Antalya Rusları kaybetti

Türkiye turizminin kalbi Antalya Rus turist kaybının en çok yaşandığı il oldu. İlk altı ayda Rusya'dan gelen turist sayısı yüzde 27.2 geriledi.

Yayınlanma: 15.08.2015 - 21:49
Abone Ol google-news

Türkiye turizminin kalbi Antalya Rus turist kaybının en çok yaşandığı il oldu. Erken rezervasyon döneminden önce Rusya pazarında kriz olduğunu anlayan turizmciler turist kaybetmemek için hem fiyat kırdılar, hem de ön rezervasyon tarihlerini haziran ayı başına kadar uzattılar, hatta bazı oteller çocuklardan ücret bile almadı.

Bu fedakârlıkların hepsi üst üste konulunca yüzde 50 indirime denk geliyor. Buna rağmen gelen Rus turistte dramatik düşüşler yaşandı.

Almanya’dan sonra Antalya’nın ikinci büyük pazarı durumunda olan Rusya’dan gelen turist sayısı ilk 6 ayda yüzde 27.2 gerileyerek 1 milyon 77 bin 793 kişiye geriledi. Geçen yılın ilk 6 ayında Antalya’ya, Rusya’dan 1 milyon 479 bin 722 kişi gelmişti. Rus turistin gelmeyişinden en fazla etkilenen bölge ise Kemer oldu. Önceki dönemlerde Kemer’in ağırladığı turistin yüzde 70’i Rusya’dan geliyordu. Bu yıl ise büyük düşüş yaşandı.

Antalya’ya yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 9.4 gerileyerek 4 milyon 514 binden, 4 milyon 88 bine düştü. Diğer yandan Avrupa pazarlarında mayısta başlayan gerileme eğilimi, haziran ayında da sürerken, BDT pazarındaki olumsuzluklar turist sayılarının da gerilemesine neden oldu. İsrail, İran gibi yakın bölge ülke pazarlarında da geçen dönemlerdeki ılımlı iyileşme yerini gerileme ve durağanlığa bıraktı.

 

1 milyon kişilik kayıp

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman kimsede seyahate çıkma morali kalmadığını belirterek, Rusya’dan gelenlerin sayısının 500 bin civarında gerilediğini söyledi. Almanya’dan Antalya’ya gelen turist sayısının yılın ilk altı ayında yüzde 11 artışla 1 milyon 208 bini aştığını anlatan Hacısüleyman, “Tunus’a gidecek olan Almanlar Antalya’yı seçti. Almanya’dan gelenlerin artmasının nedeni bu” dedi. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinin çok fazla indirim talep ettiğini vurgulayan Hacısüleyman, “Gelen yabancıların Türkiye’de geceleme sayısı 1 gece düştü. 2015’te Antalya’da 35 bin yeni yatak devreye girdi.

Bunun için 20 bin ek istihdam yaratılmalıydı. Bunlar olmadı. Sadece bu 35 bin yatağı doldurmak için 1 milyon turiste ihtiyaç vardı.

Ülkemizin turizm gelirine ihtiyacı var ama esas sosyal hayatın devamı için de önemli. Turizm gençlere daha çok istihdam verilen bir sektör. O yüzden istihdama yönelik alınacak önlemler özellikle kış dönemi için çok önemli. Yüzde 10’un karşılığına bakıldığında Antalya SGK’ye kayıtlı 189 bin turizm çalışanı var ve yaklaşık 20 bin kişilik azalma var” dedi.

Hacısüleyman, kriz nedeniyle bu yıl Antalya’nın turist kaybının da 1 milyonu bulacağını ifade ederek, 2016’nın da 2015’ten daha iyi görüntü çizmediğini aktardı.

 

Kayıpların telafisi zor

Geceleme süresinin 10 geceden 7 geceye düştüğüne işaret eden Ali Şahin, “Kayıpları telafi etmek kolay olmayacak. Normal koşullarda mayıs-haziran ve temmuzağustosta otellerde dolulukların yüzde 100 olması gerekirken şu anda bu oran yüzde 70’ler civarında. Fiyat indirmenin geri dönüşü çok zordur. Ama 2016 için fiyat indirimine gidebiliriz” açıklamasını yaptı.

 

İptaller artıyor

Belek’teki Ela Quality Resort Hotel Genel Müdürü Ali Tunç Batum, bu yıl oda fiyatlarını yüzde 5-10 arasında düşürdüklerini belirterek, eskiden haftada 1 tane rezervasyon iptali olurken şu anda bu sayının 6-7 adet iptale çıktığını söyledi. Batum, Türkiye’ye dönük ciddi bir negatif algılama olduğunu siyasi belirsizlikler nedeniyle de Avrupa’dan rezervasyon iptalleri geldiğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

- Eylül ekim ayı için bizi arayan misafirlerimiz güvenlik sorgusu yapıyorlar. Suriye sınırı Antalya’ya ne kadar yakın diye soruyorlar. Herkes tedirgin biz de tedirginiz.

- Resort oteller krizden daha çok etkilendi. Bizim otelimize gelenlerin yüzde 95’i tatil için geliyor. Kasım ayında Belek bölgesinde G20 var. Onu heyecanla bekliyoruz. Ama buradan gelecek katkı kaybımıza yama bile olmaz.

- Resort oteller krizden daha çok etkilendi. Bizim otelimize gelenlerin yüzde 95’i tatil için geliyor. Kasım ayında Belek bölgesinde G20 var. Onu heyecanla bekliyoruz. Ama buradan gelecek katkı kaybımıza yama bile olmaz.

- Oda fiyatlarında daha fazla indirim yapmamız mümkün değil. Böyle giderse eylülde birçok otel el değiştirecek.

 

Yatırımlarda frene bastık

Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü Ali Şahin de ön rezervasyon döneminde sıkıntı yaşanacağının belli olduğunu kaydederek, ön rezervasyon süresini uzatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Şahin, “Normal koşullarda 100 kişi ön rezervasyon yapması gerekirken bu 20’ye indi. Mayısta 300- 350 turist gelmesi gerekirken bu sayı 150’ye kadar düştü. O yüzden yatırımlarda frene bastık” dedi.

 

Dip noktayı gördük

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, Kemer’e gelen turistin yüzde 70’inin Rus turistten oluştuğunu kaydederek, şu anda müşteri sayılarında yüzde 30’a yakın düşüş yaşandığını vurguladı. Erken rezervasyon döneminde Rus turistin az geleceğini anladıklarını ifade eden Gül, “Fiyatlarda yüzde 25-30 indirim oldu. Buna rağmen müşteri sayılarında yüzde 30’a yakın düşüş var. 2016’da da benzer kriz devam edecek. Bu krizde yalnız bırakıldığımıza inanıyoruz. Şu anda dip noktayı gördük. Bundan daha kötü bir tablo olmaz” diye konuştu.

 

Cepten yiyoruz

Kundu’da giyim ürünleri satan Mustafa Kıraç ve Beşir Kürküt de iki yıldır ailelerini İstanbul’da bırakıp Antalya’ya para kazanma umuduyla gelmişler. Kıraç’a göre işler her geçen yıl bir önceki yılı aratıyor. Kıraç “Her şey dahil olunca alışveriş yaptıracak turist bulamıyoruz. Ayrıca artık parasız turist geliyor. Çoğu zaman cepten yiyoruz” ifadesini kullandı.

 

Tefeciye düşecek

Kundu bölgesinde Alhas Çanta’nın sahibi Celal Koçal: Gelen müşteriler parasız. Her şey dahil olunca turist dışarı çıkmıyor. Senede 20 bin Avro kira ödüyorum. Günlük kazancım 2 bin TL’yi bulmuyor. 2 kişi çalıştırıyorum 8 nüfusa bakıyorum. Borçlar nedeniyle kredi kullanamıyorum.

Bugün biri gelse hiç borcun yok dese işyerini kapatır giderim. Devlet küçük esnafı görmeli. Düşük faizli kredi imkânı bulmazsa birçok küçük esnaf tefecinin eline düşecek.

 

Pazar bomboş

Belek’te bulunduğumuz dönemde halk pazarı olmasına rağmen pazarda neredeyse alışveriş yapan kimseye rastlamadık. Pazar esnafı iş yapamamaktan ve turistin otellerden çıkmamasından şikâyet etti.

Belek’te hediyelik eşya satan Dursun Akyanak da bu yıl zararlarının yüzde 60’ı bulduğunu söyledi. Akyanak, “Haftada 30- 40 çek dönüyor. Turist gelmediği için burası afet bölgesi. Gelip halimizi soran yok. Borcun var mı diye soran yok” dedi.

YARIN: TURİZMCİLER NE BEKLİYOR?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler