Altın fiyatlarında son durum

Altın fiyatlarında yaşanan düşüş yatırım yapanları kuyumculara yöneltti. Peki fiyatlardaki düşüş devam edecek mi? Uzmanlar dengesiz seyreden fiyatlarla ilgili nasıl yorumlar yapıyor? Kapalıçarşı'da son durum...

Yayınlanma: 12.11.2014 - 11:13
Abone Ol google-news

Altın için tahminler gittikçe düşüyor. Analistlere göre, 2015 de kayıp yılı olacak. 2001’deki 256 dolar seviyesinden 2011 yılında 2.000 dolar sınırına kadar dayanan ons fiyatı, FED’in para politikasıyla baş aşağı gidiyor. Tahminler farklı olsa da analistler düşüşün süreceği konusunda hemfikir.

ABN Amro’nun yılsonu beklentisi 1.100, 2015 sonu beklentisi ise 800 dolar civarı. JP Morgan’ın 2015 tahmini 1.220 dolar. Değerli metallerdeki isabetli öngörüleriyle bilinen Oversea Chinese Banking Corp analisti Barnabas Gan’a göre ise, 1000 doların altı sürpriz değil. Goldman Sachs analisti Jeffrey Currie’nin yıl sonu öngörüsü de 1.050 dolar.

 

Dolara karşı petrol-altın kardeşliği

Güçlü Amerikan Doları, emtia piyasalarını baskılıyor. Hammadde genellikle dolar cinsinden fiyatlandırıldığından dolar değerlendikçe emtia fiyatlarında gerileme oluyor. Bu işleyiş şu an için petrol ve altında yaşanan durumu açıklıyor. Petrol fiyatları haziran ayındaki 110 dolar seviyesinden 85 dolara indi. Altın da 1.130 dolara kadar geriledi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) teşvikleri sonlandırmasının piyasada likiditeki azaltacağı beklentisi spekületif yatırımları azaltırken, Avrupa ekonomisindeki yavaşlama talep kısmında sıkıntı doğuruyor.

Petrol fiyatının ucuzlaması, enerji maliyetlerini aşağı çektiğinden enflasyonun düşmesi anlamına geliyor. Altın enflasyon karşısında güvenli liman olarak görülen bir yatırım aracı. Bu ihtiyacın ortadan kalkmasını da onu zayıflatıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler