BDP'nin İzmir'de yapmak istediği açık hava toplantısı

İzmir Valiliği'nce Gündoğdu Meydanı'nda yürüyüş ve açık hava toplantısı yapılmasına izin verilmeyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleriyle destek veren bazı parti ve kuruluşlar, Basmane Meydanı'nda toplandı.

Yayınlanma: 29.05.2010 - 11:02
Abone Ol google-news

BDP'liler, Kültürpark 9 Eylül Kapısı girişinde parti bayrakları ve ''Operasyonlara Son Barış İçin Diyalog'' dövizleriyle toplanmaya başladı. Sloganlar atan gruba BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Nuri Yaman da katıldı.

Polis ekipleri, gösteri ve izinsiz yürüyüş ihtimaline karşı, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Emniyet yetkilileriyle görüşen milletvekilleri Sakık ve Yaman, demokratik bir hak kullanmak istediklerini, barış ve diyalog için yürüyüş yapacaklarını belirtti. Kalabalığın sorumluluğunun kendilerinde olduğunu ifade eden milletvekilleri, yürüyüş sırasında yasa dışı slogan atılmayacağını kaydetti. Emniyet yetkilileriyle partililer arasındaki görüşmeler sırasında, kalabalığın fuar kapısı önünden yola çıkması üzerine Basmane Meydanı polisler tarafından trafiğe kapatıldı. Görüşmeler halen devam ediyor.

Aralarında BDP İl Başkan Yardımcısı'nın da bulunduğu komite, geçen hafta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürümek ve burada basın açıklaması yapmak için İzmir Valiliğine başvurarak, izin istemişti. Valilik buna izin vermeyerek, toplantının Buca'da yapılması önerisinde bulunmuştu.

 

Grubun Çankaya kavşağında yürümesine izin verildi

Basmane Meydanı'nda toplanarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş yapmak isteyen grup adına BDP milletvekili Sırrı Sakık, İzmir Valiliği ve İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle telefon görüşmeleri yaptı. 2 saati aşkın süren görüşmelerin ardından, grubun Gazi Bulvarı üzerinden eski itfaiye merkezinin bulunduğu Çankaya Kavşağı'na kadar yürümesine izin verildi. Çevik Kuvvet ve diğer ekiplerin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sırasında, gruptakiler terör örgütü elebaşının lehine sloganlar attı. Grup, polisin geçişi kapattığı Çankaya Kavşağı'nda yürüyüşü tamamladı. Çankaya Kavşağı'nda üzerine ses düzeneği kurulmuş kamyonetin kasasına çıkarak konuşma yapan partililer, Gündoğdu Meydanı'nda yapılmak istenen açık hava toplantısına izin verilmemesine tepki gösterdi.

BDP Milletvekili Sırrı Sakık, konuşmasında, etkinliklerinin amacının diyalog olduğunu ve bunun için saatlerce bekletildiklerini söyleyerek, İzmir Valisi'ni eleştirdi. Milletvekili Nuri Yaman ise, BDP'lilere demokratik haklarını sürekli kullanmaları çağrısında bulunarak, ''Halkı 2 saat bekletmek insan haklarına aykırıdır, hatta işkencedir. Demokratik tavrı olmayan insanlar, İzmir'e yakışmıyor'' dedi. Konuşmaların ardından kalabalığın dağılması üzerine, 3 saate yakın süreyle trafiğe kapalı kalan Basmane Kavşağı ile Gazi Bulvarı, daha sonra araç geçişine açıldı.
 

Manisa'da BDP eylemi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Manisa'da düzenledikleri eylemle, terör örgütüne yönelik sınır ötesine gerçekleştirilen askeri harekatı protesto etti. Parti binası önünde toplanan BDP'li grup, terör örgütüne yönelik düzenlenen sınır ötesi harekatı protesto etmek amacıyla Manisa Valiliği'ne kadar yürüdü. Valilik binasına gelişlerinde burada basın açıklaması yapmak isteyen guruba emniyet güçleri tarafından izin verilmedi.

BDP İl Başkanı Kerem Taylan ile emniyet yetkilileri arasında görüşmelerin ardından grup, valilik binası önü yerine Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından meydanda kısa süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra parti binasına kadar yeniden yürüyüş yaparak dağıldı.

Öte yandan BDP'li grubun parti binası önüne gelerek dağılmaları esnasında parti binası yakınlarında park etmiş bir aracın üzerinde unutulmuş bir çanta, endişe yarattı. Otomobil, üzerindeki çanta nedeniyle polis tarafından güvenlik çemberi altına alındı ve bomba imha uzmanları çağrıldı. Bomba imha ekipleri beklenirken, çantanın sahibi O.T. adlı yurttaşın gelmesiyle şüpheli çantanın araç üzerinde yanlışlıkla unutulduğu anlaşıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon