Başkanın öfke krizi

Başkanın öfke krizi

Yayınlanma: 13.01.2019 - 12:32
Başkanın öfke krizi
Abone Ol google-news

Washington başkent olalı böyle zulüm görmedi. Her Amerikalının ölmeden önce “Nations Capital” diye ziyaret etmek istediği mabet, entrikaların, dümenlerin döndüğü, dünyanın şekillenmesine gözlerin dikildiği başkent yaklaşık bir aydır mutsuz.

Müzeler de kapalı

İşyerleri sinek avlıyor, taksiler duraklarda uzun kuyruklar oluşturmuş müşteri bekliyor. Okulların tatil olmasından yararlanarak gezmeye gelen binlerce turist gezemeden dönüyor. Müzeler kapalı. Washington’a yolu düşenler bilir. Şehir bir müze cennetidir. Ücretsizdir. “Uzay, tarih, doğa, dinazor” ne ararsanız vardır. Tüm müzeler bir bölgededir. Sanat galerileri en gözde mekânlardır. Sıkılmazsınız, gidecek mutlaka bir yer vardır. Washington’ı ziyaret eden yabancı ülke liderleri de boş zamanlarını bu bölgede değerlendirir. Binali Yıldırım Başbakan iken Kasım 2017’de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmek için Washington’a gelmişti. Görüşmenin gün ve saati belli olmadığı için Yıldırım’ın Pence’in ofisinden gelecek cevabı beklerken görüşme gününe kadar rahat spor bir kıyafetle bu bölgede vakit geçirdiğini, hatta kendi ifadesiyle çevredeki bir parkta “emeklilik pozu” verdiğini hatırlıyorum.

‘Duvar’ hırsı

Washington’ın bu hale gelmesinin nedeni Başkan Trump’ın “duvar” hırsı. “Meksika sınırına duvar yaptıracağım” diye tutturdu. Demokratlara inat duvar parasına karşılık bütçeyi onaylamayarak haftalardır 800 bin memuru ücretsiz zorunlu izne çıkardı. Trump’a göre, memurlar zaten Demokrat Parti’ye oy veriyor, dolayısıyla perişan olmaları önemli değil. Üstelik dalgasını da geçiyor. “Memurlar grev yapıyor” diyor. Trump hafta ortasında Beyaz Saray’dan 9 dakikalık bir konuşma yapıp ulusa seslendi. Duvarı neden yapmak istediğini anlattı. (Yasadışı göçmen, uyuşturucu kaçakçılığı v.s)

ABD’de güzel bir gelenek var. Televizyonlar ve muhalefet partisi başkanın konuşmasından hemen sonra “konuşmanın sağlamasını” yapıyor. “Fact checking” deniyor. Yani cümle cümle doğruluğunu tartışıyor. Trump verdiği rakam ve örneklerin doğruluğu konusunda zayıf not aldı. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’ye göre, hiçbir başkan Trump gibi “öfke krizi” yaşamadı. Amerikalılar buna “temper tantrum” diyor. Genellikle psikologlar 2 yaşındaki çocuklar için (terrible 2) kullanıyor.

[email protected]

Pazar yazıları için tıklayınız;


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler