Avrupa’da stada kar yağmıyor

Kar yağışı Türkiye’de pek çok lig maçının ertelenmesine neden oldu. Avrupa ise daha sert koşullarda bile donanımlı statlar sayesinde bu sorunu yaşamıyor.

Yayınlanma: 25.01.2016 - 20:25
Abone Ol google-news

Rusya’da oynanan Şampiyonlar Ligi maçı.

Kar 2 haftadır Türk futbolunu olumsuz etkiliyor. İstanbul başta olmak üzere birçok yerde maçlar tatil oluyor. Trabzon’da Trabzon-BEşiktaş maçı onca kar uyarısına karşın, alınamayan önlemler nedeniyle oynanamazken, yoğun kar alan F.Bahçe Ülker Stadyumu dahil pekçok yerde ise planlı çalışma sayesinde maçlar oynandı. Türkiye’de durum böyleyken, yılın 7-8 ayını karla geçiren ülkelerde maçlar hangi yartlarda oynanyor? Araştırdık, işte sonuçlar!

Devler Ligi hazırlıklı

Jeolojik konumları nedeniyle kış aylarını sert geçiren İngiltere, Almanya, Fransa ve İsveç, Rusya gibi ülkeler olumsuz hava şartlarıyla kolayca başa çıkabiliyor. Söz konusu ülkelerde lig maçları çok nadir ve fırtınalı havalarda erteleniyor. En son 2014’te İngiltere’de ve geçen sene İskoçya’da olumsuz hava koşullarından dolayı maç tatil edilmiş. İki maçın ertelendiği günlerde ülkede kırmızı alarm verilmiş.

1960’lı yıllarda, alanları insan gücü ile temizleyerek futbol oynayan Avrupalılar, günümüzde, alttan ısıtma, havalandırma ve vakum sistemi ile karı zeminden uzak tutuyor. Köklü kulüplerin statlarının ise üstü kapanabiliyor. Bütün bu kalıcı önlemlerin yanında zemin, her sene anlaşmalı oldukları profesyonel şirketler tarafından kontrol edilip, gerekli bulunursa yenileniyor.

Türk kulüplerinin maddi külfet olarak gördüğü bu tedbirler ise hala Türkiye’de uygulanmıyor. Aralık 2013’te o yıllarda henüz iki senelik TT Arena stadında oynanan Galatasaray- Juventus grup mücadelesi zeminin kar tutması ve futbol oynanamayacak durumda olması sebebiyle ertelenirken, Shaktar Donetsk Kulübü, 2012 Avrupa Şampiyonası Ukrayna-Fransa maçı sırasında yaşanan olumsuz hava koşullarına rağmen oyunun devamlılığını etkilemeyecek koşulları sağlayan statları Donbass Arena sayesinde dönemin UEFA başkanı M.Platini’den özel teşekkür almıştı. Keza Danimarka, Norveç ve İsveç’te de ertelenen maç sayısı yok denecek kadar az.

Türkiye’de ertelenen lig karşılaşması.

Kartal’ın esareti

Mersin İdman Yurdu ve Trabzon karşılaşmalarının kar yüzünden ertelenmesiyle 2 maç eksikle Fenerbahçe’nin 5 puan gerisinde kalan Beşiktaş dün zorlu bir yolculuk sonrası İstanbul’a döndü. Ertelenen Trabzon maçı sonrası olumsuz hava şartları nedeniyle uçağı kalkmayan ve geceyi otelde geçiren Siyah - Beyazlılar dün de büyük zorluk yaşadı. Havalimanına öğle saatlerinde gelen Beşiktaş kafilesi İstanbul’a hareket etmek üzere uçağa geçti. Buz tuttan kanatların alkolle yıkanması için gelecek araç arızalanınca Siyah - Beyazlılar uçağın içinde 1.5 saat beklemek zorunda kaldı. Arızanın giderilmesinin ardından uçak alkolle yıkandıktan sonra kafile İstanbul’a hareket etti.

Beşiktaş Basın Sözcüsü Metin Albayrak, kar nedeniyle ertelenen Mersin İdman Yurdu ve Trabzonspor maçlarını 3-18 Şubat tarihlerinde oynamak istediklerini açıkladı. Albayrak, kötü hava koşulları nedeniyle ertelenen Mersin İdman Yurdu ve Trabzonspor maçları için planlama yaptıklarını ve bu konudaki görüşlerini Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) bildireceklerini söyledi. Albayrak, “Nereye gitsek kar peşimizi bırakmıyor. Trabzonlu olan Şenol Güneş hoca da, ikinci başkanımız Ahmet Nur Çebi de ‘Böyle kar görmedik’ diyorlar. Maçların ne zaman oynanacağını elbette biz belirleyecek değiliz, federasyonun işi. Program çok yoğun olduğu için biz sadece önerimizi yapacağız. Bu da 3-18 şubat tarihleri olacak. 3 Şubat’ta Mersin İdman Yurdu, 18 Şubat’ta da Trabzonspor maçlarını oynamak istiyoruz’ diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler