Balıkları da öldürdüler

Tayland’da bekletilen 200 Doğu Türkistanlının Çin’e iade edilme kararını protesto eden Doğu Türkistan Maarif Derneği üyesi yaklaşık 200 kişi, önceki gece İstanbul’daki Tayland Krallığı Fahri Başkonsolosluğu binasını bastı. Saldırıdan önce binanın önünde namaz kılan grup, ardından konsolosluğa girerek içerideki her şeyi kırdı.

Yayınlanma: 10.07.2015 - 05:22
Abone Ol google-news
<video:317611>

Gece fahri konsolosluğu 200 kişi bastı

Tayland’da bekletilen 200 Doğu Türkistanlının Çin’e iade edileceği gerekçesiyle Doğu Türkistan Maarif Derneği üyesi 200 kişi, önceki gece Zincirlikuyu’daki Tayland Krallığı Fahri Başkonsolosluğu binasını bastı. Saldırı sonrası 9 kişi gözaltına alındı. Binanın kırılan kapısının yerine duvar örüldü.

Tayland’ın fahri konsolosluğu gece bir grup tarafından saldırıya uğradı. Gerekli önlemleri almadığı için eleştirilen Türkiye, dün de Ankara Büyükelçiliği önünde saldırı gerçekleştirildikten sonra önlem aldı. Olaylar üzerine Tayland Başbakanı gerekirse büyükelçiliği kapatacağını açıkladı.

İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılan saldırının ardından Tayland, Bangkok ve Ankara’da yaptığı girişimlerle güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istedi. Ancak bu girişimlerin ardından da dün büyükelçilik önünde protesto eylemi düzenlendi. Uygur Türkleri için düzenlenen eylemde Çinli sanılan uyruğu belirlenemeyen kadın turist eylemciler tarafından tartaklandı. Eylemciler saçını çektikleri kadın turisti linç etmek istedi.

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, “Öncellikle personelin güvenliğinin sağlanmasını istedim. Durum daha kötüye giderse o zaman geçici olarak Türkiye’deki elçiliği kapatabiliriz” derken, Bangkok ve Ankara’da da duyulan rahatsızlık iletildi.

Dışişleri kınamadı

Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise gözaltında bulunan 115 Uygur Türkü’nün üçüncü bir ülkeye gönderilmesinin” büyük üzüntü yarattığı belirtildi ve bunun 1951 ve 1984 tarihli Mülteciler Sözleşmesi’ne ve yaşam hakkı ihlali ile ilgili sözleşmeye aykırı olduğu anımsatıldı. Ardından da Tayland’ı kınadı, ancak yaşanan saldırıları kınamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler