'Bakanlar soru önergelerine doğru yanıt vermiyor'

Danışma Kurulu önerisi üzerine söz alan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, bakanların soru önergelerine doğru yanıt vermediğini söyledi. Genç, bir holdinge ait devremülklerde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de evinin olduğunu iddia etti.

'Bakanlar soru önergelerine doğru yanıt vermiyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2009 - 17:58

Danışma Kurulu önerisi üzerine söz alan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, devremülkerle ilgili usulsüzlük iddiaları bulunduğunu anlatttı. Genç,  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, Adalet Bakanı olduğu dönemde bu şirketin yetkilisine, adalete yaptığı bağıştan dolayı teşekkür plaketi verdiğini söyledi. Genç, devremülklere ilişkin şikayetlerle ilgili kendisine gelen kişilerin, ''Hakimler gidiyor, masanın başında Adalet Bakanlığı'nın teşekkürünü görünce geri çekiliyor'' dediklerini ifade etti.
 

Genç'e tepki gösterdi

Genç'e yanıt veren Devlet Bakanı Çiçek de kürsü masumiyetine ve kürsü özgürlüğüne inanan bir insan olduğunu söyledi. ''Özgürlüğün çok ahlak dışı bir yöntemle, (Çok uygun olmayan bir üslupla daha fazlasını bu kürsüden söylemeye edebim müsaade etmiyor) ulu orta insanların şerefiyle, haysiyetiyle oynamak bence çok doğru bir iş değil'' diyen Çiçek, şunları söyledi: ''Maalesef bu kürsüde bu hak, ulu orta bir kişi tarafından yerli yersiz her defasında kullanıyor. Ona kendi üslubuyla cevap vermiş olsak, biz farklı bir konumda olacağız. Eğer birinin elinde, bildiği bir şey varsa ve bu kanunsuz ve ahlaksızsa, bunu gelip devletin savcısı vardır, hakimleri vardır, onları da zan altında bırakacak bir seviyesizlik içerisinde bu konuların buraya getirilmesini ben hiçbir zaman doğru bulmam. Biz hepimiz, çıkan yasalara uygun davranmak mecburiyetindeyiz. Yasalara uygun davranıyorsak, bunu burada ulu orta konuşmasının da doğru olmadığı kanaatindeyiz. Siyaset adamları olarak, hepimiz her gün değişik törenlere katılıyoruz. Mesela yarın, bir vergi ödül törenine katılacağım. Orada birçok insan verdiği vergiden dolayı ödül alıyor. Biz, bu insanların sabıka kaydına bakarak ödül vermiyoruz.''

TBMM Genel Kurulu'nda daha sonra Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

 

Meclis bu hafta fazla mesai yapacak

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis'in bu haftaki çalışmasına ilişkin Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Buna göre, aralarında Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Kanun Teklifi, Yüksek Öğretim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanun tasarısının da aralarında bulunduğu bazı kanun tasarı ve teklifleri gündemin ön sıralarına alındı. Genel Kurul, yarın ve 12 Şubat Perşembe günü, 14.00–20.00 saatleri arasında çalışacak.

 

Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu teklife yarım kaldı

TBMM Genel Kurulunda, toplantı yeter sayısı bulunamadığı için Mecliste ''Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'' kurulmasını öngören kanun teklifinin görüşmeleri yarım kaldı.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, bugüne kadar TBMM'de görev yapan 9 bin 134 milletvekilinden sadece 236'sının kadın olduğuna işaret etti. TBMM Genel Kurulu'nda, Mecliste, 'Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu' kurulmasını öngören yasa teklifinin tümü üzerinde CHP Grubu'nun görüşlerini dile getiren Erbatur, kadın-erkek eşitliğinin, demokrasinin temel kriterlerinden olduğunu belirtti.

Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'nun, kadınların, uzun yıllardan beri talep ettiği konulardan biri olduğunu ve kadına karşı şiddetle mücadelede büyük önem taşıdığını söyleyen Erbatur, komisyonun, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermede öncü rol oynamasını istedi. Erbatur, toplumsal cinsiyet eşitliği için hukuki düzenlemeler kadar, bu düzenlemelerin hayata geçirilmesinin de önemli olduğunu kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, ''Şansım olsaydı, anamdan erkek doğardım'' sözünü dile getirmeyen kadının bulunmadığını, bunun, eşitsizliğin, hak ihlallerinin feryadı olduğunu söyledi.

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, Meclis'te kurulacak bir kadın-erkek eşitliği komisyonunun, bir farkındalık ve zihniyet değişikliği yaratacağını söyledi. TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis'te, ''Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'' kurulmasını öngören yasa teklifinin tümü üzerinde MHP grubu adına söz alan Bal, komisyon kurulmasına canı gönülden katıldığını söyledi. ''Keşke ülkemizde böyle bir komisyon kurulmasına ihtiyaç duyulmasaydı'' diyen Bal, Türk mevzuatlarında kadın-erkek eşitliğine yönelik önemli değişikler yapıldığını ancak, yine de küçük sorunların bulunduğunu anlattı.

Genel Kurul'da, ''Kadın Erkek Eşitliği'' olan komisyon adının, ''Kadın Erkek Fırsat Eşitliği'' olarak değiştirilmesi amacıyla AKP Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf, AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, AKP Ağrı Milletvekili Fatma Kotan, AKP Ankara Milletvekili Zeynep Dağı ve AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni tarafından önerge verildi.

Muhalefet milletvekilleri, komisyonunun isminin değiştirilmesini eleştirerek, bununla neyin amaçlandığını sordular. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, uluslararası terminolojiye uygunluk sağlaması açısından, bu ismi tercih ettiklerini söyledi. İsim değişikliğinin, kanunun amacı ve uygulamasında bir değişikliğe yol açmayacağını ifade eden Çubukçu, kadın-erkek eşitliğine ilişkin bazı ülkelerdeki düzenlemelerden örnekler verdi.

Çubukçu, bu konunun, Belçika'da Kadın ve Erkekler İçin Fırsat Eşitliği Komisyonu, Fransa'da Kadın Hakları ve Erkekler İçin Fırsat Eşitliği Delegasyonu, Portekiz'de Eşitlik, Fırsat Eşitliği ve Aile Parlamento Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'nda ise Kadın Hakları Fırsat Eşitliği Komitesi şeklinde adlandırıldığını belirtti.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da isme takılıp kalmayı doğru bulmadığını söyledi. Kuzu, ''Komisyonda da fırsat kelimesinin girmesini savundum. Fırsat kelimesinin milletlerarası hukukta bir yeri var. Fırsat kelimesinin girmesiyle çok fazla bir şey değişmez'' dedi.

Önergenin oylanmasına geçilmeden önce, CHP'li milletvekilleri tarafından yoklama istendi. Yapılan oylamada toplantı yeter sayısı bulunamayınca birleşime ara verildi. Verilen aranın ardından yapılan ikici yoklamada da yeterli sayıya (184) ulaşılamayınca TBMM Başkanvekili Meral Akşener, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler