Beyaz eşyalar daha cimri olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ev tipi soğutma cihazları, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon ile bağımsız ve ürünlere entegre salstrasız devirdaim pompalarının çevreye duyarlı tasarım gereklerini belirledi.

Yayınlanma: 23.09.2011 - 10:12
Abone Ol google-news

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, ev tipi soğutma cihazları, ev tipi çamaşır, bulaşık makinesi ve televizyon ile bağımsız ve ürünlere entegre salstrasız devirdaim pompalarıyla ilgili çevreye duyarlı tasarım gereklerine dair 5 Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayımladığı bağımsız ve ürünlere entegre salmastrasız devirdaim pompalarının çevreye duyarlı tasarımlarını belirleyen Tebliğ'e göre, termal güneş enerjisi sistemlerinin ve ısı pompalarının birincil devreleri için özel olarak tasarlananlar hariç, salmastrasız bağımsız devirdaim pompaları 1 Ocak 2013'ten itibaren Tebliğ'de belirtilen verimlilik seviyesine uygun olacak. Bağımsız ve ürünlere entegre salmastrasız devirdaim pompalarında ise 1 Ağustos 2015'ten itibaren, Tebliğ'de belirtilen verimlilik seviyesine uygunluk aranacak.Enerji İle İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin olarak televizyonların piyasaya arz edilmesi için çevreye duyarlı tasarım gereklerini belirleyen Tebliğ çerçevesinde, 1 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, kapalı (off) ve hazır bekleme modundaki güç tüketimi 1 Watt'ı geçmeyecek. Televizyonların, sadece bilgi veya durum ekranı sağlayan veya sadece yeniden devreye girme işlevi ile bilgi veya durum ekranı kombinasyonunu sağlayan herhangi bir durumdaki güç tüketimi 2 Watt'ı geçmeyecek. Televizyonlarda kapalı mod veya hazır bekleme modu bulunacak.
 

Ev tipi soğutma cihazları

Ev tipi soğutma cihazlarının çevreye duyarlı tasarım gereklerini belirlemek amacıyla hazırlanan Tebliğ ise 1500 litreye kadar depolama hacmine sahip ve ev dışında kullanılmak üzere veya gıda maddesi dışındaki ürünlerin soğutulması için satılanlar da dahil olmak üzere pille de çalışabilen elektrik şebekesi enerjisi ile çalışan ev tipi soğutma cihazlarını kapsayacak.Ev tipi çamaşır makinelerinin çevreye duyarlı tasarım gerekleri ev tipi kullanım amacı dışında satılanlar ve ankastreler de dahil olmak üzere, şebeke enerjisi ile çalışan ev tipi çamaşır makineleri ile şebeke enerjisinin yanısıra pille de çalışabilen ev tipi çamaşır makinelerini kapsayacak. Kurutucuyu da bünyesinde barındıran ev tipi kombine yıkama-kurutma makinelerini ise kapsamayacak. Ev tipi bulaşık makinelerinde çevreye duyarlı tasarımın kapsamı ise şöyle olacak:
"Ev tipi kullanım amacı dışında satılanlar ve ankastreler de dahil olmak üzere, şebeke enerjisi ile çalışan ev tipi bulaşık makineleri ile şebeke enerjisinin yanısıra pille de çalışabilen ev tipi bulaşık makinelerini kapsayacak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler