Azerbaycan-Türkiye stratejik işbirliği

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi arasındaki işbirliği anlaşması Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de imzalandı.

Yayınlanma: 07.03.2011 - 12:27
Abone Ol google-news

SAM başkan yardımcısı Gülşen Paşayev ile Dışişleri Bakanlığı Strateji Araştırmalar Merkezi başkanı Prof. Bülent Aras'ın imzaladığı anlaşma için düzenlenen törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçişi Hulusi Kılıç, büyükelçilik personeli, Azerbaycan ve Türkiye dışişleri bakanlığı yetkilileri katıldı.

Paşayeva imza töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan devletini, bağımsızlığını kazanmasından sonra ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, Azerbaycan'ın en yakın müttefikinin ve stratejik ortağının da Türkiye olduğunu söyledi. Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Bülent Aras ise yaptığı konuşmada, Azerbaycan'da bulunma sebebinin, SAM ve Dışişleri Stratejik Araştırmalar Merkezi arasında akademik bir işbirliği anlaşması imzalamak ve bir ortak eylem planı oluşturmak olduğunu kaydetti.

Azerbaycan ve Türkiye arasında işbirliğinin oluşması için şartların ve gerekli siyasi iradenin varolduğunu belirten Aras, dost, kardeş ve müttefik iki ülkenin ciddi çıkar birliği olduğunu söyledi.
Aras, içinde bulunulan dönemin kaos dönemi olduğunu belirterek, ''Ciddi küresel tehditler var. Bölgesel tehditler var. İki ülkeyi doğrudan ilgilendiren çok önemli konular var. Böylesi ortamda, iki ülkenin karşılıklı ilişkilerini olabilecek en üst düzeyde hatta birbirine entegre ederek geliştirmesi gerekli'' diye konuştu.

Anlaşma çerçevesinde, iki ülkenin, dış siyaset, uluslararası ilişkiler, global ve bölgesel güvenlik konuları hakkında tecrübe paylaşımı yapacağı ve karşılıklı olarak uluslararası seviyede toplantılar düzenleyeceği bildirildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler