Arter'den yeni bir müzik festivali

Arter, 6 Şubat'ta İstanbul'a üç gün sürecek yeni bir festival kazandırıyor: Yeni ve En Yeni Müzik Festivali. Klasik ve elektronik müzikten beslenen ve disiplinlerarası geçirgen bir yapıya sahip ''Yeni Müzik''in önemli temsilcileri arasında yer alan besteci ve müzisyenler, Arter'in ileri teknik özelliklerle donatılmış performans salonları Sevgi Gönül Oditoryumu ve Karbon'da çok yönlü bir keşif alanı açacak.

Yayınlanma: 05.02.2020 - 17:08
Abone Ol google-news

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali 6 Şubat'ta Arter'de başlıyor. Üç gün sürecek etkinlikte beş konser dinleyicilerle buluşacak. Berlin'in deneysel sanat ve müzik sahnesinin önde gelen figürlerinden, Klangspuren Schwaz Tirol, MaerzMusik / Berliner Festspiele, Ruhrtriennale gibi köklü festival ve bienallerin sanat yönetmenliğini ve müzik küratörlüğünü üstlenen Matthias Osterwold'un sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek Yeni ve En Yeni Müzik Festivali ile ilgili olarak Arter Etkinlik Programları Kordinatörü Aslıhan Tuna ile konuştuk

* Yeni Müzik kavramını nasıl tanımlıyorsunuz? Bu akıma dahil olan müzisyenlerin ortak yanları neler?

Son yüzyılda teknolojinin -belki biraz da fazla- hızlı gelişimi, yalnızca duyma ve dinleme duyusu ile sınırlı kalmaktan ziyade sesi ve titreşimi tüm duyulara aktararak daha bütüncül bir deneyim elde etme yolundaki keşifler ve müziğin bilindik tınılarını farklı disiplinlerle birleştirerek dönüştürme güdüsü, Yeni Müzik’i yarattı. Doğaçlamayı sıkça merkeze alarak bir yanıyla kesintisiz müzikal aralıklar yaratmayı, bir yanıyla da yapısökümcü bir yaklaşımla müziği açık formlara taşımayı amaçlayan bu kavramın tüm ara türleri kapsadığını söyleyebiliriz. Yeni Müzik akımına dahil olan müzisyenler arasında öne çıkan özellikler, denemeye açıklık, özgün bir dilin sınırlarını kesin olarak çizmeksizin aktarmaktan çekinmeyen bir duruş ve üretim sürecinde ana akım kalıplara bağlı kalmadan yaratımı her yönüyle, her adımında sorgulayabilmek.

* Festivalde izleyici/dinleyicileri nasıl bir deneyim bekliyor?

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin çok yönlü yapısı, uzman olmayan dinleyiciler için de erişilebilir bir kurgu sunuyor. 6 Şubat’ta başlayacak festivalin ilk konseri, Alman çağdaş müzik sahnesinin öne çıkan besteci ve müzisyenlerinden Enno Poppe’nin, ensemble mosaik ile elektronik müziğin hızlı gelişimi nedeniyle artık arkaikleştiği varsayılan tınıları yeniden işleyerek yorumlayacağı Rundfunk (Radio Broadcasting) adlı performans. 7 Şubat Cuma günü ise önce Sevgi Gönül Oditoryumu’nda Istanbul Composers Collective’in yoğun doğaçlamalarına görsel sunumların eşlik edeceği HUIS-CLOS 6’yı izleyeceğiz. Sonrasında Karbon’da, Lübnan deneysel müzik alanının öncü aktörlerinden Mazen Kerbaj’ın, soyut müzikal akışlara paralel çizimler gerçekleştireceği Wormholes projesi yer alacak. Festivalin son gününde ise yine iki konser yer alıyor: Mazen Kerbaj bu defa, enstrümanlarında Dada ve Fluxus etkilerini sesin beklenmedik tınılarıyla harmanlayan üçlüsü “A” Trio ile sahnede olacak. Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin son konseri ise, bilim ve müziğin kesişim alanlarını keşfe çıkan Alman müzisyen ve görsel sanatçı Alva Noto’nun UNIEQAV adlı canlı performansı.

* Bu festivalin sürekli olması planlanıyor mu?

Arter’in yeni üretimleri cesaretlendirme saiki çağdaş müzik alanında da elbette devam edecek. Önümüzdeki sene yine Şubat ayında gerçekleştirerek dört ya da beş güne uzatacağımız Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin yanı sıra yıl boyu sürecek bir konserler dizisiyle yeni müzik keşfi ve üretimini teşvik edeceğiz.

 PROGRAM

Enno Poppe's ensemble mosaik, Rundfunk (Radio Broadcasting)

6 Şubat 2020, Perşembe, 19:30 - Karbon


ICC (Istanbul Composers Collective), HUIS-CLOS 6

7 Şubat 2020, Cuma, 19:30 - Sevgi Gönül Oditoryumu

Wormholes: Kerbaj. Sehnaoui. Elieh

7 Şubat 2020, Cuma, 21:00 - Karbon


''A'' Trio: Kerbaj. Sehnaoui. Yassin

8 Şubat 2020, Cumartesi, 20:00 - Sevgi Gönül Oditoryumu


Alva Noto, UNIEQAV (Live)

8 Şubat 2020, Cumartesi, 22:00 - Karbon


Bilet fiyatları

Tek konser bileti: Tam 80 TL. İndirimli 60 TL.

Günlük Bilet: Tam 120 TL. İndirimli 100 TL. (Cuma veya Cumartesi günü için geçerlidir.)

Kombine Bilet: Tam 250 TL. İndirimli 200 TL. (Tüm konserler için geçerlidir.)

Biletler Arter'de. Rezervasyon için: [email protected] veya 0212 708 58 01.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler