Belçika'da siyasi kriz

Hollandaca konuşan Flaman ve Fransızca konuşan Valon toplumları arasındaki tarihsel anlaşmazlıklar nedeniyle sık sık siyasi kriz yaşayan Belçika'da, yaklaşık 3 aydır süren koalisyon pazarlıkları sonuçsuz kaldı.

Yayınlanma: 05.09.2010 - 11:54
Abone Ol google-news

13 Haziran'daki erken genel seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalist Partisi (PS) Başkanı Elio Di Rupo, koalisyon müzakereleri tıkanınca cuma günü istifasını Kral II. Albert'a sunmuştu.

İtalyan asıllı Di Rupo'nun bir hafta önceki ilk istifasını kabul etmeyen Kral, başarısız hamlenin ardından gelen ikinci istifayı onaylayarak parlamento ve senato başkanlarını arabuluculukla görevlendirdi.

Bu yıl sonuna kadar üstlendiği AB dönem başkanlığını mevcut geçiş hükümetiyle yürüten Belçika'daki koalisyon müzakerelerinin çöküşünde, çalışanların önemli bir kısmının şehir dışında oturması nedeniyle yeterli vergi toplayamayan çift dilli Brüksel bölgesine aktarılacak fonlar ve Brüksel çevresindeki bazı seçim bölgelerinin paylaşımı konusundaki anlaşmazlık etkili oldu.

Yine seçim bölgesi anlaşmazlığı nedeniyle gidilen 13 Haziran erken genel seçimlerinde, Flamanların bağımsızlığından yana olan Bart De Wever başkanlığındaki Flaman İttifakı, ülke nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan ve gelir seviyesi yüksek olan bu bölgede oyların yüzde 28'ini alarak en yakın rakibi Hristiyan Demokratlara 10 puan farkla birinci çıkmış, 150 üyeli Belçika parlamentosunda 27 koltuk kazanmıştı.

Valon bölgesinde ise Sosyalistler yüzde 38'e yakın oyla en yakın rakipleri Liberallere 15 puan fark atarak açık arayla ilk sırayı almıştı. Sosyalistler bu sonuçla parlamentoda 26 koltuk elde etmişti.

Bölünme tartışmalarının tekrar alevlendiği ve yeni seçim ihtimalinin arttığı, ülkenin siyasi istikrarsızlığın da katkısıyla tırmanan borç oranının ekonomik krize dönüşmesinden endişe ediliyor.

Gayri safi yurtiçi hasılasına eşit borcuyla Yunanistan ve İtalya'nın ardından AB'nin en yüksek borçluluk oranına sahip ülkesi Belçika, kuzey Avrupa'nın en zayıf halkası olarak değerlendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler