Ban Ki-mun müzakereden umutlu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin, İran'ın nükleer programıyla ilgili krizin barışçıl yollarla çözümü için "önemli bir girişimde bulunduğunu" belirterek, "Bu ve diğer girişimlerin, müzakereyle çözüme açık kapı bırakmasını umuyoruz" dedi.

Ban Ki-mun müzakereden umutlu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.05.2010 - 14:58

Ban Ki-mun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) da konuyla ilgili kurumsal değerlendirmesini yapacağını kaydederek, Türkiye ve BM'nin diyalog ve barış için birlikte çalışmaya devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, konferans vermek üzere geldiği Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Güney Yerleşkesi Albert Long Hall'de öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı.
Konuşmasına Türkçe "İyi günler" diyerek başlayan Ban, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünü övdü ve "Eğer, eğitim ve akıl güzellikle ilişkiliyse sizler gerçekten akıllı olacaksınız" dedi.

BM Genel Sekreteri, ziyaretinden önce "eski tas, eski hamam" deyimini öğrendiğini Türkçe olarak belirterek, bu deyimin bugünün Türkiyesi için geçerli olmadığını, "yeni tas, yeni hamam" olarak uyarlanması gerektiğini söyledi.

Dünyanın dramatik bir şekilde değişim içinde olduğunu kaydeden Ban, Türkiye'nin de dünyayla birlikte değiştiğini belirtti.
 

"Diplomasiden sonuç alıyorsunuz"

Türkiye'nin BM bütçesine katkıda bulunan ilk 25 ülke arasında olduğunu ifade eden Ban, "Diplomasiniz enerjik, yaratıcı ve ilkeli... En önemlisi, sonuç alıyorsunuz" diye konuştu.
Ban Ki-mun, geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yaptığı ziyarete değinerek, Erdoğan'ın Yunanistan'da "gerçek bir liderlik sergilediğini" kaydetti. BM Genel Sekreteri, "Çabalarınız istikrarlı bir komşuluk ilişkisi, Akdeniz'in refahı için ortak bir alan yaratıyor" dedi.

Türkiye'nin bölgede ve dünyada çok önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu vurgulayan Ban, küresel ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini, krizden çıkışın başlamış olmasına rağmen bunun istihdama henüz bir katkısı olmadığını söyledi.

Türkiye'nin sosyal sorunlarla da karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Ban, yine de Türk şirket ve bankalarının ayakta kaldığını ve krize karşı koyduğunu belirtti.

"Siz bütün bunlara rağmen zordaki ülkelere yardımı artırdınız" diyen Ban, Türk sivil toplum kuruluşlarının Afganistan, Pakistan, Irak gibi ülkelerde okullar, Türk inşaat firmalarının kalkınan dünyada yollar ve altyapı inşa ettiğini söyledi.

Ban Ki-mun, bütün bu çalışmaların, gelecek ay Kanada'da yapılacak G-20 zirvesinde Türkiye'nin "elini güçlendireceğini" kaydetti.

Ban, Türkiye'nin küresel konularda güçlü bir şekilde söz söyleme hakkını kazandığını belirterek, "Sesinizi güçlü ve net bir şekilde duyurun. Barış ve güvenlik konusunda da sesinizi duyurun" dedi.
 

Kıbrıs'ta çözüm

Kıbrıs'ta 35 yıllık bölünmüşlüğün ortadan kaldırılmasında, Türkiye'nin önemli bir rol oynayabileceğini belirten Ban, Kıbrıs'ta taraflar arasındaki görüşmelerin gelecek hafta içinde başlayacağını ve bu kritik zamanın elden kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.
Konuşmasında Medeniyetler İttifakı projesine de değinen Ban, Türkiye'nin tarihi ve gelecek vizyonunun birleşiminin Medeniyetler İttifakı'nı doğurduğunu, bunun hoşgörü ve karşılıklı saygıyı desteklerken, aşırılığa ve hoşgörüsüzlüğe karşı bir duruş sergilediğini söyledi.

Türkiye'nin uzun yıllar boyunca sağlam bir demokrasi inşa ettiğini, ekonomik, sosyal ve politik hayatın tüm alanlarında modernliğin etkilerinin görüldüğünü kaydeden Ban, Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi her zaman bir sonraki adımın ne olacağı konusunda hemfikir olmasının mümkün olmadığını, ancak önemli olanın, tartışmaların demokratik kurallar çerçevesinde devam etmesi olduğunu ifade etti.

Toplumların güçlerinin hoşgörü, eşitlik, ifade özgürlüğü, kültürel çeşitlilik, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi kavramlara bağlılığıyla ölçülebildiğini anlatan Ban, Türkiye'nin seçtiği yolun her zaman kolay olmayabileceğini ancak doğru yol olduğunu ve bu yolda yalnız olmadığını belirtti.

Ban, Güney Koreli olması dolayısıyla Türkiye'yle özel bağlarının bulunduğunu ifade ederek, Türklerin 60 yıl önce BM'nin çağrısına ilk cevap verenler arasında yer aldığını ve askerlerini Kore savaşına gönderdiğini kaydetti.

Konuşmasını Türkçe ''Teşekkür ederim'' sözüyle tamamlayan BM Genel Sekreteri konuşmasının sonunda öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı. Ban Ki-mun'a, üniversitede bulunduğu sürece Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Arat eşlik etti. Bu arada, Ban Ki-Mun'u dinlemek için gelen öğrenciler, üst aramasından geçirildikten sonra salona alındı.


BM destek vermeye devam edecek

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilere konferans veren Ban Ki-mun, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Bir öğrencinin, ''Kıbrıs sorununun çözümü için daha önce iki tarafın liderleriyle görüşmüştünüz? Şimdiki durumu nasıl görüyorsunuz?'' sorusu üzerine Ban, Kıbrıs'ın iki toplumu arasındaki sorunların 35 yıllık bir sürece dayandığını anımsattı.

''Bu, en uzun süren sorunlardan birisi. BM tarihindeki en uzun sorun da bu'' diyen Ban Ki-mun, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Ben bu konuda desteğimi göstermek için Kıbrıs'a ziyaretlerde bulundum. Bundan önce Hristofyas ve Talat, son döneme kadar ikili görüşmelerde bulundu. Seçimin ardından hemen KKTC'nin yeni lideri ile de görüşmede bulundum. KKTC'de yeni seçilen lider, bu süreçte taahhütlerini yerine getireceğini söyledi. Bir çözüme varılmak zorunda. Şubat ve Martta görüşmeler oldu. Mayısta da seçim vardı. Seçimler nedeniyle görüşme için uygun bir zaman değildi. Şimdi iki tarafın liderleri en kısa sürede yeniden görüşmeye başlayacaklar. İki tarafın liderleri bir karar vermeli. Halklar çok uzun süredir mağdur oldu, uzun süredir bekliyor.''

Önceki görüşmelerde hemen hemen tüm konulara dokunulduğunu, son dönemde 71 kez görüşmelerde bulunulduğunu dile getiren Ban, 26 Mayısta iki tarafın liderlerinin yeniden görüşeceğini belirtti.

Ban Ki-mun, ''Umuyorum bire bir görüşmede bir karara varacaklar. Kıbrıs'ın geleceği için BM gerektiği her zaman destek vermeye devam edecek. Uluslararası toplumun da istediği bu. Bana ve BM'ye bu konuda güvenebilirsiniz'' diye konuştu. BM Genel Sekreteri, bu akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile daha sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini kaydetti.

Bir öğrencinin, ''Güney Kore gemisinin, Kuzey Kore'den atılan torpidoyla batırıldığı söyleniyor. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?'' sorusu üzerine Ban Ki-mun, Güney Kore'nin bu konuda çok diplomatik ve soğukkanlı davrandığını belirtti. Ban Ki-mun, Kuzey Kore'de sorunların dibe vurduğunu ve ülkedeki nükleer sorunun çözümlenemez duruma geldiğini anlattı.

Bir öğrencinin, ''BM artık eskisi kadar etkili değil mi?'' sorusu üzerine de Ban Ki-mun, Güney Kore ve Türkiye'nin G-20 üyesi olarak Birleşmiş Milletler'de etkin bir rol oynadığını söyledi. Türkiye'nin G-20'nin yeni üyesi olarak aktif bir rol aldığını ve BM'nin en saygı duyulan ve sorumluluk sahibi üyelerinden biri olduğunu vurgulayan Ban Ki-mun, şunları kaydetti:
''Türkiye, bu son finansal krizde kendini iyi toparladı. Krizden başarıyla çıkan Türkiye, G-20'de daha etkin bir rol oynuyor. Birleşmiş Milletler güçlendirilmeli ve bütün üyeleri tarafından desteklenmeli. Burada Türkiye önemli bir rol oynamalıdır.''

Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Ban Ki-mun, ''Türk olarak doğmuş olabilirsiniz, Türkiye'de yaşayabilirsiniz, ama hedeflerinizi yüksek tutun ve Türkiye'nin ötesine de bakın. Global bir kalkınma için Türkiye'nin ilerisine bakmanız lazım'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler