Atatürk'süz anma

Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümünde törenler yapılırken Erdoğan, ne adını ağzına aldı ne de anıtına çelenk koydu.

Yayınlanma: 18.03.2014 - 23:35
Abone Ol google-news

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü törenlerine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ne Mustafa Kemal Atatürk’ün adını ağzına aldı ne de Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Büyük zaferin anma törenleri, AKP propagandasına dönüştürüldü.

 

Çanakkale Cephesi'nden 99 yıllık fotoğraflar

 

Törenler sabah erken saatlerde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Başbakan Edoğan, buradaki törene katılmadı. Hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Ardından Kordon’da düzenlenen teröne geçildi. Burada Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, birer konuşma yaptı. Üçlü, törenin ardından Türk bayrağına, üzerinde “Çanakkale Geçilmez” yazan altın madalya taktı.

Başbakan Erdoğan da konuşmasında Çanakkale şehitlerinin unutulmaz olduğunu söyledi. Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk’ün adını ağzına almadan yaptığı “Çanakkale Savaşı” konuşmasında sık sık ülke ekonomisinin artılarından söz etti.

Resmi geçit törenine de yerel halk değil, kent dışından getirilen AKP yandaşı kitle katıldı. Bu kitle tören boyunca “Recep Tayyip Erdoğan” diye bağırdı. Başbakan’ın tören alanına gelişinde tüm protokol ayağa kalkarken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan koltuğunda oturdu. Soydan, tepkisiyle ilgili, “Hırsızlıklara, yolsuzluklara, eli kanlı Suriyeli katillere silah yardımında bulunan Başbakan bizi temsil etmiyor. Zaten biz parti olarak Sayın ve Başbakan demiyoruz. Dolayısıyla ben bireysel tepkimi ortaya koydum” dedi. Törenlerin yapıldığı güne AKP’nin mitingini de koyan Erdoğan, İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir gibi yerleşimlerden, Çanakkale’ye getirttiği yandaşlarıyla sabah resmi törene, öğleden sonra da partisinin mitingine katıldı. Erdoğan, resmi tören sırasında konuşurken yandaşları sürekli lehinde tezahürat yaptı. Ankara’dan gelen kitle “Dik dur eğilme Ankara seninle” diye bağırdı. Bu haliyle, 18 Mart Şehitleri Anma törenleri, tarihinde ilk kez bir siyasi parti yandaşlarının propagandasına tanıklık etti.

Erdoğan, Çanakale’ye gelmezden bir gün önce kentte olağanüstü hal uygulamalarını çağrıştıran güvenlik tedbirleri uygulanmaya başlandı. Bu durum Erdoğan, Çanakkale’den ayrılıncaya kadar devam etti. Kordon bölgesindeki tüm çöp kutuları yerinden sökülerek kaldırıldı. Dalgıçlar, kıyı hattında, deniz dibinde tarama yaptı. Batman, Konya, Manisa, İstanbul’dan getirilen 980 polis Erdoğan’ı korudu. Polis helikopteri sürekli tören alanının üstünde uçarken, sahil güvenlik botları da denizde devriye attı. Tayyip Erdoğan’ın ilde olduğu sırada, 4 TKP üyesi de, Erdoğan’ın posterini indirdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Öğleden sonra da Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Anıtı önünde tören gerçekleştirildi. Çanakkale Boğazı’nda, Deniz Kuvvetleri tarafından resmi geçit sunuldu. Ardından Hava Kuvvetleri’ne bağlı SoloTürk, Şehitler Abidesi üzerinde gösteri uçuşu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler