Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, Danıştay 10. Dairesi'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sokak hayvanlarına ilişkin genelgesine karşı açtıkları dava kapsamında genelgeyi iptal ettiğini ifade etti.
Paçalı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı olarak açtığımız iptal davasında, Danıştay 10. Dairesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 'Sahipsiz ve Tehlike Arz Eden Hayvanlar' konulu hukuka aykırı genelgesini iptal etti. Yetkisiz idarelerin hayvanlar üzerinden hukuk dışı işlem tesis etmesine yargı dur dedi. Hayvanların korunması idarenin keyfine bırakılamaz" ifadesini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın genelgesi, yaşam hakkı savunucuları tarafından sokak hayvanlarının toplanarak barınaklara kapatılmasıyla doğal yaşam alanlarından koparılması ve çoğu zaman kötü koşullarda yaşamaya zorlanması nedeniyle tepki görmüştü. Ayrıca genelgenin çeşitli ırkları “tehlikeli” ilan ederek 7/24 denetime tabi tutmasıyla hayvanların doğrudan ırkları üzerinden damgalanması ve ayrımcılığa uğraması da genelgenin karşı çıkılan bir diğer noktası olmuştu. Genelge, hayvanları korumak yerine yaşam alanlarını daraltarak hayvanların haklarını ikincil hale getirdiği için de eleştirilmişti. Yaşam hakkı savunucuları, belediyelere verilen talimatlarla sokak hayvanlarının toplumla birlikte yaşamasının değil, sokaktan uzaklaştırılmasının hedeflenerek hayvanların kamusal yaşamdan dışlanmasına neden olacağı için de genelgeye karşı çıkmıştı.
Öte yandan yazarımız Zülal Kalkandelen 2 Ocak 2022 tarihinde yazdığı “Hukuksuzluk ve katran karası cehalet” isimli yazısında konuya ilişkin ayrıntıları yazmıştı.
Kalkandelen yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Erdoğan’ın belediyelere verdiği talimat, 5199 ve 7332 sayılı kanunlara aykırı ve bu durum Türkiye Barolar Birliği’nin açıklamasıyla da teyit edildi. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilin valilik ve belediyelerine “sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla” ilgili genelge gönderdi.
Bazı derneklerin yansıttığı gibi iktidar, tepkiler karşısında geri adım atıp genelge yayımlamadı. Kanun, genelge ile değiştirildi. Oysa hukuk devletinde kanun, ancak kanun ile değiştirilir.
Ne yaptılar biliyor musunuz, yasada zaten var olan maddeler genelgede yinelenip araya bir madde sıkıştırıldı.
Genelgenin 8. maddesinde, “Belediyelerimizin sahipsiz hayvan toplama ekibinin çalışması veya herhangi bir ihbar sonucu sahipsiz hayvanların tespiti halinde bu hayvanların barınaklara götürülmesi, hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyelerimizin ise en yakın bakımevine götürüp teslim etmesi” şeklinde bir ifade var.
Bu ifade öyle ucu açık bırakılmış ki hayvanların nasıl ve ne şekilde rehabilite edileceği, ne kadar süreyle bakımevine kapatılacağı belirsiz. Şu anda birçok belediye, bu genelgeye dayanarak küpeli ve aşılı olan sokak hayvanlarını bile yasadışı bir şekilde zulümle topluyor. “