AYM’den eski yargıca hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olmak iddiasıyla tutuklanan ancak yargılama sonunda beraat eden eski Bursa hâkimi Mustafa Özterzi’nin tutuklamasının hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. YARSAV üyesi de olan eski hâkime 27 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmeden mahkeme, KHK ile ihraç kararının “tek başına suç işlediğine dair kuvvetli bir belirti sayılamayacağını” belirtti.

Yayınlanma: 30.01.2020 - 02:00
AYM’den eski yargıca hak ihlali kararı
Abone Ol google-news

HSK tarafından da meslekten çıkarılan Özterzi, soruşturma sürecinde savcılığın talebi üzerine 20 Şubat 2017’de tahliye edildi. Mahkeme, açılan dava sonucunda Özterzi’nin 2 Nisan 2019’da beraatına karar verdi. Özterzi, AYM’ye başvurdu.

AYM Genel Kurulu, 7’ye karşı 8 oyla tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Özterzi’nin kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, “KHK’nin 3. ve 4. maddelerine göre kamu görevinden veya meslekten çıkarma tedbirlerinin uygulanması için MGK tarafından karar verilen yapı veya gruplarla bağ kurulması yeterli görülmüştür. Ancak burada ulaşılacak kanaat cezai sorumluluğun tespitinden bağımsızdır. Dolayısıyla başvurucu hakkında görevden uzaklaştırma ve/veya kamu görevinden çıkarma tedbirlerinin uygulanması -tek başına- suç işlediğine dair kuvvetli bir belirti sayılamaz” denildi. Kararda, YARSAV üyeliğinin örgütsel bir faaliyet olarak değerlendirilmesinin ancak bunun terör örgütünden alınan bir talimat uyarınca gerçekleşmesi halinde mümkün olduğu ifade edildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler