Arıcıların yeni gözdesi karabuğday
Türkiye'de ilk kez Konya'da üretilen, çölyak hastaları için umut, çiftçiler için ise yeni bir gelir kapısı olan karabuğday, diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılara da umut oluyor.
Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Ulvi Hafızoğlu, kaliteli bal üretiminin asli unsurunun çiçek olduğunu belirtti. Orta Anadolu'da arıcıların haziran ve temmuz aylarında çiçek bulmakta zorlandığını ifade eden Hafızoğlu, dünyada yaygın olarak üretilen fakat Türkiye'de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nde üretimine başlanan karabuğdayın çiçek sorununa çare olabileceğini söyledi.
Karabuğdayın doğada çiçeğin olmadığı dönemde çiçeklendiğini ve 90 günlük ömrünün 45 gününde çiçek açtığını anlatan Hafızoğlu, şunları kaydetti: ''Karabuğday doğada çiçek olmayan bir dönemde yapay bir mera olarak karşımıza çıkıyor. Ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılık için önemli bir bitki. Özellikle bu bölgedeki arıcılarımız çiçek bulamama nedeniyle arılarını çiçeğin çok olduğu bölgelere taşımak zorunda kalıyorlardı. Artık taşımayacaklar ve ekstra nakliye ücretlerinden kurtulacaklar. Kışa hazırlık döneminde tabii bir çiçekten nektar alan arılar kışlık yavrulamalarını ve bal stoklarını rahatça yapabilecekler.''
Diğer ballara göre daha pahalı
Hafızoğlu, dünya genelinde yapılan uygulamaları incelediklerini, araştırmalarına göre 4 dekar karabuğday ekili alanda yapılan arıcılıktan 60-70 kilogram bal hasadı yapıldığını gördüklerini dile getirdi.
Karabuğday çiçeğinden elde edilen balın dünya borsalarında diğer ballara göre daha pahalı olduğunu aktaran Hafızoğlu, şöyle devam etti: ''Bal üreticileri meralar oluşturup karabuğday ekerlerse, kendilerine önemli bir kaynak sağlayabilirler. Karabuğday pahalı bir buğday çeşidi. Belki her arıcımız bunu ekemez ancak eken çiftçilerle anlaşarak arılarını karabuğday ekili alanlara yerleştirebilirler. Böylece bir nebze de olsa çiçek sorunundan kurtulabilirler. Şu anda Konya'da yılda 1000 ton bal üretiliyor. Karabuğday doğada çiçeğin olmadığı bir dönemde yetiştiği için balda yüzde 40 rekolte artışı sağlayacak.''
Hafızoğlu, karabuğdayda bulunan ''rutin'' maddesinin kalp-damar ve kanser hastalıklarına iyi geldiğini, bu üründen elde edilecek balın da kalp-damar hastaları için takviye bir besin kaynağı olabileceğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?