Aydın’da tarım Büyükşehir’le gelişiyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi, gerek Aydın çiftçisine verdiği doğrudan desteklerle gerek zirai üretimde ve hayvancılıkta üreticileri rahatlatan, aynı zamanda Türkiye’ye örnek olan projeleriyle yerelden kalkınmada öncü rol oynuyor.

Yayınlanma: 25.02.2021 - 03:21
Aydın’da tarım Büyükşehir’le gelişiyor
Abone Ol google-news

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilk yıllarında hayata geçirdiği tarım projelerinden ilham alan büyükşehir belediyesi, her daim çiftçinin yanında yer alıyor. Özlem Çerçioğlu önderliğinde tarımsal üretimde ve hayvancılıkta uzun yıllardır bir dönüşüm yaşanırken bundan en fazla faydalanan da üretime yönelen Aydınlılar ve tüketiciler oluyor. 

Yakın zamanda Aydın’da Türkiye’ye öncü bir projeye daha imza atılıp İncirliova’nın Hacıaliobası Mahallesi’nde kurulan “Aydın Çiftçi Merkezi’nde yeni tarım ürünlerinin deneme üretimleri yapılmaya başlandı. Çiftçilerin aşı kalemi, aşı gözü ve çelik ihtiyacının da karşılanacağı merkezde, zirai ve hayvansal kalkınmasında bayraktar işletme olma hedefiyle üretimlere başlandı. Aydınlı çiftçilere hizmet verecek olan merkezde çiftçilere bitkilerin üretim teknikleri, deneme üretimi yapılan hayvanların ve bitkilerin üretimine dair eğitimler verilecek.  

MİLYONLARCA FİDE DAĞITILDI

Aydın Çiftçi Merkezi’nde kökleri Köy Enstitülerine kadar giden yerinde ve uygulamalı eğitim modeli benimsendi. Merkez de birçok kültüre alınmış yabani meyve türü, tıbbi ve aromatik bitkiler üretim ve deneme alanları, 200 çeşit yerel ata tohumu üretim ve deneme alanı ile 20 çeşit üzüm asması çeşidi deneme bağı yer alacak.

Aydın’da bu yeni projenin yanı sıra eski projeler de her yıl büyüyerek ve güçlenerek devam ediyor. Yaklaşık 6 yıldır yerel ata tohumlarından üretilen milyonlarca fide ve tohumu Türkiye’nin dört bir tarafından vatandaşlarla buluşturan Aydın Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da tohum göndermeye başladı. 

Tarımsal üretimde bunlar yapılırken Büyükşehir Belediyesi Aydın’da hayvancılığın da özellikle pandemi süreciyle birlikte kendisini iyice hissettiren ekonomik zorluklarına karşı küçük üreticiye destek vermeye devam ediyor. Küçükbaş sayısını artırmak için geçen yıllarda olduğu gibi bir taraftan koyunculuğa başlamak isteyen kadınlara ücretsiz iki dişi bir erkek sakız koyunu verilirken, sürüsünü verimi yüksek sakız koyununa çevirmek isteyen 25 baş ve üzeri koyunu olan sürü sahiplerine de sakız koçu hibesine devam ediliyor. 

AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK

Büyükşehir belediyesi gittikçe zorlaşan ekonomik şartlar altında oldukça zor durumda kalan küçük aile işletmelerine de destek vermeye devam ediyor. En son üç ilçede uygulanan pilot projeyle, 5 baş ve altında büyükbaş hayvanı olan 787 küçük aile işletmesindeki 3 bin 50 büyükbaş hayvan için yem desteklemesi yapıldı. Şimdiye kadar hiçbir yerden böylesi bir destekleme almadıklarını ifade eden vatandaşlar, verilen yem desteğiyle bir süre de olsa rahat nefes aldıklarını söyleyip Başkan Çerçioğlu’na teşekkür etti. Başkan Çerçioğlu yıllardır devam eden bütün bu projelerin yanında kadınların kendi ayakları üzerinde durabildikleri kooperatifleşmeye de özel önem verdiklerinin altını çizerken “Kadınlarımızın dayanışma içerisinde kazanç elde edebildikleri kooperatifleşme modelini önemsiyoruz ve kadınlarımızı bir araya gelebilmeleri için destekliyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi uzun yıllardır edindiği deneyimle üretime yönelmek isteyen kadınları bu konuda yardımcı olmaya devam ediyor” dedi. Başkan Çerçioğlu, kadın kooperatiflerine sadece kurulum aşamasında değil, sonraki süreçte gerek makine teçhizatı hibesi gerekse de Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan Halk Ege Et’te reyon vererek destek verdiklerini ifade etti. Açılan bu yeni pazarla kadınların ürünlerini Halk Ege Et şubeleri üzerinden hem Aydın’da hem de İzmir’de tüketicilerle buluşturabildiklerini söylerken Aydın’da üretime yönelmek isteyen herkese destek çıkmaya devam edeceklerini belirtti. Başkan Çerçioğlu, uyguladıkları projelerden edindikleri deneyimi bütün kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya da hazır olduklarını ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler