Barış elçisi hayatını kaybetti

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 500'e yakın kan davasını sona erdirdiği için ''Barış elçisi" olarak adlandırılan ve Fransız AFP Haber Ajansı'nın Nobel Barış Ödülü için aday gösterdiği Sait Şanlı hayatını kaybetti. Şanlı, ölmeden önce, "Tek rüyam kan davasının bittiğini görüp huzur içinde ölmek" demişti.

Yayınlanma: 10.08.2009 - 14:13
Abone Ol google-news

Hayatını Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kan davalarını çözmeye adayan ve Fransız AFP Haber Ajansı'nın Nobel Barış Ödülü için aday gösterdiği Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı hayatını kaybetti. 

Şanlı, geçirdiği iki ameliyatın ardından bir süredir Ankara Güven Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyordu. Şanlı'nın cenazesinin Ankara'dan Diyarbakır'a getirileceği ve yarın öğle namazını müteakip Diyarbakır'da toprağa verileceği öğrenildi.

 

8 yılda 449 aileyi barıştırdı

8 yılda 449 kan davası, 97 kız kaçırma, 106 alacak ve arazi meselesi olmak üzere 651 olayda ara buluculuk yaparak, aileleri barıştıran Şanlı, Diyarbakır'da kanaat önderleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ''Barış Komitesi''ne de başkanlık ediyordu.

 

Kendisi de kan davası mağduruydu

Bir röportajında, "Tek rüyam kan davasının bittiğini görüp huzur içinde ölmek" diyen Şanlı'nın ailesi de kan davası mağduruydu. Şanlı, çocuk yaşlarda ailesiyle birlikte kan davası nedeniyle Diyarbakır'ı terk etti. Şanlı'nın "Ben yoksulluk çekmiş, kan davası mağduru olmuş bir insan olarak yaşadım. Bu acının ne demek olduğunu bilirim" şeklinde tarif ettiği ve memleketini terk etmelerine neden olan kan davası şöyle gelişir: Şanlı'nın ailesine ait olan inek komşularının arazisine girer. Komşuları, bunun  üzerine Şanlı ailesine ait olan ineğin kuyruğunu keser. Şanlı'nın amcası ineğin kuyruğunun kesildiğini öğrenince silahını çeker. Şanlı ailes. bu olaylar üzerine Muş'un Malazgirt ilçesine yerleşir.

 

"Ufak tefek, buruşuk ancak enerji dolu yaşlı bir adam"

Sait Şanlı, BBC kanalının da heber konusu olmuştu. Şanlı, BBC tarafından "ufak tefek, buruşuk ancak enerji dolu yaşlı bir adam" olarak nitelendirilmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler