BDP'de kriz sürüyor
Kapatılan DTP'nin milletvekilleri ile mahkeme arasındaki ifade krizi büyüyor. Ahmet Türk, gerektiğinde gidip mahkemeye ifade vereceklerini söyledi. Emine Ayna ise, "İfade vermeye gitmeyeceğiz. Geldiklerinde ne yapacağını göreceğiz" diye konuştu.
Kapatılan DTP'nin Eşbaşkanı Ahmet Türk, gerektiğinde gidip mahkemeye ifade vereceklerini söyledi. Türk, "Gerektiği zaman gider ifademizi veririz. Mahkemeden kaçmak gibi bir durumuz olsa, bugün burada olmazdık. Benimle Aysel (Tuğluk) hanımın durumu farklı. Üç arkadaşlarımızın durumu böyle bir karar hukuka aykırı. Biz hukuksuzluğu dile getirmek için bugüne kadar gitmedik. Ama biz gerekirse gider ifademizi veririz" dedi.
Emine Ayna ise, "İfade vermeye gitmeyeceğiz. Geldiklerinde ne yapacağını göreceğiz" diye konuştu.
Aysel Tuğluk da, alınan kararın ''adil ve hukuki'' olmadığını belirterek, şu görüşleri kaydetti:
''Bizim açımızdan bir anlam ifade etmiyor aslında. Anayasa'ya aykırı bir uygulama ile karşı karşıyayız. Dokunulmazlık mekanizması var. Bu Anayasa'da da düzenlenmiş bütün itirazımız Anayasa'ya rağmen, bizlere yönelik ayırımcı bir uygulamanın söz konusu olmasıdır. Mahkemeyi tanımama gibi bir şeyimiz söz konusu değil. Kendi adıma söyleyeyim, yargılamaya konu olan bütün düşüncelerimin arkasındayım ve onları söylemeye de devam edeceğim.''
Polis baskını
Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 14 Kasım'daki oturumunda aldığı, "mahkemeye zorla getirilmeleri" kararı üzerine polis, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merekezi'ne geldi.
Mahkemeye götürmek için burada Milletvekilliği düşürülen Ahmet Türk ile Mardin Milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ı arayan polis, Türk, Ayna ve Demirtaş'ı binada bulamadı. Binada BDP Genel Başkanı Demir Çelik dışında kimsenin olamaması üzerine polis ekipleri burada 15 dakika kaldıktan sonra ayrıldı.
Görüldükleri yerde yakalanacaklar
Kapatılan DTP'nin eski Milletvekili Ahmet Türk ile BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Aysel Tuğluk ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın, haklarında devam eden davalar kapsamında ifadelerinin alınması için ''günsüz zorla mahkemeye getirilmelerine'' karar verildi.
Başka illerde yargılandıkları davalar kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen talimat duruşmalarına Türk, Ayna ve Demirtaş katılmadı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık Türk hakkında çıkartılan duruşma gününü bildirir çağrı kağıdının sekreterine tebliğ edildiğini belirterek, Türk'ün duruşmaya gelmediği gibi mazeret de bildirmediğini ifade etti.
Şatır, diğer talimat duruşmalarında ise BDP Milletvekilleri Ayna ve Demirtaş'ın duruşmada hazır edilmesi için yazılan müzekkereye verilen cevapta eski DTP, yeni BDP binasına gidildiği, ancak bahsi geçen kişilerin parti binasında olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşılamadığının bildirildiğini aktardı.
Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu, mahkemede ifadelerinin alınması için sanıklar hakkında zorla getirme kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, iddianame içeriği, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin konuyla ilgili içtihatları, usulen yapılan tebligata rağmen duruşmaya gelmemeleri karşısında Ceza Muhakemesi Kanununun 146. ve 199. maddeleri uyarınca, savunmalarının alınması için günsüz olarak zorla hazır edilmeleri konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi.
Mahkeme, duruşmaları 13 Nisan 2010'a erteledi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki celselerde Demirtaş ve Ayna'nın ''duruşma günü'' savunmalarının alınabilmesi amacıyla haklarında zorla getirme müzekkeresi düzenlerken, Türk'e, ikamet adresinin değişmesi sebebiyle yeniden tebligat çıkarılmasına karar vermişti.
''Terör örgütünün propagandasını yaptıkları'' iddiasıyla Demirtaş Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, Ayna Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, Türk ise İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.
"Meclis çözüm bulmadıkça mahkemeye gitmeyeceğiz"
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, mahkemeye ifade verme konusunda önceki tavırlarının devam ettiğini söyledi. Mahkemelerin yargı yetkisine karşı olmadıklarını anlatan Demirtaş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu:
''Mahkemeye veya kanunlara kafa tuttuğumuz şeklindeki tespitler de son derece yanlış tespitlerdir. Biz eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı duruyoruz. Yolsuzluktan, hırsızlıktan yargılanan vekillere dokunulmayacak, ama siyasi görüşleri ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle milletvekilleri zorla mahkemeye götürülecekse, bunu kabul etmek mümkün olmaz. Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz.''
"Hepimiz burdayız"
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP Genel Merkezine gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan süreci değerlendirdi. Seçilmiş belediye başkanlarına Diyarbakır'da kelepçe vurulduğunun herkes tarafından görüldüğünü ifade eden Sakık, bunu ''utanç verici'' olarak nitelendirdi.
Diğer BDP milletvekilleriyle bir araya gelip konuyu değerlendireceklerini ifade eden Sakık, dokunulmazlık zırhının kişiden kişiye, partiden partiye değişmemesi gerektiğini söyledi. Kendilerinin bu süreci daha önceden gördüklerini anlatan Sakık, ''AK Parti, 'açılım' diyor. Tüm kamuoyu nasıl bir açılım olduğunu görmelidir. Bu noktada bir adım atılmış olsaydı bu süreç yaşanmayacaktı. AK Parti, 'sorunları çözmek için iktidar olduğunu' söylüyor ama tam tersine bir kangren haline dönüştü. Bu bile sorunların aslında çözülmek istenmediğini söylüyor'' diye konuştu.
Sakık, kendilerinin sorunların çözümünü hep ülke bütünlüğü içinde aradıklarını savundu.
Bir gazetecinin, ''Emine Ayna'nın Ankara'da olup olmadığını'' sorması üzerine Sakık, ''Hepimiz buradayız. Hiçbir yere kaçmıyoruz. Dün nasıl arkadaşlarımızın eline kelepçe vurdularsa bugün hepimizin eline kelepçe vurabilirler buna hazırız'' dedi.
Uras'tan tepki
BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, eski DTP'li milletvekillerini mahkemeye zorla götürme kararına tepki göstererek, "Neresinden bakılırsa bakılsın büyük bir demokrasi ve hukuk ayıbıdır" dedi.
''Mahkemeye gideceğiz, ama ifade vermeyeceğiz''
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, ''Mahkemeye gideceğiz, ama ifade vermeyeceğiz'' dedi. Diyarbakır dönüşü, Esenboğa Havaalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğluk, ''Ankara'ya ifade vermek için mi geldiniz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Ben buraya ifade vermek için gelmedim. Partimizin kararı var, o karara uyacağız, ifade vermeyeceğiz. Her şeyin doğru anlaşılmasını istiyoruz. Mahkemelere karşı bir tavrımız yok. Mahkemelere karşı bir tavır almış değiliz, uygulamamaya karşı bir tavrımız var. Bu tavrımız devam ediyor. Sonuçta, bütün milletvekilleri hangi hukuka sahipse, DTP milletvekilleri de o hukuka sahip. DTP'li milletvekillerine de bu hukukun uygulanması gerekir. Ayrımcılığa karşı bir tutumumuz vardı, bu tutum devam ediyor.''
Tuğluk, ''polis zoruyla ifade vermeye götürülmeleri durumunda tavırlarının ne olacağına'' ilişkin bir sorusu üzerine, ''Elbette mahkemeye gideceğiz, ama ifade vermeyeceğiz. Bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu, hukuka aykırı olduğunu ifade edip ifade vermeyeceğiz'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması