Ata’nın manevi kızı Aylin Paris treninde böyle öldü

Anıtkabir Komutanlığı, ‘Atatürk ve Çocuk’ isimli bir kitap hazırladı. Kitap, Atatürk’ün Londra-Paris treninden düşen manevi kızı Aylin’in hikayesi var.

Yayınlanma: 22.04.2014 - 09:27
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk’ün manevi evlatlarını hayat hikayeleriyle bir kitapta topladı. Kitapta, Atatürk’ün manevi evlatları; Ayşe Afet(İnan), Sabiha(Gökçen), Afife, Zehra (Aylin), Rukiye (Erkin), Nebile (Bayyurt), Ülkü (Adatepe), Abdurrahim (Tunçak) ve Mustafa(Demir-Sığırtmaç Mustafa) olarak sıralandı.

Anıtkabir Komutanlığı, Atatürk’ün hayatının ve dünya görüşünün geniş kitlelere tanıtılması kapsamında çocuklara yönelik olarak, “Atatürk ve Çocuk” isimli bir kitap hazırladı. Kitap, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Anıtkabir’i ziyaret eden çocuklara hediye edilecek.

Kitabın, “Atatürk de bir çocuktu” bölümünde, karga kovalayan ve mahalle mektebine giden temsili Atatürk çizimlerine yer verilmesi dikkat çekti.

Anıtkabir Komutanlığı’nca ayrıca 21 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi‘nde “Atatürk ve Çocuk” sergisi düzenlenecek. Atatürk’ün manevi evlatlarının hayat hikayelerine de kitapta yer verildi. Hikayeler arasında en dikkat çekeni ise Atatürk’ün, ölümü sır olarak kalan ve bazı kesimler tarafından 1936’da bindiği trenden kendini atarak intihar ettiği iddia edilen evlatlığı Zehra Aylin’in hikayesi şöyle anlatıldı.

 Yetimler yurdundan aldı

“Atatürk, Zehra’yı, İstanbul Kağıthane’deki Darüleytam (Yetimler Yurdu)’ı gezerken tanımıştır. Henüz çocuk yaşta olan Zehra bakılıp, yetiştirilmek üzere Ankara’ya getirilmiştir. Çankaya İlkokulunu bitirdikten sonra Amerikan Kız Koleji’ne devam etti. Daha sonra Zehra okuması için Londra’ya gönderilmişti. Fakat Zehra girdiği yatılı okulda uyum sağlayamamış sonunda Türkiye’ye dönmesi uygun görülmüştür. 1936 kışında Londra’dan trenle Paris’e geçerken Amiens istasyonuna yaklaşıldığında hava almak için koridora çıkan Zehra pencereden sarkarken baş aşağı düşüp can verdi. Cenazesi Paris’ten İstanbul’a getirilerek Maçka mezarlığında toprağa verildi.”

(Vatan)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler