"Basit siyasi lobilerle karar verilmez"

G-20 zirvesine katılmak için ABD'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Üniversitesi'nde ''Geleceğin Şekillenmesinde Türkiye'nin Rolü'' konulu bir konuşma yaptı.Erdoğan konuşmasında Ermeni iddialarına değindi ve ''Böyle basit siyasi lobilerle, kulislerle bir ülke hakkında karar verilmez" dedi. Erdoğan daha sonra, G-20 zirvesine katılmak için Washington'a gitti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.11.2008 - 08:14

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği ''Geleceğin Şekillenmesinde Türkiye'nin Rolü'' konulu konuşmada bir çok konuya değindi.

Başbakan Erdoğan, Irak'ta istikrar ortamının daha güçlü ve kalıcı hale getirilmesinin Türkiye ve ABD'nin ortak hedefi olduğunu söyledi.

Savaşların tehdit ettiği bir dünyayı istemediklerini belirten Erdoğan, ''Barışın egemen olduğu bir dünya istiyoruz. İnsanların birbirine güvenle baktığı bir dünya istiyoruz'' dedi.

 

AB ile ilişkiler

Türkiye'nin uzun süredir gündemindeki, dış politika hedeflerinden biri olan AB ile ilişkilere değinen Başbakan, 2005 yılından beri tam üyelik müzakerelerinin devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, AB süreci ile ilgili olarak, ''Yılmadan, usanmadan bu süreci devam ettiriyoruz, Önümüze çıkan engelleri görüyoruz. Israrla aşıyor ve yolumuza da devam ediyoruz'' dedi.

 

Türkiye'nin enerji projeleri

Türkiye'nin doğu batı enerji koridoru çerçevesinde de önemli bir role sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, ülkenin içinde yer aldığı enerji projeleri hakkında bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki doğal gaz boru hattından Yunanistan'a doğal gaz verildiğini belirterek, ''Çünkü, Yunanistan da bu doğal gaz ile ısınsın istedik. Bu hattın adını da barış hattı koyduk. Halbuki aramızda geçmişte çok daha sıkıntılı şeyler vardı. Ama biz bu sıkıntıların devamını istemedik'' diye konuştu.



Türkiye'nin BMGK üyeliği ve Dağlık Karabağ

Başbakan Erdoğan, Türkiye;nin BMGK üyeliğine seçilmesinin ardından Güvenlik Konsey masasına Karadağ ya da Kafkaslarla ilgili bir sorun geldiğinde, kendi milli politikasını mı yoksa BM'nin politikalarını mı izleyeceğinin sorulması üzerine, Dağlık Karadağ ile ilgili BM'nin bir yaklaşımı olduğunu, bundan sonra da BM'nin bu yaklaşımını hızlandırma görevi olduğunu ve Türkiye;nin buna katkısının önemi bulunduğunu belirtti.

Dağlık Karabağ;daki durumun iyi incelendiğinde bu sorunun çözülmemesi için çok fazla neden olmadığını, ancak Ermenistan'ın bölgeye 1 milyon insanını yerleştirmesinin söz konusu olduğunu kaydetti. Erdoğan bu kapsamda Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki son Moskova görüşmelerinde Aliyev ve Sarkisyan;ın önemli adım attıklarını, iki liderin ikinci görüşmeyi Türkiye;de yapmalarını istediklerini belirtti.

 

Obama yönetimi ve Ermeni iddiaları

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı seçilen Obama ve ekibinin Ermeni iddialarına yakın durmasına karşı nasıl bir duruş sergileyeceğinin sorulması üzerine, Türkiye, aleyhine ABD'deki diasporanın yürüttüğü kampanyayı adil görmediklerini, kabullenmediklerini belirtti.

Erdoğan ''Bizim daha önce yaptığımız teklifimiz hala geçerlidir. Bırakalım bunu tarihçilere, yapsınlar çalışmalarını, getirsinler önümüze,( Ermeniler) arşivlerini açsınlar, biz arşivlerimizi açtık. Şu anda 1 milyon üzerinde belge bizde incelenmiş hazır durumda, onların da kendi arşivleri varsa buyursunlar, açsınlar, bunların üzerinde çalışmalar yapılsın ondan sonra karar verilsin ve bu karara hep beraber uyalım'' şeklinde konuştu.

Erdoğan bu konudaki sözlerini, ''Umuyorum ki, ABD'nin yeni yönetimi de herhalde bunları değerlendirmeye alacaktır, yoksa böyle basit siyasi lobilerle, kulislerle bir ülke hakkında karar verilmez" diye tamamladı.

 

BM teşekkür resepsiyonu

Erdoğan, Türkiye'nin BM güvenlik konseyi geçici üyeliğine seçilmesi nedeniyle, BM daimi temsilcilerine Cipriani Restaurant'ta bir teşekkür resepsiyonu verdi.

Başbakan Erdoğan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye yaklaşık bir ay önce BM Genel Kurulu'nda yapılan seçimler neticesinde, 2009-2010 dönemi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine hak kazandığını anımsattı.

Türkiye'ye gösterilen yüksek teveccüh ve güven için temsilciler aracılığı ile hükümetlerine bir kez daha içtenlikle teşekkür etmek istediğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin geçici üyeliğe seçilmesinin, 47 yıllık bir bekleyişin sonunda gerçekleştiğini söyledi.

 

Başbakan Erdoğan Washington'a geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel ''ANA'' uçağıyla New York'tan ABD'nin başkenti Washington'a geldi.

Andrews askeri hava üssünde Erdoğan'ı, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ile diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan, Washington'da, ABD Başkanı George W. Bush'un ev sahipliğinde düzenlenecek G-20 ülkeleri ekonomi zirvesine katılacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler