Ankara Barosu'ndan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'e sert tepki

Danıştayın 149’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada referandumla birlikte kuvvetler ayrılığınin daha da güçlendiğini savunan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısında düğmesi olmayan cübbesinin önünü iliklemeye çalışan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'e tepki gösterdi.

Yayınlanma: 11.05.2017 - 13:52
Abone Ol google-news

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Danıştayın 149’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Danıştay ve İdari Yargı Töreni’nde yaptığı konuşmada, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla kuvvetler ayrılığı ilkesinimn daha da belirgin hale getirildiğini savundu. Ankara Barosu, Güngör'ün sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek tepki gösterdi. Baronun açıklaması şöyle: 

Danıştay Başkanı Sayın Zerrin Güngör, Danıştay’ın 149. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada yargıyı, ‘makul sürede ve objektif karar veren bağımsız ve tarafsız’ olarak tasvir etmiştir.

16 Nisan 2017 halkoylamasından sonra yasama, HSK’ya seçilecek üyeleri kontrol eder hale getirilmişken; yasama, yürütme ve yargı erkleri, ‘tek adam’da birleştirilmişken; yargı mensupları, idarenin birer memuru yapılmışken Sayın Danıştay Başkanı’nın "16 Nisan 2017 tarihinde halkoylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi daha da belirgin hale getirilmiştir" şeklindeki sözleri, inandırıcılıktan çok uzaktır.

Halkoylaması sürecinde YSK’nın hukuka aykırı kararlarına rağmen halkoylamasının meşruiyetini savunan, kanun hükmünde kararname uygulamalarının doğru olduğunu söyleyen bu anlayışın yüksek yargının önemli bir parçası olan Danıştay Başkanı’nca dile getirilmiş olması, son derece üzücüdür.
Bilinmelidir ki yargı, bağımsızlığını artık tamamen kaybetmiştir. Yargının bağımsız olmadığı, anayasa değişikliği ile Anayasamıza işlenmiştir.

"Düğmesi olmayan cübbesinin önünü iliklemeye çalışan Sayın Güngör..."

Danıştay’ın önceki kuruluş yıldönümlerinde Başbakan’ın karşısında düğmesi olmayan cübbesinin önünü iliklemeye çalışan Sayın Güngör’ün son konuşması da bu durumun teyidi niteliğindedir.
Sayın Güngör’ün “Yargının 15 Temmuz öncesine göre daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunun açıkça ortada olduğu; yaşanan şerden bir hayır çıktığı ve bunun sonucunda yargının özüne döndüğü” şeklindeki sözleri, Danıştay Başkanı’ndan ziyade iktidara hoş görünme çabası içinde olan bir yönetici tarafından dile getirilen açıklamalardır.

Bağımsız ve tarafsız yargının güçlü sujelerinden ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kurumlarından biri olan Danıştay, yasama ve yürütme organlarının hukuka uygunluğunu denetlemek; adaletin yerine getirilmesini sağlamak; Devlet’in yüksek danışma, inceleme ve karar organı olma sıfatını kaybetmemelidir.

Siyasi otorite karşısında cübbe iliklemeyi ve iktidara hoş görünme çabalarını reddeden avukatlar olarak, Danıştay Başkanı Sayın Zerrin Güngör’e yargı bağımsızlığının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör 'başkanlık sistemi'ni övdü, Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi

 

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör 'başkanlık sistemi'ni övdü, Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler