Bahçeli’nin stratejisi: Mesafe koy, gücü elinde tut

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle görüşmesinde farklılıklar dikkat çekti.

Yayınlanma: 15.07.2015 - 05:31
Abone Ol google-news

Kılıçdaroğlu’yla iki parti arasındaki temas heyetini hemen belirleyen Davutoğlu, MHP liderinden aynı yakınlığı göremedi. Bahçeli, “Bütün partilere eşit mesafedeyiz” diyen Davutoğlu’nun “istikşafi tarzda görüşme” modeline mesafeli yaklaştı. Bahçeli, “Önce CHP ve HDP’yle deneyin” diyerek AKP ile olası bir koalisyon için “pazarlık gücünü” artırma stratejisi izledi. Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yle yaptığı görüşmede ortaya çıkan tablo ve açıklamalarla ilgili kulislerde şu değerlendirmeler yapılıyor:

Bahçeli heyete mesafeli: Davutoğlu’nun CHP’yle görüşmesinde iki parti arasında alt düzeyde temasın yürütülmesi için iki isim görevlendirildi. CHP’den Haluk Koç ve AKP’den de Ömer Çelik’in teması yürütmesi benimsenirken Davutoğlu, bu teması “istikşafi tarzda görüşme” olarak nitelendirdi. Davutoğlu, “Müzakerelerin başlamasının test edildiği ön görüşme süreci. Arkadaşlar yapacak, genel başkanlara bilgi sunacak” diyerek iki ismin yapacağı görüşmelerine önemine dikkat çekti. Aynı modeli MHP’ye de götüren Davutoğlu, beklediği sonucu alamadı. İki lider arasında iki parti arasında temasın yürütülmesi noktasında bir mutabakat sağlandı, ancak Davutoğlu bunun “istikşafi tarzda” olmayacağını açıkladı.

Pazarlık gücünü artırdı: Bahçeli, Davutoğlu’na “Önce CHP ve HDP’yle deneyin” diyerek AKP ile olası bir koalisyon için “pazarlık gücünü” artırma stratejisi izledi. HDP’yle bir koalisyon düşünmeyen AKP’nin CHP’yle de hükümet kuramaması durumunda tekrar MHP’nin kapısını çalmasını bekleyen Bahçeli’nin, koalisyonda yer alma yönünde karar vermesi durumunda bakanlık dağılımı ve çözüm süreci başta olmak üzere pek çok konuda AKP’ye istediklerini kabul ettirmeyi hedeflediğine dikkat çekiliyor. Bahçeli’nin böylece hem tabanı rahatlatma hem de olası bir erken seçimde partinin oylarını artırma hesabı yaptığına işaret ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler