Ankara ve Ege'de 8 Mart eylemleri: İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ankara ve Ege'nin başta İzmir olmak üzere birçok il ve ilçesinde eylem ve etkinlikler düzenlendi. Ankara'da Ankara Barosu kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve avukatların toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı tutum alması için politika belgesi açıklarken İzmir'de de şiddete karşı birlikte mücadele vurgusu yükseltildi.
Ankara’da, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle farklı noktalarda eylemler düzenledi. Kadın sağlık ve sosyal hizmet çalışanları ve Ankara Kadın Platformu, düzenledikleri basın açıklamaları ile İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısını yinelerken, Ankara Barosu da kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve avukatların toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı tutum alması için politika belgesi açıkladı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ankara’nın çeşitli yerlerinde basın açıklamaları gerçekleştirdildi. Bu kapsamda, sağlık meslek örgütlerinin kadın üyeleri Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası, Dev-Sağlık-İş, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile Türk Hemşireler Derneği üyeleri tarafından “Yaşamak, yaşatmak için” sloganı ile düzenlenmek istenen eylemi polis engellemeye çalıştı. Açıklamada kullanılacak pankart, polislerin müdahalesi yırtıldı ancak buna karşın basın açıklaması gerçekleştirildi. Pandemiye karşı gerçekçi koruyucu önlemler alınmaması nedeniyle giderek artan iş yükünün en çok kadın sağlık çalışanlarının omuzlarına yıkıldığı vurgulanan açıklamada, “Kadınlar hala standart erkek bedenine göre yapılan koruyucu ekipman nedeniyle çok daha zor, ergonomik olmayan koşullarda, uzun saatler çalışmak zorunda bırakılmakta” denildi.
"İSTİSNASIZ UYGULANSIN"
Kadınların, okula ya da kreşe gidemeyen çocuğun, hane halkının artan bakım, temizlik, hijyen ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldığı belirtilen açıklamada, “Kadın sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, sadece kadın oldukları için psikolojik ve fiziksel şiddetin yanı sıra meslektaşları ve amirleri olan erkekler tarafından da mobbinge maruz kalmakta” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, 8 Mart’ta kadınlara ücretli izin verilmesi, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunun tehlikeli iş kolu kapsamına alınması, kadın sağlık çalışanlarına ek yıpranma payı verilmesi, kadınlara uygun kişisel koruyucu ekipmanın ücretsiz olarak sağlanması, “fiilen uygulanan kürtaj yasağı”na son verilmesi, kadınların şiddet ve taciz durumunda başvurabileceği bağımsız kadın birimleri kurulması, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’nın tam ve istisnasız uygulanması çağrısı yapıldı.
ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN ADLARI OKUNDU
Ankara Barosu da Ankara Adliyesi önünde yapılan basın açıklaması ile kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve avukatların toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı tutum alması için “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi”ni açıkladı. Ankara Barosu’nun her türlü şiddetin ve özellikle toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılığın karşısında olduğu vurgulanan açıklamada, Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, kadın cinayetine kurban giden kadınların adlarını tek tek okudu. Kadın avukatlar ise baronun politikası belgesini açıkladı. Açıklamada, “Ankara Barosu, bu belge ile avukatlara, stajyer avukatlara ve baro çalışanlarına karşı toplumsal cinsel dayalı ayrımcılık, şiddet, taciz ve saldırı içeren hiçbir davranışın görmezden gelineceği taahhüt eder. Bunlara maruz bırakıldığını düşünen bileşenleri, başvuru konusunda gerekli adımları atmaya teşvik eder” denildi.
ÖLMEK İSTEMİYORUZ
Ankara Kadın Platformu ise Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eteğime değil emeğime bak”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “Ölmek istemiyoruz” gibi dövizler taşıyan kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınları andı. Eylem öncesi ise bir kadının, “Boğaziçi eylemleri nedeniyle arama kararı olduğu” gerekçesiyle gözaltına alındığını belirten kadınlar, rektör atamasına tepki gösterdi. “Her gün 3 kadının yaşam hakkının erkekler tarafından ellerinden alındığı” belirtilen açıklamada, “Kadınlar katledilirken, AKP ne yapıyor? Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenebilmesi için bütün mekanizmalarıyla mücadele etmesi gerekirken erkek egemen yargı İpek Er’e tecavüz eden uzman çavuşu serbest bırakıyor, Nadira Kadirova cinayetinde birincil şüpheli olan AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal milletvekilliğine devam ediyor ancak Melek İpek gibi hayatını savunan, ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlar haksız ve hukuksuzca cezalandırılıyor” denldi.
"SÖZLEŞMEYİ UYGULATACAĞIZ"
İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısının yapıldığı açıklamada, “Devlet, bir yandan cezasızlık ile faillere cesaret verirken diğer yandan koruma kararlarını yerine getirmeyerek, kadına şiddet konusunda önlem almayarak, 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi’ne açıkça saldırarak kadınları savunmasız bırakmaya çalışıyor, bu da yetmez gibi fetvalarla kadınların hayatı kuşatılıyor. İktidar, kadınları ve LGBTİ’leri nefret söylemleriyle hedef gösteriyor, saldırıya uğramalarına ve öldürülmelerine göz yumuyor. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” ifadeleri kullanıldı.
FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ
Ankara’da akşam saatlerinde bir araya gelen kadınlar da Sakarya Caddesi’nde Feminist Gece Yürüyüşü başlattı. Ellerinde “Sömürü çarkını kadınlar yıkacak” ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı pankartlarla yürüdyen kadınlar, “susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı. Kadınlar yürüyüşün sonunda “Her gün kadınların katledilmesine, şiddetin sıradanlaştırılmasına isyandayız. Biz yaşamlarımızı, haklarımızı savunuyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
EGE'DE 8 MART: ŞİDDETE DUR DEMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİLER
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de yüzlerce kadın cinayetlerin durması, şiddetin sona ermesi ve özgürce yaşam için sokaklara indi.
ALSANCAK: İzmir Kadın Platformu öncülüğünde Alsancak ÖSYM önünde toplanan kadınlar ellerinde dövizlerle Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezine yürüdü. Renkli kıyafetler giyen her yaştan kadın, "Erkek şiddetine son", "Yaşamak istiyoruz" Şiddeti savaşa ve sömürüye hayır", "Kadınlar savaş istemiyor" dövizleri taşıdı.
Kadınların eylemine HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile STK temsilcileri katılarak destek verdi. Grup adına açıklama yapan İzmir Kadın Platformu adına Gizem Coşkun, "Her gün yeni bir adaletsiz yargı kararına uyanıyoruz. Salıverilen kadın katilleri hakkında soruşturma bile açılmayan çocuk istismarcıları, adeta pohpohlanan taciz, tecavüz failleri, indirim üstüne indirim alarak cezaları kuşa çevrilen kadın düşmanlarıyla şiddet, taciz ve istismar adeta teşvik ediliyor. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadı. Emeğimizi sömüren, şiddeti körükleyen yasa ve uygulamalarınızı kabul etmiyoruz. Eşit, özgür, bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. Eylem, kadınların dans etmesiyle sona erdi.
FOÇA: Foça İlçesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bazı siyasi parti kadın kolları ve kadın platformları üyeleri Demokrasi Meydanı’nda toplandı. Gün ile ilgili basın açıklamaları yapıldı. Kadın hakları ve dayanışmasına dair dövizler taşındı. Birlikte şarkılar söylendi. Meydanda son konuşmayı yapan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’de kadına şiddet konusuna dikkat çekti. Fatih Gürbüz; "Her günümüz de olduğu gibi 8 Mart’ta da konuşmalarımız şiddet hakkında başlıyor, şiddetle bitiyor. Kybele’nin Kadın kenti Foça’dan kadınlara sesleniyorum. Gelin hep birlikte Foça Kybele Kadın Kenti’ni kuralım. Bizi bizden ayıran her şeyi geride bırakıp, eşitlik için bir arada olalım. Kadınlar için fayda sağlayacağımız bir kent inşa edelim. Birlikte şiddetle mücadele edelim“ dedi. konuşmaların ardından kadınlar ve katılımcılar şarkıcı Günce’nin söylediği bazıları marş formundaki şarkılara eşlik ettiler.
MARMARİS: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Marmaris 8 Mart Kadın Platformu tarafından bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Ketenci Otel’in önünden başlayıp Atatürk Meydanı’nda sona eren yürüyüşe Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı, İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanı Ali Toksoy, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Kadına yönelik şiddete karşı sloganların atıldığı yürüyüşün ardından okunan basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması vurgusu yapıldı. Meydanda kurulan statta Belediye Başkanı Oktay kadınlara karanfil hediye etti.
KUŞADASI: CHP Kuşadası İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Dağlı, “Bizim baharımız, 8 Martlarda alanları dolduran kadınların yan yana gelmesiyle başlar” dedi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde CHP Kuşadası Kadın Kolları tarafından İlçe Binası önünde bir basın açıklaması yapıldı. Türkiye’de kadınların ekonomik, toplumsal ve özel alanda büyük sorunlar yaşamaya devam ettiğini ifade eden Başkan Ayşegül Dağlı sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar temsilcileri tarafından İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara, 8 Mart’ı kutlayanlara şiddet uygulanıyor, cezalar yağıyor. Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dans eden kadınlara dava açılıyor. Diğer yanda ise kadınlara şiddet uygulayanlar, elini kolunu sallayarak sokaklarda dolaşıyor. İktidar zihniyeti kadınlara ‘itaat et rahat et’ anlayışını dayatıyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi