‘Atık lobisi’ devrede

Hükümet yurtdışından getirilen atıkta ton başına 300 lira artış yaptı. Bir gün sonra ise geri çekti.

Yayınlanma: 08.08.2019 - 19:56
Abone Ol google-news

Hükümet yurtdışından getirilen atıklar için ton başına 300 lira artış yaptı. Ancak bir gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kararı erteledi. Kararın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın itirazı üzerine geri çekildiği belirtildi. Sokak Kâğıt Atık Toplayıcıları Derneği (SATDER) Başkanı Recep Karaman, “Tebliğin geri çekilmesi 12 firma uğruna 1 milyon insanın ekmeğiyle oynamak anlamına geliyor” diyerek tepki gösterdi.
Karaman, gelişmeleri şöyle özetledi: “Firmalar yurtdışından ne kadar atık getirirlerse getirsinler yani tonlarca da getirseler gümrükte sadece 1400 lira ödüyordu. Ancak tebliğle ton başına 300 lira ödeyecekleri düzenlendi. Plastik ve kâğıt lobisi devreye girdi ve ne olduysa 5 Ağustos günü yayımlanan tebliğ geri çekildi” dedi.
Karaman, firmaların yurtdışından ithal atık getirdikleri için Türkiye’deki atıklara ihtiyacı kalmadığını, kendi aralarında anlaşarak sokak toplayıcılarından aldıkları ürünün fiyatını düşürdüklerini söyledi. Karaman, “Böyle giderse kimse artık atık kâğıt toplamayacak. Çünkü 1 ayda kâğıdın kilogram alım fiyatı 1 liradan 35 kuruşa kadar düştü. Kâğıdın tonunu bin liraya satan atık kâğıt toplayıcılarının ton başı geliri de 200 - 300 lira arasına geriledi” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler