Aydınlanma bilgesi anıldı

Türkiye'nin aydınlanma savaşçısı, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, ölümünün birinci yılında, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Yayınlanma: 19.06.2011 - 14:16
Abone Ol google-news

Türk basının duayen isimlerinden Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi, Anadolu aydınlamacılığının lider isimlerinden İlhan Selçuk, ölümünün 1.yıldönümünde Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki mezarı başında törenle anıldı.

Hacıbektaş ilçesinin  Çilehane bölgesindeki İz Bırakanlar Mezarlığı'nda düzenlenen törende konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, çağımızın en büyük aydınlanmacılarından ve bilgelerinden biri olan İlhan Selçuk’un  emperyalizmin karşısında halkın ve insanlığın barış ve dostluğu için savaşım veren bir Atatürkçü olduğunu söyledi.

Selmanpakoğlu şöyle konuştu: “Asırlar geçse de aydınlar ve insanlığa hizmet edenler unutulmaz.İlhan Selçuk gibi aydınlanmacılar  ne yazık ki  ülkemizde az yetişiyor. Ama onu kayıp etmiş olmamız bizi nasıl hüzünlendiriyorsa geleceğimizi onun aydınlanmacı ışığından yararlanabileceğimiz anlamında o denli umutlandırıyor.Akıl bilim ve adaleti esas alan aydınlanmacı bilge insan İlhan Selçuk, eğilmeyen,bükülmeyen dik duruşun da simgesi olmuştur.Emperyalizmin karşısında halkın ve insanlığın barış ve dostluğu için savaşım veren bir Atatürkçü olan Selçuk,yazılarında  bilimsel aklı öne çıkartan bir düşünce emekçisidir.Bilgisini mizah ile harmanlayarak yazıya döken düşünürdür aynı zamanda.Herkesi sabırla dinleyerek değer veren toprak gibi insan,insan gibi insandır.Selçuk, Enel Hakkı en iyi bir şekilde anlayan ve anlatan bir gönül adamıdır.”

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının İlhan Selçuk’un yolundan gitmeye devam edeceklerini kaydetti. Burada Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının saygı,sevgi,özlem ve teşekkürleri iletmek için geldiğini belirten Erinç “Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının İlhan abimizin özlediği, öngördüğü bağımsız, laik Türkiye Cumhuriyetinin yeniden oluşması için çalışmalarımızı sürdürmeyi İlhan abimizin mezarı başında tekrarlamak istiyorum.İlhan Selçuk’un öngördüğü Cumhuriyet,İlhan abiye çok acılı süreç yaşatmıştır.Onun aramazından ayrılmasını başlangıç noktası da kendisine uygulanan hem hukuk dışı hemde hoyratça uygulamalardır.Cumhuriyet çalışanları olarak buna yürekten ve mantığımızla inanmaktayız.İlhan abiye verdiğimiz sözü,onun değerli Cumhuriyet gazetesinin okurlarının da destekleri ile yaşama geçirme konusundaki umudumuzu hiç eksik etmedik.İlhan abinin maddi vücudu aramızdan ayrıldı ama düşünceleri Cumhuriyet için koyduğu kurallar yaşamayı sürdürüyor” diye konuştu.

Törende konuşan Turhan  Selçuk’un kızı Aslı Selçuk da ,amcası İlhan Selçuk’un 8 Nisan 1962 tarihli Cumhuriyet gazetesinde ilk yayınlanan yazısından alıntı yaparak konuşmasına başladı.Selçuk “Amcam ilk köşe yazısının bir cümlesinde ‘Atatürk’ün açtığı pencereden ışık düpedüz girer;Aklın ışığı’ İlhan Selçuk’un Türkiye’ye  açtığı pencereden de Adalet, Atatürkçülük, Aydınlanma ve emek düpedüz girer. Yiğeni olmaktan onur duyduğum İlhan amcama ve babama babalar günü olması nedeniyle de en derin sevgilerimi gönderiyorum,her ikisini de çok seviyorum” diye konuştu.

İz Bırakanlar Gömütlüğündeki tören, anma etkinliğine katılanların İlhan Selçuk ile hemen yanında bulunan gazetemiz çizeri kardeşi Turhan Selçuk’un mezarında karanfillerin bırakılması ile sona erdi. İlhan Selçuk için anma etkinliği daha sonra Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde devam etti. Burada İlhan Selçuk’un yaşamından özetlerin aktarıldığı belgesel etkinliğe katılanlarca izlendi.

Daha sonra ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı ve CHP İstanbul Milletvekili  Sebahat Akkiraz, Selçuk’un çok sevdiği iki türkü seslendirdi. Öte yandan Akkiraz’a, Cumhuriyet Gazetesi ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur, mermerden yapılı barışın sembolü bir Güvercin plaket takdim etti.

Panel

Hacıbektaş Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı ve İlhan Selçuk’un çeşitli yönleriyle ele alındığı panele konuşmacı olarak  Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Muzaffer İlhan Erdost ve Cumhuriyet Gazetesi ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur katıldı.

Panelde ilk sözü alan Erinç, 47 yıllık köklü bir dostluklarının bulunduğu Selçuk’un unutulmayacağını söyledi.Türkiye’ye bugüne kadar hazırlanmış en demokratik ve en çağdaş yasa konumundaki 1961 yasasının İlhan Selçuk’un önünü aştığı söyleyen Erinç, Selçuk’un  Türk Spor basınının da öncü isimlerinden biri olduğunu söyledi.Selçuk’un bu yönünün pek ele alınmadığını kaydeden Erinç “İlhan Selçuk,iyi bir amatör sporcu olduğu gibi Türk basınına da spor gazetesi olgusunu yerleştiren ilk gazetecilerdendir.Yaşamı boyunca görüşlerinden ödün vermedi,ödün vermediği için de devletlilerinin ızdırabına uğradı.Yargılamaların ardından işkenceler görmüş ancak sonra da aklanmıştır. En usta fıkra yazarı olmasının yanı sıra iyi de bir denemecidir Selçuk” dedi.

Gazetemiz yazarı Muzaffer İlhan Erdost’ da aydınlanmacı olarak savaşım veren İlhan Selçuk’un gerek düşünceleri ile gerekse aydınlanmacı kişiliği ile yaşamayı sürdüreceğini ifade etti.

Cumhuriyet Gazetesi ek yayınlardan sorumlu  Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur’da, Selçuk’un hiçbir zaman gazetede yöneticilik yapmadığını,çalışanları ile bir abi ilişkisi ile hareket ettiğini söyledi.İlknur “ İlhan abi, hiçbir zaman bir gazeteci yöneticiliği yapmadı, bizlere  abilik yapardı. Hangi noktada olursa olsun kişiler arasındaki sorunların da  çözümünü sağlayan kişiliği ile de dikkat çekmiştir.’Gidin sorununuzu dışarıda çözün’ demezdi.Çok önemli bir görüşmesi olmadığında sürekli kapısı açık kalmıştır. Odasına kim gelirse gelsin ayağa kalkar ora saygı gösterirdi,hastanede bile ayağa kalkmak isterdi.Herkes onun sohbetine muhabbetine ortak olur” dedi.

Selçuk’un ölümünün l.yılı nedeniyle düzenlenen anma etkinliğine Türk Halk Müziği sanatçısı ve CHP İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiraz’ın yanı sıra CHP Kahramanlaraş Milletvekili Durdu Özpolat,  CHP Nevşehir eski Milletvekili Cemal Seymen,Aşık Mahzuni Şerif’in eşi Fatma Mahzuni Şerif ile oğlu Ali Mahzuni Şerif ve çok sayıda yurttaş da katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler