kin kini büyüttü."

"PATLAYAN BOMBALAR AYNI SİYASİ ANLAYIŞIN SONUCU"

"Ankara'da, Sur'da, Gar'da, Sultanahmet'te patlayan bombalar, aynı siyasi anlayışın sonucu. AKP bunun siyasi sorumlusudur. Erdoğan ve Davutoğlu ekibidir. Peki bunlara hiçbir soru sormayacak mıyız?" diyen Demirtaş, Meclis'teki ortak bildiriye neden imza atmadıklarını da açıkladı.

Güneydoğu'da yaşanılanları hatırlatan Demirtaş, "Hani acı var; bak orda, aylardır var. Asker polis hepimizin acısıdır. Çünkü mesele polis-Kürt gençleri arasındaki mesele değil. Sizin siyasi anlayışınız ile Kürtler arasında meseledir. Sizin faşizan anlayışınız, bizim düşmanımızdır. Panzer arkasına bağlayıp cenaze sürüklediniz; hangi ortak acıdan bahsediyorsunuz. Bütün şiddet, terör eylemlerine karşı çıkalım dedik; kabul etmediniz, imzalamadık. Bizi fulü gören parti varya, sağımızdaydılar sonra solumuza geçtiler, ismini söylemeye gerek yok. Hani bizimle birşey yapmazdınız. MHP'nin hazırladığı metne niye imza atalım? Savaş yanlısı, ırkçı, faşizm duygularıyla hazırlanan metne imza atacakmışız; mecburmuşuz. HDP olarak tavrımızı ortaya koyduk ve koymaya devam ederiz. Asıl savaş tezkerelerine destek veren üç partidir. Nasıl bir aymazlık, utanmazlık, iki yüzlülük?" şeklinde konuştu.

"KÜRDİSTAN BÖLGESİNDEN SANA BİR TAŞ ATILDI MI; YOK"

Ankara patlaması sonrası biranda PYD, YPG bunu yaptı diye açıklamalar gelmeye başladığını dile getiren Demirtaş, "Bir durun cenazeleri kaldrıralım. Bu nasıl bir Kürt düşmanlığıdır; memlekette bir şey patlasa da YPD'yi suçlasak. İşte bunlar bir arada yaşamayı engelleyen şeylerdir. Rojova'dan, Kürdistan bölgesinden sana bir taş atıldı mı; yok. Kimse bunu iddia edemez." dedi.

"PKK'YE YAPTIĞININ BİNDE BİRİNİ IŞİD'E YAPTIN MI?"

AKP iktidarının sürekli IŞİD, PKK, PYD ve YPG'nin aynı olduğunu dediğini hatırlatan Demirtaş, "Hadi PKK'ye yaptığının binde birini IŞİD'e yaptın mı? IŞİD'e tek bir mermi atmış değilsiniz. Cihatçıların koridoru kapanacak diye bunlar panikledi çünkü TIR'lar ordan gidiyor. Başından beri destekledikleri IŞİD, El Nusra uzantılarıdır. 4,5 yıldır Suriye'de bunu yapıyorlar, kimi kandırıyorlar. Sizden ala terör uzantısı bir parti var mı? IŞİD uzantısı sizsiniz. AKP IŞİD'in siyasi uzantısıdır; net. Türkiye artık bunu bilmeli, görmeli, ona göre hareket etmelidir. IŞİD düzeni mi, çoğulcu demokratik düzen mi; konu artık o noktaya geldi." ifadelerini kullandı.

"POZİTİF BİR SİYASET ANLAYIŞLARI YOK"

"Keşke bunlar Müslüman olsaydı, iktidar olsaydı. Kürt sorunu çözülürdü, bu kadar zulüm olmazdı." diyen Demirtaş, "Siz hiçbir şeye uymuyorsunuz; sizin kitabınız belli değil. 14 yıldır memleketi ne hale getirdiler. Bütün bu olup bitenlerden muhalefet suçlu, kendilerinin hiçbir günahı yok. Pozitif bir siyaset anlayışları yok. Bir düşman üzerinden siyaset yaptılar. Düşmanlar değişiyor ama siyaset tarzı değişmiyor." dedi.

"ADİL, ADALETLİ BARIŞ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

2013 yılında müzakerelerin başladığını ve barış çağrısı yapıldığını hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: "O çağrıyı yapan sayın Öcalan ile 7 aydır görüşme yapılmıyor; tecritte tutuyorsunuz. Öldürerek, silahla çözmek yerine cesaretle masaya dönmek erdemliliktir. AKP ısrarla masa olmayacak demesine aldanmayın; bütün savaşlar barışla sonuçlar. Adil, adaletli barış için mücadele edeceğiz. Evet, savaş şuan durmalıdır ama silahların susması tek başına barış değildir. Barış, herkesin birbiriyle çatışma potansiyelinin kalktığı durumdur."

"HDP BU TOPRAKLAR İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS"

İçinde bulunulan durumdan HDP ile çıkılabileceğini savunan Demirtaş, HDP'nin bu topraklar için büyük bir şans olduğuna dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu'nun Ankara için açıkladığı güvenlik önlemlerinin utanç verici olduğunu belirten Demirtaş, TOMA'nın açılımının 'toplumsal olaylara müdahale aracı' olduğunu hatırlatarak "Toplumsal olaylara önlem aldık diyor; TOMA'yı yediden 70'e çıkardı." dedi.

CERATTEPE'DEKİ OLAYLARA DA DEĞİNDİ

Artvin'de Cerattepe'deki olaylara da değinen Demirtaş, "Devlet kim; halktan, milletten bağımsız, soyut birşey. Artvin halkı terörist neymiş görüyor. Referandum yapın. Öz yönetim dediğimiz şey, işte budur. O bölgede yaşayanlara soracaksınız; milletin anasına küfreden müteahhite verilsin mi ve cevabını alacaksınız ve o sonuca saygı duyacaksınız." diye konuştu. Demirtaş, TOKİ'nin horon yapamayacağını ve şiir yazamayacağını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon