Beraat kararının gerekçesi netleşti

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi’nin eski EDOK Muhabere Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil’e 15 Temmuz darbe girişiminden verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldırarak, beraat kararı vermesinin gerekçesi netleşti.

Yayınlanma: 16.01.2020 - 02:00
Beraat kararının gerekçesi netleşti
Abone Ol google-news

Sanığı tahliye eden istinaf dairesi, İyidil’in Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler’den 4 adet zırhlı askeri araç çıkarma çabasının, darbeye katkı amacıyla değil, darbeciler tarafından Akıncı Üssü’nde alıkonulan komutanları kurtarmak amacıyla olduğu savunuldu. Kararda; darbe girişimi sırasında yayımlanan sıkıyönetim direktiflerinin altında imzası bulunan dönemin Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün karargâhtaki kasasından, İyidil’in FETÖ mensubu olduğuna ilişkin 23 Haziran 2015 tarihli “Çok Gizli” ibareli MİT belgesi ise somut delile dayanmayan “soyut deliller” arasında sayıldı.

‘İKİ İSİM BERAAT ETTİ’

FETÖ’ye mensup subay ve generaller tarafından düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan yargılamada Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Korgeneral İyidil’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. İtiraz üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi; verilen cezayı kaldırarak İyidil’in beraatına hükmetmiş ve tahliyesine karar vermişti. Diğer sanıkların cezası ise onadı. İstinafın kararının gerekçesinde; İyidil’in darbecilerin atama listesinde Kara Kuvvetleri emrine alınmasına karşın, yerel mahkemece bu durumun kendi içerisinde çelişir biçimde aleyhe değerlendirildiği belirtilerek, “kaldı ki daha iyi bir göreve atanmış olsaydı dahi, bu durumun tek başına delil olamayacağı, daha iyi bir göreve atanmış olan ve aynı davada yargılanan iki ismin beraat ettiği” savunuldu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler