Bakanlığın Kiler kıyağı mahkemeye takıldı... Kiler’e yargı işlemiyor

Kartal, Yukarı Mahallesi’nde eski AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in ortağı olduğu Kiler GYO tarafından park ve okul alanına inşaatı yapılan “Referans Kartal Tower Projesi”nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planları için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yayınlanma: 13.08.2015 - 13:45
Abone Ol google-news


 İBB tarafından yapılan ve projenin önünü açan eski planlar da mahkeme tarafından iptal edilmiş, Danıştay tarafından onanmıştı. Proje kapsamında park alanına 382 konut ve 6 dükkândan oluşan 2 gökdelen inşa ediliyor.


Kartal’da, park alanında kalan İller Bankası’a ait 13 bin metrekarelik arazi için ilk imar planı değişikliği 13 Ekim 2011’de İBB tarafından yapıldı. Dönemin CHP’li İBB Meclis üyeleri plan değişikliği ile park alanının tamamen kaldırılarak bölgeye ticaret+konut fonksiyonu getirilmesini yargıya taşıdı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi park alanının kaldırılmasına karşın bölge içinde eşdeğer yeni bir park alanı ayrılmadığı için plan değişikliğini 15 Şubat 2013’te iptal etti. AKP Bitlis Milletvekili Kiler’in ortağı olduğu Kiler GYO, yine Kiler Holding’e bağlı şirketlerden Biskon Yapı, 13 Haziran 2014’te Kartal Yukarı Mahallesi’deki İller Bankası’na ait park alanını “Referans Kartal Tower Projesi” yapmak amacıyla “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı sözleşmesi”yle aldı. İdare Mahkemesi planı iptal edip Danıştay süreci başladığı sırada İBB, 19 Nisan 2013’te gerçekleştirdiği değişiklikte 10 ayrı parsel birleştirilerek tek parsele dönüştürüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Kiler’in projesinin önünü açan yeni bir hazırlayarak 11 Temmuz 2013’te askıya çıkardı. Meclis üyeleri bu plana da dava açtı. Daha sonra Danıştay 6. Daire de 19 Haziran 2014’te dosyayı karara bağladı. Dava konusu plan değişikliği ile park alanının kaldırılmasının sadece eşdeğer bir alan ayrılması koşuluna bağlanmasının mümkün olmadığı, yüksek yoğunluklu bölge içinde okula yakın konumda bulunan park alanının şehircilik ve planlama ilkeleri ile kamu yararı gereği bulunduğu alanda korunması gerektiği belirtildi. Danıştay bu gerekçenin de eklenmesi suretiyle idare mahkemesinin kararını oyçokluğu ile onadı. Kiler GYO ve Biskon Yapı Ortak Girişimi, 92 milyon 341 bin 550 lira bedel ile “Referans Kartal Tower Projesi” için ÇED sürecini başlatmak üzere hazırladığı tanıtım dosyasını 17 Kasım 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık jet hızıyla dosyayı inceleyerek 19 Kasım 2014’te “ÇED gerekli değildir” kararını açıkladı.

“Kamu yararına ve hukuka aykırı”

Dönemin İBB’nin CHP Meclis üyelerinin Bakanlık tarafından yapılan imar planlarına açtığı dava da İstanbul 2. İdare Mahkemesi planların kamu yararı ve hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.
“Milli Eğitim Müdürlüğü de kabul etmedi”
Bakanlığın hazırladığı imar planlarında eğitim tesis alanının 12 bin 400 metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldüğü belirtilen kararda Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu kararı kabul etmediğine dikkat çekti. Kararda “kamu yararı ve şehircilik ilkelerine aykırıyapılaşma meydana geleceği açık olduğundan kamu adına telafisi güç veya imkansız zararların olaşabileceği tabiidir” denidi. Mahkeme söz konusu planlara ilişkin 26 Haziran’da oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Projenin ayrıntıları

13 bin 170 metrekare üzerine 382 konut+6 dükkân olmak üzere toplam 388 adet bağımsız bölümden oluşan Adalar ve Marmara Denizi manzaralı 2 kule dikiliyor. A Blok 31 kattan oluşacak. 182 adet konut bulunucak. B Blok 26 kat ve 111 adet konuttan, C blok ise 4 kat ve 89 adet konuttan oluşacak. İnşaatta toplam kapalı inşaat alanı 80 bin 297 metrekare. Projede 3 bin 908 mektekare yeşil alan, toplam 285 metrekare açık- kapalı havuz, 103 metrekare süs havuzu yapılması planlanıyor.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler