Başkentli işçi de baskıya isyan etti

Gezi’de öldürülenlerin anıldığı, iş cinayetlerinin protesto edildiği kutlamalarda hükümete büyük tepki vardı.

Yayınlanma: 01.05.2015 - 23:09
Abone Ol google-news

1 Mayıs İşçi Bayramı başkentte Sıhhiye Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Katılımcılar taşıdıkları pankartlarla, attıkları sloganlarla ve üzerlerindeki kostümlerle hükümeti protesto etti. Gruplar üstlerini aratmadı.

Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin organize ettiği Ankara’daki kutlamalar öncesinde sabah saatlerinde Kızılay’da Gezi eylemleri sırasında polis kurşunu ile yaşamını yitiren Ethem Sarısülük öldürüldüğü yerde karanfillerle anıldı. Sıhhıye Meydanı’ndaki kutlamalar için gar binası önünde toplanmaya başladı. Birleşik Haziran Hareketi ise Ulus Meydanı’ndan Gar önüne yürüdü. Kortej oluşturan gruplar öğle saatlerinde, “Güvenceli iş, güvenli gelecek. Barış, demokrasi, özgürlük” ana pankartı ile yürüyüşe geçti. DİSK korteji hükümetin yargı politikalarına dikkat çekti. Kedi kostümü giyen iki kişi de “Trafoya girmek yasaktır” yazısının yer aldığı trafo maketini taşıdı.

“Cumburlop A.Ş”

KESK Eğitim-Sen kortejinden bir kişi, üzerinde “Cumburlop Başkanlığı A.Ş” yazısı bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı maketi taşıdı. Kutlamalara kadın ve gençlerden yoğun katılım oldu. “Yüz karası değil kömür karası” pankartı ile madenlerde yaşanan “iş cinayetlerine” dikkat çekildi. Polis Adliye binası önünde arama noktası oluşturdu. Bir süre alana girenler arandı. Ancak sonrasında üzerlerini aratmak istemeyen gruplar arama noktasından sloganlar ve meşaleler eşliğinde koşarak geçmeye başladı. Başta taraftar dernekleri olmak üzere bazı gruplar kenarda bekleyen çevik kuvvetin önünden meşale yakarak, “sık bakalım sık bakalım, biber gazı sık bakalım” sloganlarıyla geçti. Bir grup polis noktasından geçerken üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı dolar görünümü verilmiş sahte paraları havaya fırlattı. Avukatlar “diktatör elini savunmadan çek” sloganları eşliğinde yürüdü.

HDP kortejine millvetvekili Sırrı Süreyya Önder ile Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık da katıldı. Yürüyüşte zaman zaman “şeriata, faşizme geçit yok” sloganları atıldı. Kutlamalara eşcinsel örgütleri de katıldı. Sıhhıye Meydanı’ndaki mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Özgür Bozdoğan iç güvenlik yasasına tepki göstererek, “Siyasi iktidar son dönemde giderek artırdığı baskı ve şiddet politikalarını güvence altına almak için iç güvenlik yasasını çıkardı” dedi. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan iktidarın saldırılarına karşı emek güçlerinin birleşmesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler