Asıl kış 'onlara' gelecek

'Son 10 yılın en soğuk kışı' kapıya dayanırken, Ege'de göçmen trafiği hızlandı. Günde yaklaşık 10 bin kişi, kış koşullarının acımasızlığına yakalanmadan kapağı karşı sahile atmaya çalışıyor.

Yayınlanma: 27.10.2015 - 10:05
Abone Ol google-news

Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınanlara bir kötü haber de ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı’ndan geldi. Ajans, son 10 yılın en soğuk kışının yaşanacağını duyurdu. Bu durumda mültecileri büyük bir “ikilem” bekliyor. Ya burada bir şekilde“ısınmaya” ya da umutlarının peşinden gitmeye çalışacaklar. İlkini yeğleyenler, bilmedikleri bir ülkede küçük çocuklarıyla soğukta yaşam mücadelesine girecekler. İkincisini tercih edenleri de kış koşullarında denizin daha da artan acımasızlığı bekliyor.

Bu ikileme yakalanmak istemeyenler ise mülteci trafiğini hızlandırıyor. Kış öncesi kapağı Yunanistan’a atmaya çalışanların sayısı günlük 10 bin kişiye yaklaşıyor. Uluslararası Mülteciler Dairesi (OIM) verilerine göre geçen haftanın ilk 5 gününde Ege Denizi’nden Yunanistan’ın adalarına geçen mülteci sayısı 48 bini buldu. Bu rakam, günde ortalama 9 bin 600 mültecinin Avrupa Birliği sınırlarına girdiğine işaret ediyor.

Soğuk kış öncesi hareketlilik Suriyeli göçmenlerin İzmir’deki durağı Basmane’ye de yansıyor. “Can simidi” ve “can yeleği” satışlarına şimdilerde “yağmurluk” da eklendi. Bölgedeki esnaf, göçmenlerin göçmenlerin yola çıkmadan önce yanlarına yağmurluk da aldığını, kullandıkları giysilerde de su geçirmez ve hafif ürünler tercih ettiklerini söyledi.

Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, hiç olmadığı kadar yoğun bir dönem yaşadıklarını söyledi.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler