Almanya ile 2024 kapışması

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın evsahipliği için Türkiye ve Almanya’nın dışında resmi adaylık başvurusu yapılmaması, iki ülkeyi siyasetten sonra futbolda da karşı karşıya getirdi.

Almanya ile 2024 kapışması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2017 - 20:45

Adaylık yarışında Türkiye güvenlik problemleri, altyapı yetersizlikleri ve ekonomik belirsizlik nedeniyle arka planda kalıyor gibi dursa da Almanya’nın 2006 yılında FIFA Dünya Kupası’nı düzenlemiş olması Berlin’in elini zayıflatıyor. Geçen haftalarda UEFA Genel Sekreteri Theodore Theodoridis tarafından yapılan basın açıklamasında, “Evsahipliği sürecinde iki güçlü ülkeden adaylık başvurusu geldi. UEFA İcra Kurulu için zorlu bir seçim olacak” ifadelerini kullanmıştı. Adaylar, turnuvaya hazırlık çalışmalarını gelecek yıl 27 Nisan’da UEFA’ya yollayacak. UEFA ise turnuvanın evsahibini 2018’in Eylül ayında belirleyecek.

Statlar ve altyapı farkı

-Almanya, futbolun mabedi olarak adlandırılıyor. Gelişmiş stat teknolojilerinin kullanıldığı ülkede dev kapasiteli tesisler dikkat çekiyor. Almanya’da bulunan 34 stat, ulaşım imkânları ve şehirdeki insanlarla kurduğu yakın ilişki ile her maç dolup taşıyor.

-Türkiye’de ise yeni dönem stadyumlara yapılan harcamalar artmış durumda. Fakat tribünler bomboş. Ayrıca Türkiye’deki statların kentten kopuk olması da handikap. Ayrıca UEFA organizasyonlarda belli bir koltuk kapasitesi şartı koşarken, turnuva için stattan en az biri 60 bin, diğeri ise 50 bin kapasiteli olmak zorunda. 3 stat için 40 bin kapasite şartı aranırken, 4 stat en az 30 bin kapasiteli olmak zorunda.

Ekonomi bel bükebilir

Türkiye’nin içinde bulunduğu adı konulmamış ekonomik krize bir darbe de organizasyon harcamalarından gelebilir. Bu yüzden Türkiye’nin bu organizasyonun altından kalkıp kalkamayacağı merak konusu. Geçen haziran ayında Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi, Roma’nın 2024 yılındaki yaz olimpiyatları adaylığına ekonomik nedenlerle onay vermemesi gündeme oturmuştu. Olimpiyat oyunlarının ülke üzerinde maddi külfeti artıracağı gerekçesiyle adaylığa karşı duran başkan Raggi, hükümetin, Ulusal Olimpiyat Komitesi’nin (CONI) ve İtalyan spor kamuoyunun isteğine rağmen adaylığa onay vermemişti. Benzer bir durum Almanya’nın liman kenti Hamburg için de geçerli. Hamburglular 2024 Paralimpik Oyunları’nın 11.2 milyar Avro maliyeti nedeniyle, oyunlara sıcak bakmamıştı...

Panzerler çok iddialı

Almanya’nın göze çarpan ilk beş stadyumu arasında 80 bin 552 kişilik kapasitesiyle Signal Iduna Park ilk sırada yer alıyor. Berlin Olimpiyat stadı ise 74 bin 228 kişilik kapasitesiyle ikinci sırada. Almanya’nın diğer en büyük stadyumları ise sırasıyla, Allianz Arena (69 bin 901), Olympiastadion München (69 bin 250) ve Veltins-Arena (61 bin 485) bulunuyor.

Kapasite sorunu

Türkiye’de, büyük beklentilerle yapılan fakat bekleneni veremeyen Atatürk Olimpiyat Stadyumu 76 bin 092 kapasitesiyle ülkemizin en büyük stadyumu. Türk Telekom Arena 52 bin 600 kapasitesiyle ikinci sırada yer alırken, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu (50 bin 509), Bursaspor Timsah Arena (43 bin 331), Konya Büyükşehir Stadyumu (41 bin 981) ve Beşiktaş Vodafone Arena (41 bin 903) bulunuyor.

Güvenlik krizi

2012’den bu yana bombaların patladığı Türkiye’ye Avrupa ülkeleri güvenlik gerekçesiyle sporcularını göndermeme kararı alıyor. Son olarak, Almanya ve Letonya bu yıl Erzurum’da düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’na sporcu göndermeme kararı aldı. Kararın alınmasında güvenlik endişesi gerekçe gösterilmişti