Belediyenin ‘mühürledik, yıkılacak’ dediği inşaat bitti (05.02.2019)
İstanbul Çekmeköy’de ormanın içindeki ‘tarla’ ve ‘ekolojik tarım alanı’ fonksiyonlarına sahip arazilerde, ‘yıkım’ kararına rağmen fabrika dikildi. Bölge sakinleri, yapı için, mühürlediklerini ve izinsiz olduğunu belirten Çekmeköy Belediyesi yetkililerinin, “Belediyenin polisi yok ki durduramıyoruz” ifadesini kullandığını söyledi. Çekmeköy Belediyesi yetkilisi ise fabrikanın yıkılması için yeterli araç-gereçlerinin olmadığını söyledi.
Çekmeköy Ömerli Mahallesi Dindere Caddesi üzerinde bulunan tarla arazilerinde, Nisan 2018’de ne olduğu öğrenilemeyen bir inşaat başladı. Bölge sakinleri kaçak yapılaşmanın durdurulması için birden fazla şikayette bulundu. Şikâyetler üzerine 6 Haziran 2018’de mühürlenen şantiye ile ilgili Belediye yetkilileri yaptığı açıklamada, şantiyenin kaçak yapıldığını tespit ettiklerini, yapı kontrol tutanağı düzenlenerek inşaat faaliyettinin durdurulduğunu, inşaatın da mühürlenlenerek gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını belirtmişti. Şantiye, 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından, 25 Haziran’da yeniden inşaat çalışmasına başlanması üzerine tekrardan şikayette bulunan yurttaşlara, yeni bir cevap veren Belediye, inşaat ilgilisinin mührü fekki ederek faaliyetlerine devam ettiğini ve inşaatın faaliyetlerine son verilerek yasal işlem başlatıldığını ifade ederek, “Kaçak inşaatın acil durdurulması ve takipte ihmali olan görevler ile inşaatı yapan sorumlular hakkında yasal işlem yapılması istenildi” denildi. Şantiye için yaptıkları tüm şikayetlere rağmen hiçbir müdahalede bulunulmadığını söyleyen bölge sakinlerin son şikayetine de benzer cevap veren Çekmeköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, tutanak düzenlendiği yapıyla ilgili para ceza kesildiği, yıkım kararı alındığı ve yasal işlemlerin devam ettiği belirtti. Tüm şikayetlere rağmen yıkım kararı olan kaçak yapı iki aydır kullanılmaya başlandığı ortaya çıktı.
‘Parasını ödediler onun için müsade ettik’
Bölge sakinlerinden Umur Ökte,“Çevresinden anormal bir yakıt kokusu var. Ve en önemlisi yüksek bir gürültü geliyor. Devamlı içerden malzeme çıkıyor. Kot taşlama makinası gibi çelik imalatı yapılıyor. Kanal bağlanmaya başlandı. Belediyeye durumu anlattık. İki gün sonra gelen bir telefonla da, ‘burası imar barışına müracat etti, parasını ödediler onun için müsade ettik’ dediler. Çekmeköy Belediye yetkilisi, durdurmadıkları, mühürledik, izinsiz şantiye için ‘Belediyenin polisi yok ki durduramıyoruz” ifadesini kullandı” dedi.
‘Yeterli aracımız yok’
Kendileriyle görüştüğümüz Çekmeköy Belediyesi yetkilisi ise daha önce de yıkılacağı belirtilen fabrikanın, yıkılması için yeterli araç-gereçlerin olmadığını bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazdıklarını belirterek,“Büyükşehir bize ekip gönderecek. Yıkım günü belirleniyor. Yıkımda, içerdeki malzemelerin zarar görmemesi için bunların tahliye edilmesi gerekir. Yoksa mal sahibi bize dava açabilir. Tüm şartlar yerine getirdikten sonra, büyük ihtimalle Şubat ayının sonuna doğru yıkacağız. Ben sizden daha fazla yıkılmasını istiyorum. Biz orayı yıkacağız” ifadelerinde bulundu. Şantiyede inşaatın devam ettiği ve haber yaptığımız Temmuz ayında görüştüğümüz, Çekmeköy Belediyesi yetkilileri alana ilişkin herhangi bir izin vermediklerini belirtirken, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise şantiyenin durdurulması için kaymakamlığa yazı yazdıklarını ifade etmişlerdi. Şantiye alanında görüştüğümüz Solmaz Grup İnşaat Mimarlık ve Mühendislik Limited Şirketinin sahibi Cemal Solmaz, turizm malzemeleri için depo alanı olarak kullanılacağını belirttiği belirsiz yapıyla ilgili tüm izinleri aldıklarını iddia etmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı