Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik Türkiye'nin

70 ülkeden 814 sanatçının katıldığı yarışmada birinciliği kazanan Kürşat Zaman, eserinde, “savaşın çirkin yüzünü gösterip küçük de olsa barışa katkı yapmayı amaçladığını” söyledi.

Yayınlanma: 17.06.2014 - 15:17
Abone Ol google-news

Bu yıl 31'incisi düzenlenen ve dünyanın en saygın karikatür yarışması olarak nitelenen Aydan Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı. 70 ülkeden, 814 sanatçının katıldığı yarışmayı Türkiye’den Kürşat Zaman kazandı. İkinciliğe İran’dan Mojtaba Heidarpanah, üçüncülüğe ise Polonya’dan Krzysztof Grzondziel değer görüldü.

Birinci

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, yarışmada Türkiye’nin birincilik kazanmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Eserlerde öne çıkan temalar, ne yazık ki hep birlikte üzüldüğümüz gibi, insanların huzursuzluğu, savaşlar, iç savaşlar, toplumların sıkıntıları... Karikatürcüler bile artık ‘Gülecek halimiz de kalmadı, bu şiddete, acılara son verilsin, lütfen hep birlikte üzülüyoruz, artık bu dünyayı toparlamak lazım’ diyorlar, umarım bu mesajlar yerlerine gider. Daha güzel bir dünyada hep beraber oluruz” dedi.

Antalya’da bir kuyumculuk firmasında tasarımcı olarak çalışan, yarışmanın birincisi Kürşat Zaman ise “Eserimde yeryüzünde yaşanan vahşetin farklı bir boyutunu anlatmaya çalıştım. Dünya üzerinde kimileri huzur ve keyif içerisinde yaşarken, diğer taraftan da birçok ailenin savaşlarda, terörde ve çatışmalarda öldürülen yakınlarının cenazelerini almak durumunda kaldıklarına dikkat çekmek istedim. Savaşın çirkin yüzünü gösterip küçük de olsa barışa katkı yapmayı amaçladım” diye konuştu.

Liza Donnelly’nin (ABD) başkanlığını yaptığı, kadınların ağırlıkta olduğu bu yılki seçici kurulda Dokhshid Ghodratipour (İran), Moacır Knorr Gutterres (Brezilya), Catherine Meurisse (Fransa), Anita O’Brien (İngiltere) ve Lichuan Xia (Çin) ile Türkiye’den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral yer alıyordu.

Seçici kurul, Alireza Pakdel (İran), Rodrigo Machado Da Rosa, Rafael Correra (Brezilya), Pawel Kuczynski (Polonya), Farzaneh Vaziritabar (İran), Zhang Wei (Çin), Peter Nieuwendijk (Hollanda), Sajad Rafeci (İran), Burak Ergin, Doğan Arslan, Menekşe Çam ve Akın Candemir’in (Türkiye) eserlerini de başarı ödülüne layık gördü.

Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserler, Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde 26 Haziran’a kadar görülebilecek. Ödül töreni ise eylül ayında İstanbul’da yapılacak.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler