Atatürk Orman Çiftliği arazisindeki yapıların boşaltılması için başvuru
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları, Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki yapıların boşaltılması için harekete geçti.

Danıştay 6. Dairesi; 271 sayılı ilke kararını iptal ederek, Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine kurulu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hukuka uygun olmadığına karar vermişti.
HAREKETE GEÇTİLER
Danıştay’ın kararı sonrasında Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları harekete geçerek Cumhurbaşkanlığı’na, Dışişleri Bakanlığı’na ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği’ne yazılı dilekçe ile ihtar çekti. HKP’li avukatlar tarafından yapılan ihtarda, “Atatürk Orman Çiftliği arazisinde devam etmekte olan ABD Büyükelçiliği binası inşaatının durdurularak AOÇ arazisinin tahliye edilmesi” ve “Atatürk Orman Çiftliği arazisinde mevcut Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ve eklentilerinin boşaltılarak AOÇ arazisinin boşaltılması” talep edildi.
‘CUMHURBAŞKANLIĞI’NI BOŞALTIN’
Cumhurbaşkanlığı’na çekilen ihtar dilekçesinde Danıştay’ın kararı hatırlatılarak, “Kararda belirtildiği üzere sit alanlarında inşai ve fiziki uygulama yasağının istisnalarına sonradan dâhil edilen “kamu hizmet binalarını” ibaresinde de hukuka uyarlık görülmemiş ve 2683 Sayılı Kanun’a aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu Danıştay kararı doğrultusunda Atatürk Orman Çiftliği arazisinin, birinci derece sit alanı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, arazinin amacına aykırı olarak Cumhurbaşkanlığı binası olarak tahsis edilmesinin yasaya aykırı olduğu açıkça ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verildi. Dilekçenin devamında, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olduğuna vurgu yapıldı. Danıştay’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin AOÇ arazisinde hukuksuz inşa edildiği kararını hatırlatılan dilekçede, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve tüm eklentilerinin boşaltılarak arazinin tahliye edilmesini talep eder, aksi halde ilgililerin yargı kararına uymamaktan dolayı hukuken sorumluluklarının doğacağını ifade ederiz” denildi.
‘ATATÜRK’ÜN MİRASI ARAZİYİ TERK EDİN’
ABD Büyükelçiliği’ne çekilen ihtar dilekçesinde, AOÇ arazisinin 1. Derece sit alanı olduğu hatırlatılarak, “Arazinin amacına aykırı olarak Elçilik binası inşaatına tahsis edilmesinin yasaya aykırı olduğu açıkça ortaya çıkmıştır” denildi. Dilekçe’nin devamında ise, “Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan araziyi terk etmenizi, aksi halde cezai, hukuki ve idari sorumluluğunuz doğacağını ihtaren bildiririz” ifadelerine yer verildi.
‘ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ İNŞAATINI DURDURUN’
Dışişleri Bakanlığı’na çekilen ihtar dilekçesinde ise, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin amacına aykırı olarak ABD Büyükelçiliği’ne tahsis edilmesinin yasaya aykırı olduğu vurgulandı. Dilekçe’nin devamında ise ABD Büyükelçiliği inşaatının durdurularak araziden tahliye edilmesi talep edildi.
‘KAÇAK YAPILAR DERHAL BOŞALTILMALIDIR’
Konuyla ilgili HKP’li avukatlar tarafından yapılan açıklamada, “Atatürk Orman Çiftliği arazisi Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal’in 1937’de halkımıza bağışlayarak öngördüğü gibi tarımımızın daha da geliştirilmesi için halkımızın gezi alanı, mesire alanı olarak kullanılmak için yeniden düzenlenmeli ve tahsis edilmelidir. Atatürk Orman Çiftliği’ndeki bütün kaçak yapılar derhal boşaltılmalıdır” denildi.
Video Haberler
-
Antalya'da trafikte skandal görüntüler
-
İstanbul'da baskın anı! İçerisi böyle görüntülendi
-
Trafik kazasında can pazarı! Yaralılar var
-
Erdoğan ve İmamoğlu anmada bir arada
-
Taksicinin vurulma anı kameraya böyle yansıdı
-
Kuduz vaşak dehşeti! Eşine yapışan hayvana silah çekti
-
Afiş de tıpkı 128 milyar dolar gibi uçup gitti
-
Arkasından gizlice yaklaşıp dehşeti yaşattı
-
Ekrem İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım
-
Nihat Hatipoğlu'na 'astral seyahat' sorusu gündem oldu
En Çok Okunan Haberler
-
Mısra Öz Sel yoğun bakıma alındı
-
Araç sahipleri dikkat: 1 Mayıs'ta yürürlüğe giriyor!
-
KKTC’den Ankara’ya tepki
-
AKP ve MHP oylarında büyük düşüş... İşte son anket
-
Show TV’den ‘Güldür Güldür Show’ kararı
-
İşkence görüntülerine tepki
-
Erbakan'dan 'kısırlaştırma' iddiası
-
İki kumanya arasındaki farkı bulun!
-
Yavaş'tan gençlere Kripto para uyarısı
-
Tartışılan öneri reddedildi