Başkan adayları netleşiyor

TBMM Başkanlığı için bugün başlayan seçim sürecinde hiçbir partinin ilk üç turda tek başına kendi adayını seçebilecek güçte olmaması önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak koalisyon yapısına da ışık tutacak.

Yayınlanma: 22.06.2015 - 20:55
Abone Ol google-news

AKP’nin, en çok oy alan iki adayın yarışacağı 4. turda seçimi kazanacak güçte olması muhalefet ortak hareket etmeye iterken MHP’nin HDP’ye yönelik olumsuz tavrı muhalefetin TBMM Başkanı’nı seçme şansını da azaltıyor. Kulislerde CHP’nin hem MHP hem de HDP’nin destek verebileceği bir ismi aday göstermesi durumunda TBMM Başkanı’nı 3. turda seçilebileceği ifade ediliyor. HDP ise eski AKP milletvekili Dengir Mehmet Mir Fırat’ı aday gösterme kararı aldı. Fırat; TBMM başkan adayı olarak CHP, MHP ve AKP’den destek alıp almayacağı konusundaysa “Bütün grupları ziyaret ederek destek isteyeceğim” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanının doğal olarak baş kabul edildiği devlet protokolünün ilk sırasında yer alan isimin belirleneceği seçimde salt çoğunluğu bulamayan AKP 13 yıldan sonra ilk kez TBMM Başkanlığı’nı kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kaldı. Muhalefetin kazanmasıysa CHP, MHP ve HDP’nin ortak hareket etmesine bağlı. Meclis Başkanlığı için konuşulan denkleme göre CHP, MHP ve HDP’nin salt çoğunluğun (276 oy) aranacağı 3. turda TBMM başkanını seçecek güçte olması, muhalefetin çıkaracağı aday profilini de önemli hale getirdi.

TBMM Başkanlığı için partilerde farklı isimler öne çıkarken CHP içinde Haluk Koç, Engin Altay ve Şafak Pavey gibi isimler konuşuluyor. MHP’de ise Murat Başesgioğlu’nun ismi öne çıkıyor. AKP’nin 13 yıldır tek başına iktidarda olduğu dönemde toplam 6 kere TBMM Başkanlığı için seçim yapıldı. Bu dönemde TBMM Başkanlığı’na seçimini sırasıyla Bülent Arınç (iki kez), Köksal Toptan (bir kez), Mehmet Ali Şahin (bir kez) ve Cemil Çiçek (iki kez) seçildi. Muhalefetin Meclis başkanı çıkarabilmesi için CHP kilit parti konumunda. Çünkü MHP’yle HDP’nin birbirlerinin göstereceği adaylara oy vermeyeceği biliniyor. Bu durumda CHP’nin hem MHP’den hem de CHP’den destek alabilecek isimle seçime girmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. CHP’den Şafak Pavey’in aday gösterilmesi durumunda HDP’nin kadın adaya destek verebileceği konuşulurken CHP’li Haluk Koç’un da MHP’den destek görebileceği ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler