Antalya vicdan sınavında

Bir yanda ülkelerinden kaçarak naylon çadırlarda, gecekondularda yaşam mücadelesi verenler, diğer yanda da onları ekmeklerine ortak gören gündelik tarım işçileri... Bu denkleme Suriyelileri mahallelerinde görmek istemeyenlerin ‘nefreti’ de eklenince Antalya ‘kaygı verici’ haberlerin kaynağı haline geliyor.

Antalya vicdan sınavında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.12.2014 - 05:00

Antalya Valiliği’nin gitmeleri için tebligat yaptığı Suriyeli sığınmacılar, önceki gün Manavgat ilçesine bağlı Taşağıl Mahallesi’nde neredeyse linç ediliyordu. Savaştan kaçan sığınmacılar, zor şartlar altında, çadırlarda yaşam mücadelesi verirken “Bizim kime ne zararımız var? Merhamet bekliyoruz” diyor. Suriyeliler ucuz işgücü olarak çalıştırıldığı için işleri bozulan ve yevmiyeleri azalan tarım işçileri ve hamallar Suriyelilerin geri gönderilmesini isterken mahalle sakinleri de “huzurlarının” bozulduğunu savunarak Suriyelileri istemiyor.

Antalya kent merkezindeki Suriyeli sığınmacılar, genellikle toptancı sebze ve meyve halinin çevresindeki gecekondularda yaşıyor. Aylık 200-300 lira kira karşılığı kaldıkları gecekondularda yaşayan Suriyeliler hamallık yaparak ve seralarda çalışarak ayda ortlama 900 ile 1000 lira arasında kazanıyor. Suriyelilerin gelmesiyle birlikte halde eskisi gibi para kazanamayan Hataylı işçiler memleketlerine dönmeye başladı. Bunlardan biri de Ertuğrul İşler. Suriyelilere öfkeli İşler, “Sadece Antalya’yı değil, ülkeyi terk etsinler. Suriyeliler yüzünden Hatay’da iş bulamayınca Antalya’ya geldim. Buraya da geldiler, fiyatları düşürdüler” dedi.

 

Suriyeliler: Merhamet bekliyoruz

Hal çevresindeki gecekonduda yaşayan ve hamallık yaparak hayatını devam ettiren Suriyeli tarih öğretmeni Seyfettin Hüseyin, “Ülkemizdeki iç savaştan kaçtık. Bize Türkiye Cumhuriyeti kucak açtı. Ama Antalya’da bulunmamızdan rahatsız oluyorlar. Bizi potansiyel suçlu gibi görüyorlar. Bizim kime ne zararımız var? Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden merhamet bekliyoruz” dedi.

 

Naylon çadırlarda yaşam

Antalya kent merkezindeki hal çevresinin dışında, Suriyeli sığınmacıların ağırlıkta olduğu bir başka yer ise Serik ve Manavgat ilçeleri. Burada da seralarda, kesme çiçek sektöründe ve pamuk tarlalarında çalışan Suriyeliler, yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Manavgat ilçesine bağlı Denizkent Mahallesi ise bölgedeki pamuk üretiminin merkezi. Suriyeli göçmenler, Denizkent’in çıkışında ormanlık alandaki çadırlarda yaşıyor... Orman içinde naylonlardan kurulan çadırkentte çoğunluğu çocuk 200’ün üzerinde
Suriyeli göçmen yaşıyor. Ancak ağır koşulları bulunuyor. Ormanın içinde elektrik, su olmadığı gibi tuvalet, banyo gibi temel ihtiyaçların giderildiği bir yer de yok.

Kampın son konukları ise Manavgat’ın Taşağıl Mahallesi’nde evlerine saldırılan sığınmacılar oldu. Onlara şimdilik bir çadır kurulamadı. Eşyalarını kampın girişinde bir yere yığan Taşağıl’dan çıkartılan Suriyeli sığınmacılar, bu naylon kampa yerleşmeyi bekliyor.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Küçük, Taşağıl’dan gelen Suriyelilerin bir kamyonun içinde jandarma nezaretinde getirildiğini söyledi. Küçük, Suriyelilerin mahallelerinde olmalarından memnun olmadıklarını söylerken yine mahalleden Şükrü Bağcı’nın iddiası ise “Eskiden kimse kapısını kilitlemezdi. Suriyeliler geldi hırsızlık, pislik çoğaldı. Mahallesinin huzuru bozuldu.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler