Antalya'da SGK yolsuzluğu operasyonu

Antalya'nın da aralarında bulunduğu çeşitli illerde kurdukları paravan şirketler aracılığıyla kendilerine para ödeyen 400'den fazla kişiyi sigortalı gösterdiği iddia edilen yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 11:19
Abone Ol google-news

Antalya'nın da aralarında bulunduğu çeşitli illerde kurdukları paravan şirketler aracılığıyla, kendilerine para ödeyen yaklaşık 500 kişiyi sigortalı gösterdiği iddia edilen kişilere yönelik operasyonda gözaltına alınanların sayısı 50'ye yükseldi.


Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince paravan şirketler kurularak Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) dolandırıldığı yönündeki ihbar üzerine 3 aydır sürdürdüğü soruşturma sonucunda bugün düzenlenen eş zamanlı operasyonlar, kapsamı genişletilerek sürdürülüyor.

Aralarında Antalya, Burdur, Mersin ve Muğla'nın de yer aldığı iller ile bu illere bağlı ilçelerde düzenlenen, ''Düş Kapanı'' adı verilen planlı operasyonlarda, 10 kişi daha gözaltına alındı. Böylece, gözaltına alınanların sayısı, 2'si kadın olmak üzere 50'ye yükseldi.

Soruşturma, Antalya Cumhuriyet Savcılığı, Asayiş Şube Müdürlüğü ve SGK'nin iş birliğiyle yapılan tespit çalışmalarıyla devam ediyor.

Çeşitli kentlerde sahte şirket kurduğu, bu şirketler üzerinden kendilerine para ödeyen kişileri sigortalı olarak gösterdiği iddia edilen zanlıların Antalya'da yaşayan O.A'nın liderliğinde oluşturulan suç örgütü aracılığıyla birbiriyle bağlantılı hareket ettiği öne sürüldü.

Zanlılar arasında muhasebecilerin de bulunduğu öğrenildi. Muhasebecilerin suç örgütü üyelerini SGK mevzuatıyla ilgili olarak yönlendirdiği iddia edildi.

Suç örgütünün lideri olduğu öne sürülen O.A'nın kurduğu çok sayıda paravan şirket bulunduğu belirlendi. Zanlıların sahte şirketler aracılığıyla sigortalı gösterilen kişilerden aylık 220 ile 300 TL'ye varan rakamlarda komisyon aldığı öne sürüldü.

Uzmanların aylardır yaptığı araştırma sonucunda, suç örgütü üyelerince kurulan paravan şirketler aracılığıyla sigortalı bildirimi yapılan kişilerin, söz konusu şirketlerin prim ödemesi yapmamasına karşın sağlık hizmetlerinden yararlandığı tespit edildi. Zanlıların, sigortalı gösterilen kişilere komisyon vererek bankalardan çeşitli oranlarda kredi çektiği de ileri sürüldü.

500 sahte sigortalı

Antalya Sosyal Güvenlik Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Antalya'daki operasyonda ortaya çıkarılan sahte SGK'lilerle ilgili bilgi verildi.

Antalya Sosyal Güvenlik Müdürlüğü kontrol memurlarınca 4 ay önce yapılan araştırma sonucunda, fiilen çalışmadıkları halde SGK'ye sahte sigortalı bildirimler yapıldığının tespit edildiği belirtilerek, bu konuda hazırlanan raporun Antalya Cumhuriyet Savcılığına gönderildiği kaydedildi.

Sahte sigorta bildirimi yapan 30 iş yeri ile bu sahte iş yerlerinden sigortalı bildirimi yapılan yaklaşık 500 kişinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, bu kişilerin sigortalılığının iptal edildiği ifade edildi.

Ortaya çıkarılan sahte sigortalılar adına tespit edilen usulsüz sağlık harcamasının yaklaşık 100 bin TL olduğu, sağlık yardımlarının yasal faiziyle ilgililerden tahsil edileceği bildirildi.

Karşılığı ödenmeyen hizmetler ve iptal olunan sigorta primi karşılığı sahte iş yerlerinin kuruma borcunun yaklaşık 5 milyon TL olduğu belirtilen açıklamada, ''Sahte sigortalılıkların iptal edilmesiyle kurum zararının önüne geçilmiştir'' denildi.
 

200 milyon TL'lik zarar önlendi

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: ''Sahte sigortalılık ve emeklilik fark edilerek (kurumca ödenecek sağlık ve sigortalı ve hak sahipleri emeklilik maaşları) ileriye yönelik yaklaşık 200 milyon TL muhtemel kurum zararının önüne geçilmiştir. İl Müdürlüğümüz kontrol memurları tarafından sahte sigortalılıkları iptal edilen sigortalıların almış olduğu sağlık yardımları tahsil edilme yoluna gidilmiştir.

İl Müdürlüğümüz, bu operasyonun öncesinde aylardır iş yerlerinin prim bildirimlerini SGK bilgi işlem sisteminden takip etmektedir. Uzun süredir beklenmesinin nedeni ise operasyonun ayaklarının net olarak ortaya çıkarılabilmesidir.

Takip aşamasında kurumun herhangi bir kaybı ve kurum içerisinden sahtecilere yardım söz konusu değildir. Emeklilik talebinde bulunan sahte sigortalıların emeklilik işlemleri bu operasyon tamamlanıncaya kadar sonuçlandırılmamıştır. Bu nedenle sahte emekli bulunmamaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler