"Bilgi Destek Dairesi'ne emir vermedim"

Tutuklu sanık emekli Korgeneral Mehmet Eröz, "Andıç, Bilgi Destek Dairesi'nin Harekat Başkanlığı'na bağlı olduğu dönemde değil, Genelkurmay Genel Sekreterliği'ne bağlı olduğu dönemde imha edilmiştir" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.05.2013 - 15:09

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, esas hakkındaki savunmasını yapan Mehmet Eröz, internet andıcının hazırlandığı Bilgi Destek Dairesi'nin bağlı olduğu Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nda Ağustos 2008 tarihinde göreve başladığını söyledi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın, "İnternet siteleriyle ilgili uygulamasının Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde yürütülen yasal bir faaliyet olduğunu" bildirdiğini ifade eden Eröz, "Genelkurmay Başkanlığı'nın yazısında hukuki dayanak olarak gösterilen hükümet direktifleri, internet andıcının hazırlanmasından 22 ay sonra, Başbakanlık tarafından yürürlükten kaldırılmıştır. Yani andıç hazırlanırken Milli Siyaset Belgesi ve TÜMAS (Türkiye'nin Milli Askeri Strateji Belgesi) dahil söz konusu mevzuat yürürlükteydi" dedi.

Hükümetin 63 direktifinden 13'ünün doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na verildiğini söyleyen Eröz, Genelkurmay Karargahı'nda bu görevlerin icrasına yönelik faaliyetlerin koordinatörlüğünün Harekat Başkanlığı'nca yapıldığını, sonuçlarının da dörder aylık raporlar halinde veya toplantılarda hükümetin ilgili kurumlarına gönderildiğini anlattı.
 

Evrak imhası

Eröz, 12 Haziran 2009 tarihinde basında yer alan "İrtica İle Mücadele Eylem Planı" sonrası, Bilgi Destek Dairesi'ne evrakların imhasına yönelik herhangi bir emir vermediğini ifade ederek, evrak imhasına Harekat Başkanlığı'nın arşivleme faaliyetlerine ilgili yönerge ve emirler kapsamında, emir beklemeden başlandığını, Harekat Başkanlığı'nca da ayrıca emir verilmediğini kaydetti.

Bilgi destek Dairesi'nde normal yazışmaların haricinde askeri evrak veya belge olarak nitelenmeyen ve diğer dairelerle kıyaslanamayacak sayı ve hacimde yazılı doküman bulunduğunu belirten Eröz, bunların aslında hiç beklemeden imha edilmesi gerektiğini, ancak bir ihmal sonucu biriktiğini, hepsi birlikte imha edilirken de çok sayıda doküman imha ediliyormuş hissini verdiğini söyledi.
 

Andıcın imhası

Eröz, mütalaadaki "Orijinal andıç B Kodlu olduğu için arşiv bekleme süresinin 5 yıl olduğu, andıcın hazırlandıktan 5 ay gibi kısa bir süre geçmesinden sonra (3 Eylül 2009 tarihinde) imha edilmesi cunta yapılanmasının delil karartma ve diğer yasadışı faaliyetlerinin delili olarak görülmüştür'' şeklindeki ifadeye değindi.

Bilgi Destek Dairesi'nin kendisinin göreve başlamasından bir yıl sonra, 27 Ağustos 2009 tarihinde Harekat Başkanlığı'ndan alınarak Genelkurmay Genel Sekreterliği'ne bağlandığını dile getiren Eröz, "Yani evrak (andıç) Bilgi Destek Dairesi'nin Harekat Başkanlığı'na bağlı olduğu dönemde değil, Genelkurmay Genel Sekreterliği'ne bağlı olduğu dönemde imha edilmiştir. Dolayısıyla, internet andıcının orijinalinin neden 5 yıl beklemeden imha edildiği Genelkurmay Başkanlığı'na sorulmalıdır" dedi.

Duruşma, internet andıcı dosyasında yargılanan sanıkların esas hakkındaki savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler