Asıl suçlular yargılanmıyor

Somalılar, gerçek sorumluların da yargıç önüne çıkarılmasını istiyor.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 06:25
Abone Ol google-news

301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan Soma iş cinayetinin davası, bugün başlıyor. Ancak, hayatta kalan madenciler, arkadaşlarını yerin altında, kendilerini de işsiz bırakan facianın hesabının gerektiği gibi sorulacağından umutsuz. İddianamenin yetersiz olduğunu savunan madenciler, “Asıl suçlular hükümet, bakanlıklar ve burayı denetlemeye gelen müfettişler. Ancak onlar iddianamede yok” diyor.

Soma faciasından kurtulan madencilerden Sefa Köken, şimdi hem tazminat alacaklarının ödenmesi için hem de işsizlikle mücadele ediyor. “İş cinayetinde bedel ödeyen bir işçi olarak asıl suçluların cezalandırılmasını istiyorum” diyen Köken, “Ancak bunun kolay olmayacağının farkındayım” diye konuştu.

Savcılık istedi ama...

Köken, “Ülkemizdeki hukuk ve adaletin işleyişi ortada. Soma faciasının asıl suçluları hükümet, ilgili bakanlar ve burayı denetlemek için gelen müfettişlerdi. Savcılık bu müfettişleri sorgulamak istedi. Ancak bakanlık buna izin vermedi. Çünkü, facianın meydana geldiği madenin açılışını ‘Buranın en düzgün madenidir’ diye yapan bakan, işin ucunun kendisine dayanacağını biliyordu. Sonuçta katiller bir şekilde korundu, hatta ödüllendirildi” dedi.

Köken, “Soma’da ve ülkede eski düzen devam ediyor. Bakanlar, patron ve sendikacılar yerinde. Kayıp olan 301 can ve 2 bin 831 madenci. Bu ülkede adalet olsa zaten biz şu anda sokakta olmazdık. Ülkede adalet açısından görünen Gülen Cemaati’nin, hükümetin ve Cumhuriyet’in adaleti olduğu. Biz Cumhuriyet’in adaletine düşmek istiyoruz” dedi.

Siyasiler sorumlu

Akhisar’da görülmeye başlanacak bugünkü duruşmaya sanıklar “güvenlik” gerekçesiyle getirilmeyecek. Bugünkü duruşmada müdahil olmak için dilekçe verecek olan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Esas sorumlular, bu iş cinayetinin esas failleri, madenleri özel şirketlere, taşeronlara verenlerdir. Tüm maden ruhsatlarının altında imzası olan dönemin başbakanı, madenlerden sorumlu enerji bakanı ve madenlerin güvenliğinden sorumlu çalışma bakanı yargılanmadan Soma davası bitmez, Soma’ya da adalet gelmez” dedi.

Belediyeden kiralık

Dava dosyasında, madende ölen işçilerin yakınlarından 487 kişi şikayetçi, yaralanan 162 kişi mağdur müşteki sıfatıyla yer alıyor. Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, M.Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık’tan oluşan 8’i tutuklu 85 kişi sanık konumunda.

Tutuklu sanıkların “olası kasıtla öldürme” suçu için 301 kez, “netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçu karşılığı cezanın 162 kez uygulanması istemiyle yargılanıyor. Diğer sanıklar “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla” suçlanıyor. Yargılama ise Adalet Bakanlığı’nın belediyeden kiraladığı “Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu’nda” gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler