Aynı karede iki yağma

İstanbul Çengelköy'deki iki tarihi yapının restorasyonu, "tarih ve çevre" yıkımı olarak göze çarpıyor.

Yayınlanma: 29.03.2014 - 22:28
Abone Ol google-news

İstan­bul Çen­gel­kö­y’­de­ki ta­ri­hi “Ab­dul­lah Pa­şa Ya­lı­sı­”nın restore edilerek “Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı”na verildiği belgelendi. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından internete düşen ses kayıtlarındaki iddiya göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’e verilmek istendi. Ancak sonradan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın akrabalarına ait “denize sıfır” bir muhallebiciye dönüştürüldüğü ortaya çıkmıştı.

 

Betontepeye dönüştü

 

İşte o yazı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008 tarihli resmi yazısında tarihi yalıyla ilgili olarak aynen şöyle deniliyor: “İstanbul ili, Üsküdar ilçesi, Çengelköy’de bulunan tarihi Abdullah Paşa Yalısı’nın restorasyon tadilat projesinin İstanbul VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 14 Şubat 2006 tarih ve 1387 sayı ile 4 Temmuz 2006 tarih ve 1822 sayılı kararları ile onaylandığı, söz konusu taşınmazın Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı lehine irtifak hakkı tesis edildiği belirtilmiştir.”

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından internete düşen ses kayıtlarında hâkim evi yapılmak üzere bir vakfa verilen “İstan­bul Çen­gel­kö­y’­de­ki ta­ri­hi Ab­dul­lah Pa­şa Ya­lı­sı­” da geçiyordu. “Başçalan” adlı hesaptan, İstanbul Çengelköy Çınaraltı’ndaki Abdullah Paşa Yalısı’nın usulsüz şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın akrabalarına kiralandığı ve Boğaz’ın doldurulduğu iddialarını içeren yeni bir ses kaydı yayınlanmıştı. Basına da yansıyan kayıtta yer alan görüşmenin Başbakan’ın başdanışmanı Mustafa Varank ile bir AKP’li arasında geçtiği iddia ediliyor. Varank, bir AKP’liyi arıyor ve İstanbul Çengelköy’de Boğaz üzerinde yer alan Çınaraltı’na ne zaman gittiğini soruyor. Konuşmada ileri sürülen iddialara göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Abdullah Paşa Yalısı’nı Adalet Bakanlığı’nın elinden almak için harekete geçiyor. Vakıflar yalıyı, Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’e tahsis etme kararı alıyor. Ancak yalıyı sürpriz bir biçimde Topbaş’ın oğlu ile akrabalarının sahibi olduğu Sütiş’e kiralanıyor. İstanbul Boğazı’nda yalının önündeki küçük sahil doldurularak üstüne beton dökülüyor. Ve tarihi yalıda şimdi bir muhallebici hizmet veriyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler