Atanamayan öğretmenlerin durumu Meclis'te

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, atanamayan öğretmenlerin boş bulunan kadrolara atanmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Yayınlanma: 28.09.2011 - 11:18
Abone Ol google-news

Havutça, teklifi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, son günlerde artan terör saldırılarına da değindi.

Terör örgütünün Siirt Pervari'de öğretmenleri siper ederek karakola saldırdığını anımsatan Havutça, ''Elinde kaleminden başka bir şeyi olmayan öğretmenlerin siper edilmesi, bize acı geldi. Öğretmenleri kalkan olarak kullanmak, onları katletmekle eşdeğerdir'' dedi.

Namık Havutça, bu durumun, terör örgütünün gelecek günlerde öğretmenler üzerinden de saldırıya geçeceğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığının görev ve teşkilatını düzenleyen yasada değişiklik yapılarak, bakanlığın görevleri arasından ''Atatürk ilkeleri ve devrimleri'' ifadesinin çıkarıldığını savunan Havutça, bu değişikliğin, Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığının ne kadar acz içerisinde olduğunu gösterdiğini kaydetti. Havutça, bu değişikliğin iptali için, Anayasa Mahkemesine gidileceğini söyledi.

CHP'li Havutça, ''atanamayan öğretmenler sorununun'' o öğretmenlerin problemi olmaktan öte tümden eğitim sorunu olduğunu ve böylece öğretmenlerin değil, çocukların cezalandırıldığını kaydetti.

Teklifle, atanamayan ve sözleşmeli durumdaki tüm öğretmenlerin atamasının yapılması imkanı sunduklarını belirten Havutça, öğretmenlerin yoksulluk sınırı olan 2 bin 939 TL olan yoksulluk sınırının altında, ortalama bin 700 TL maaş aldıklarını bildirdi. Havutça, teklif ile öğretmenlere verilen eğitim ödeneğinin, bir öğretmenin net maaşı kadar olmasını istediklerini ifade etti.

Havutça, ''Sayın Bakana, atanamayan öğretmenlerin karşısında özür borcunu yerine getirmesi için bu kanun teklifini bir fırsat olarak sunuyoruz'' dedi.

Bir soru üzerine Havutça, Türkiye'nin, dünyanın en büyük 16. büyük ekonomisi olduğunun söylendiğini belirterek, ''Bu pastadan öğretmenler, emekliler, işçiler pay alamıyor? Peki kimler pay alıyor? Sayın Başbakan, efsane midir, değil midir bilmiyorum ama dünyanın en zengin 10 Başbakanı arasında gösteriliyor. Bu ülkenin ekonomik kaynaklarından işçinin, öğretmenin yararlanamadığı aşikar'' diye konuştu.

Teklif

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik yapan teklife göre, boş bulunan tüm öğretmen kadrolarına 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31 Aralık tarihine kadar atama yapılacak.
Öğretmenlikten istifa edenler, başvurmaları durumunda yeniden görevlerine başlayabilecek.

Sözleşmeli öğretmenlik istihdamına son verilecek. Sözleşmeli öğretmen iken kendi isteğiyle ayrılan bu öğretmenlerin yeniden ataması yapılabilecek.

Öğretmenlere verilen eğitime hazırlık ödeneği, 1. derece 4. kademedeki öğretmenin net maaşı kadar olacak. Bu ödenek Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında çalışanlara da ödenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler