Baklava kasların üstüne bira göbeği

Lisedeki kaslı vücudunu koruyamamış, bir de üzerine bira göbeği yapmış erkeklerin bahanesi ‘Bende Dad Bod, yani baba vücudu var’ demek. Üstelik geçenlerde çıkan bir yazıyla başlayan tartışmadan anlıyoruz ki, kızlar artık bu formu çekici buluyor!

Yayınlanma: 11.05.2015 - 14:26
Abone Ol google-news

Son haftalarda bir kavram yeniden bolca tartışılır oldu: ‘Dad bod.’ Dad (baba) ve body (beden) sözcüklerinin birleşimi. Urban Dictionary’ye 2009’da ‘baba vücuduna sahip olan kişi’ anlamıyla girmiş. Fakat sözcüğün yarattığı rüzgar yeni. 

Kadınların bu tipe kendilerini yakın hissetmesinin sebebi ne? Bir kere hiç kimse akşam sevgilisiyle buluşmasının spor salonundan çıkış saatine göre ayarlanmasından hoşlanmıyor. Yanında salata didiklemekten çok pizza sipariş edebildiği, diyet kola değil de karşılıklı iki tek atabileceği erkeğin yanında rahat ediyor. 

Peki nereden çıktı bu dad bod? Nasıl bir anda bu kadar konuşulmaya başlandı? Biliyoruz ki genelde kadınların vücudu hakkında konuşulur. Eski zamanlardan bu yana ideal vücut ölçülerinin değişimi, ünlü kadınların kilo almış halleri, kilo vermeleri gündem olur ve erkeklerin vücudu hakkında kimse pek bir laf etmez. Dad bod bu açıdan ilkler arasında. 

 

ERKEKLERİ DAHA DOĞAL DAHA İNSANİ GÖSTERİYOR 

İkincisi, alışılmadık olması. Çünkü herkes zayıflamaya ve kas yapmaya çalışırken burada göbeklilik övülüyor. Dad bod lisede spor yapmış, üniversiteye gelince bırakmış, beraber makarna yiyip yatakta film izleyeceğiniz türden bir erkek tipine deniyor. Tercümesi baba vücudu. Gerçi Türkiye’de baba vücudu denince bizim aklımıza pek de Jon Hamm gelmiyor ama kaynağın Amerika olduğunu aklımızın bir köşesinde tutmaya çalışalım. 

Kavram ve sözcük, yeniden doğuşunu Mackenzie Pearson’a borçlu. Kendisi 19 yaşında bir üniversite öğrencisi. Oda arkadaşıyla erkekler hakkında konuşurken laf bu kavramdan açılıyor. Daha sonra Odyssey adında bir web sitesine bir makale yazıyor Pearson. “Why girls love the dad bod” (Kızlar neden dad bod’u seviyor?) 

Kadınlar zaten beden algısı manipülasyonu yüzünden kendilerini hiçbir zaman yeterince güzel, yeterince zayıf hissetmiyor. Reklamlar hep ince bir beden vaat ediyor. Kadınların vücudu fotoşopla idealleştiriliyor. Daha ince bir bel, daha sıkı bir popo… Bir de yanına son zamanlarda kendini iyiden iyiye spora, sağlıklı beslenmeye, protein tozlarına veren erkekleri ekleyince dünya giderek daralıyor. Hiç kimse yanında onu yeme, bunu yeme diyen birini istemiyor. Hele kadınlar, hiç. Ve tam da bu noktada, ortaya dad bod kavramı çıkıyor. 

Makalede, dad bod’un ne olduğunu ve kızların neden sevdiğini şöyle anlatıyor Pearson: “Dad bod, bira göbeği ile spor yapmak arasında hoş bir denge. Dad bod size ‘Arada bir spora gidiyorum ama hafta sonları deli gibi içip, sekiz dilim pizza yemekten de imtina etmiyorum’ diyor. Kilolu bir erkek değil ama heykel gibi vücudu olan bir erkek de değil. Hepimiz heykel vücutlu erkeklerden hoşlanıyoruz ama dad bod’da başka bir şey var, erkekleri daha insani, daha doğal, daha çekici gösteriyor. 

Pearson yazının sonucu olarak erkeklere göbeklerinden utanmamalarını ve kadınların bunu sevdiklerini söylüyor. Ve haliyle küçük kıyamet sosyal medyada kopuyor. Eleştiriler, övgüler gırla. Övgüler elbette erkeklerden geliyor. Sonuçta göbek sahibi olup da övülen herkes mutlu olur. 

 

EVLENDİKTEN SONRA NEYSE AMA BEKARKEN ASLA OLMAZ 

Eleştirilere gelirsek… Öncelikle kimse kadınların da ‘mom bod’ (anne vücudu) olmalarının şahane olduğunu söylemiyor. Reklamlarda hâlâ yaza hazır mısınız, bikininize girebilecek misiniz gibi sorular sorulmaya devam ediyor. Kadınların tek eleştirisi bu değil. “Çocuk bile doğurmadan baba vücuduna sahip bir erkeği neden takdir edelim?” Başka biri şöyle diyor: “Evlendikten sonra bira göbeği ve kasların üzerinde biriken yağlara alışabiliriz ama bekar olsaydım bu vücuda sahip bir erkeği tercih eder miydim? Hayır.” 

Dad bod’un bu kadar gündemde olmasının önemli bir faydası var: Erkeklerin vücudunun da bir meta olarak konuşulması. Bunun ne kadar rahatsız edici olduğunun farkına varıp kadın vücudu hakkında az laf edilmesi ya da kadınların daha fit olmaları için ne kadar baskı gördüklerinin anlaşılabilmesi gibi bir mucize olabilir. Ve tabii unutmayalım, trendler geçicidir.

NEDEN KIYMETE BİNDİ?

 

Mackenzie Pearson dad bod’u popüler yapan sebepleri şöyle sayıyor

 

Bize kendimizi kötü hissettirmiyor

Yanında bedenimizden rahatsız olacağımız bir erkek istemiyoruz. Yeterince güvensiziz. Yanımızda mükemmel vücutlu bir erkek bizi daha da güvensiz hissettiriyor. 

 

Rahatça yemek yiyebiliriz

İnsanlar ‘Birbirlerine ne kadar yakışıyorlar’ der ama biz dikkatin yoğunlaştığı merkez olmayı seviyoruz. Yanında daha zayıf göründüğümüz erkekler bize iyi geliyor. Ayrıca birlikte korkmadan yemek yiyebiliriz.

 

Daha iyi sarılıyorlar 

Kimse bir kayaya sarılmak istemez. Ya da Alacakaranlık’taki Edward Cullen’a.

 

Neye sahip olacağını bilirsin 

Kadınlar beraber olduğu erkeklerle gelecek hayali kurar. Eğer şimdiden dad bod’a sahipse onunla çıkmadan, evlenmeden, çocuk sahibi olmadan alışmış olursun.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler